Vadideki köprü açılsın Dikmen-Ayrancı birleşsin

Güncelleme Tarihi:

Vadideki köprü açılsın Dikmen-Ayrancı birleşsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 00:00

TBMM, Dikmen Vadisi’nde Ayrancı ile Dikmen’i birleştiren, ancak şu anda sadece site sakinlerinin geçişine izin verilen köprünün halka açılmasını kararlaştırdı. TBMM Dilekçe Komisyonu, aylar süren çalışmasında ilgili kurumların temsilcilerini dinledi ve yerinde inceleme yaptı.

TBMM, Dikmen Vadisi’nde Ayrancı ile Dikmen’i birleştiren, ancak şu anda sadece site sakinlerinin geçişine izin verilen köprünün halka açılmasını kararlaştırdı.

Dikmen’den vatandaşlar, Meclis’e yaptıkları başvuruda, Dikmen’i Çankaya’ya bağlayan vadideki demir köpründen araç geçişinin yasaklanmasına itiraz etmişlerdi. Vatandaşların başvurusunda, sadece site sakinlerinin kullanımına olanak sağlanarak ayrımcılık yapıldığı, sınırlı bir kesime imtiyaz ve rant sağlandığı savunuldu.

Sorunu gündemine alan TBMM Dilekçe Komisyonu, aylar süren çalışmasında ilgili kurumların temsilcilerini dinledi ve yerinde inceleme yaptı. Komisyon üyeleri; köprünün devamındaki yolun özel mülkiyetten geçmediğini, yolun bölgedeki herkesin mülkiyet hakkından kesilerek yapıldığını, köprünün aslında Dikmen’i Ayrancı’ya bağlamak üzere inşa edildiğini, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de inşaat sırasında bunu vaat ettiğini tespit etti. Komisyonun oybirliğiyle kabul ettiği karar şöyle:

Eşitliğe aykırı

“Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kamu kaynakları kullanılarak yapılmış olan Dikmen Vadisi üzerindeki köprüden sadece iki sitede ikamet eden sakinlerin araçlarıyla geçebildiği, Belediye Kanunu’yla verilmiş olan kamu hizmetlerinden yararlanmada eşitlik ilkesine uygun davranılmadığı, belde sakinlerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılama görevinin yerine getirilmediği tespit edilmiştir.

Kamu idareleri, görevlerini yerine getirirken ya da yetkilerini kullanırken kendilerine tanınan takdir yetkisini keyfi olarak kullanamazlar. Site sakinleri dışında diğer semt sakinlerinin de araçları ile geçişlerini sağlayacak düzenlemelerin bugüne kadar yapılmadığı, imar planında mevcut olan yolun ya da alternatif bir yolun açılması ile bu geçişin sağlanmadığı, idarenin bu tutumu ile takdir yetkisini keyfi biçimde uyguladığı kanaatine varılmıştır.

Satarken farklı vaat

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin köprüyü bütün vatandaşların kullanımına açık olacak şekilde tasarladığı ve devamındaki yolun trafik yolu olarak gösterildiği, ancak bilahare köprünün münhasıran site sakinlerinin araçlarıyla geçişi için kullanılacağı vaadiyle evlerin satışa çıkarıldığı, halka duyurulan bir çalışmanın site sakinlerine verilen vaatlerden ötürü revize edildiği kanaatine varılmıştır.

Köprü ve bağlantı yollarından halkın kullanımı haksız olarak sınırlanmıştır. Belediyenin, gerekli düzenlemeleri ivedi olarak gerçekleştirmesine, İçişleri Bakanlığı’nın, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili iş ve işlemlerini bir kez de idari yönden incelemesine oybirliğiyle karar verilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!