‘Vadi’de mucit şov

Güncelleme Tarihi:

‘Vadi’de mucit şov
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 20:32

Teknoloji ve ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan ‘Maker’ hareketinin en büyük etkinliği ABD San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde gerçekleştirildi. Robotlardan drone’lara kadar birçok farklı teknolojinin tanıtıldığı fuara yüzlerce mucit katıldı.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİLİĞİN yolu üretmekten, yeni bir şeyler icat etmekten geçiyor. Gençlerin ve meraklıların içindeki girişimciliği teşvik etmek için ise dünyadaki en önemli hareketlerden biri ‘Maker’.   Teknoloji ve ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan Maker  hareketinde, odalarına ve garajlarına kapanan 7’den 70’e herkes bir ihtiyacı karşılayan prototipler geliştiriliyor. Ve geliştirilen prototipler yılın belli zamanlarında düzenlenen dev etkinliklerle meraklılara tanıtılıyor. İşte bu etkinliklerden biri geçtiğimiz hafta teknoloji şirketlerinin merkezi olan ABD San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde gerçekleştirildi. San Mateo adındaki yerleşim biriminde düzenlenen ‘Maker Faire’de, yüzlerce mucit geliştirdikleri prototipleri binlerce ziyaretçinin beğenisine sundu. Üç boyutlu (3D) yazıcılardan robotlara, dronelardan yeni nesil müzik aletlerine kadar birçok dikkat çekti. Biz de fuarı gezerek Silikon Vadisi’ndeki mucitlerin neler yaptıklarına göz attık. İşte fuarın en çok dikkat çeken icatları...

Haberin Devamı

‘Vadi’de mucit şov

TABAKLAR ENSTRÜMAN OLDU

17 yaşındaki Elijah Rowe adındaki genç mucit, hobileri arasında yer alan müziğe bir yenilik getirmiş. Yeteri kadar maddi gücü olmayanlar için daha ulaşılabilir müzik enstrümanları geliştiren Rowe, plastik tabaklara yerleştirdiği sensörlerle elektronik bir davul icat etti. Bunun için 20 dolarlık bir bilgisayar altyapısı olan Raspberry Pi Zero kullanan genç mucit, geliştirdiği yazılımla tabakların davul gibi kullanılmasını sağlıyor.

DRONE DÖVÜŞÜ

Etkinliğin en çok ziyaret edilen alanı drone çadırları. Drone pilotları, dronelarını çemberlerden geçirerek puan toplamaya çalıştı. Bu yıl ayrıca drone dövüşleri de yapıldı. Drone pilotları dövüşlerde kullanmak için özel olarak geliştirdikleri modelleri, rakiplerinin dronelarını düşürmek için kullandı. 

YAPAY ZEKÂLI ASİSTAN

Evlerdeki sesli asistanlar, çalışılan alanların başında geliyor. ‘Mycroft’ adındaki sesli asistanın en önemli özelliği yapay zekâ teknolojisiyle geliştirilmesi. Kullanıcıların davranışlarını analiz ederek, ihtiyaçlarına cevap veren Mycroft’un satış fiyatı ise 99 dolar.

Haberin Devamı

ROBOT ORKESTRASI

Robotlar müzik işine de el attı. Tetsuji Katsuda adlı mucitin 4 robottan oluşan orkestrası, yapay zekâ sayesinde doğaçlama şarkılar çalabiliyor. 40 cm ile 80 cm’lik boyutlara sahip olan robotlar, elektronik davul, zil ve org gibi enstrümanları kullanabiliyor.

99 DOLARA 3D YAZICI

Ev tipi 3D yazıcıların satış fiyatları ilk çıktıklarında binlerce dolardan başlıyordu. Ancak geliştirilen yeni teknolojiler bu fiyatların düşmesini sağladı. ‘OYO’ adında geliştirilen yeni nesil 3D yazıcının fiyatı 99 dolar. Yazıcı, akıllı telefonlardan görüntüleri basabiliyor. 

20 DAKİKADA ROBOT YAPIYORLAR

Etkinliğin en çok dikkat çeken bölümlerinden biri robotların sergilendiği alandı. Geliştirdikleri teknolojiyle her yaştan her kesimin robot yapmasını sağlamak için yola çıkan ‘2020bot’ adındaki şirket, 20 dakikada robot yapılabilmesini sağlıyor. Arduino Nano platformunu kullanan 2020bot’un üzerinde bir adet kızılötesi sensör, uzaktan kumanda için alıcı ve iki adet motor yer alıyor. Bu parçalar kurulduktan sonra robota hazır yazılım paketleri yükleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!