Uzun ve güzel yaşam için 5 küçük formül

Sadece daha uzun değil aynı zamanda daha kaliteli bir yaşama sahip olmanıza yardımcı olacak planımı sizlerle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

Yaşamınıza yıllar katmak için her gün uygulayabileceğiniz beş küçük değişimi bilmeniz yeterli olacak. Ayrıca hayati önem taşıyan organlarınızı beslenme yoluyla nasıl koruyacağınızı da öğreneceksiniz

Uzun yaşamın anahtarı sizin elinizde. Uzun bir ömrün üçte biri genlerinize bağlı olsa da geriye kalan üçte iki yaşam tarzınıza bağlıdır. Bu da mantıklı ve sağlıklı seçimler yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Aşağıdaki beş değişikliği günlük alışkanlıklarınız haline getirin ve hayati önem taşıyan organlarınızın sağlığı için doğru beslenin.
Uzun yaşam reçetemi, kadınlardaki en büyük üç ölüm nedeni olan kalp rahatsızlığı, kanser ve diyabet üzerine, en son yapılan tıbbi araştırmaları baz alarak hazırladım. Bu ölümcül hastalıkları uzak tutmak daha uzun yaşamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek bunu başarmanın yollarını öğrenin...

Haberin Devamı

1-Sadece hafta sonu et tüketin

Yapılan araştırmalar, bitkisel beslenme ağırlıklı diyetle hastalıktan korunma arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Kırmızı etin, kalp hastalığı ve kanser riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu söyleniyor. Yeni bir Harvard araştırmasına göre, daha az kırmızı et tüketen kişilerin erken ölüm riski neredeyse yüzde 20 oranında düşüyor.
Ayrıca vejetaryenlerin, et tüketen kişilerden daha uzun yaşadığını ortaya koyan bir araştırma da var. Bunun nedeni, et yerine meyve, sebze, baklagil ve tam tahıl ağırlıklı bir diyetin daha az kalori, daha az yağ ve kolesterol içermesi olabilir.
Hastalıklara savaş açmak için burgerlerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Gerçek şu ki, et tüketiminizi sadece hafta sonuyla sınırlamak bahsettiğim Harvard çalışmasında belirtilen faydalardan yararlanmanıza yardımcı olabilir. Öğünlerinizi sebze ve baklagil ağırlıklı hazırlamaya özen gösterin. Örneğin hamburgerinizin içini et yerine baklagillerden hazırlayabilirsiniz. Hafta sonu geldiğindeyse yağsız biftekle veya yağsız etten oluşan bir hamburgerle kendinizi şımartabilirsiniz.

2-Günde 1 bardak light bira

Biraseverlere müjde! İtalya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre her gün az miktarda içilen bira kalple ilgili genel riskleri yüzde 33’e kadar düşürebiliyor. Bu, şarap için de geçerli. Ayrıca biranın içindeki B6 vitamini kalbinizin sağlığına katkıda bulunabilir. Bira tüketimi aynı zamanda kemik yoğunluğunun artmasıyla bağdaştırılmaktadır. Faydalarını görmek için, bira tüketiminizi günlük, 350 mililitrelik bardakla sınırlamaya dikkat edin. Fazla alkol sağlığınız için zararlı olabilir.

Haberin Devamı

3-Günde 2 adet düşük dozlu aspirin

Aspirin uzun zamandan beri kalp krizini önlemesiyle biliniyor fakat yapılan yeni araştırmalar aspirinin başka faydaları olduğunu da ortaya koydu. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan yeni bir araştırma aspirin almanın bazı kanser türlerinden ölme riskini tam yüzde 40 oranında önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

4-Sabah 7’den önce 15 dakika hareket

Egzersiz sağlıklı yaşam için büyük önem taşır. Yürütülen bir incelemeye göre, günde sadece 15 dakika egzersiz yapmak ömrünüzü üç yıl uzatabilir. Appalachian State Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, uyanır uyanmaz ilk iş olarak egzersiz yapan insanların daha iyi bir akşam uykusu uyuyabildiklerini gösterdi. Altı saat veya daha az uyumak erken ölme riskinizi yüzde 12 oranında arttırabilir. Sabah ilk işiniz egzersiz yapmak olsun. Bu egzersiz, yürüyüş veya herhangi bir fiziksel aktivite olabilir. Önemli olan vücudunuzu hareket ettirmek!

Haberin Devamı

5-Saat başı beş dakika ayakta durun

Kansas State Üniversitesi tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, günde dört saatten fazla oturan kişilerin kanser, diyabet, kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalık risklerinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Siz de bu riski azaltmak için saat başı beş dakika boyunca ayağa kalkıp dolanın.

Yaşamınızı uzatacak besinler

Kalbiniz için
Günde 4 yemek kaşığı domates püresi

Kalbinizi, likopen deposu domates püresi tüketerek destekleyin. Likopen, atardamarların açık ve esnek kalmasını sağlayarak damarların hastalıklardan korunmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Domates püresi ısıtma gibi işlemlerden geçtiği için taze domatesten daha fazla likopen içerir. Domates püresi aynı zamanda kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürmeye yardımcı olur. Günde 4 yemek kaşığı kullanmanızı öneriyorum.

Haberin Devamı

Böbrekleriniz için
Günde 1000-1200 mg kalsiyum

Böbrekleriniz vücudunuzun atık yönetim sistemidir. Onların sağlığını korumak ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olmak adına günde 1000 mg kalsiyum alın. Yoğurt, düşük yağlı süt gibi süt ürünleri ve kara lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler harika birer kalsiyum kaynağıdır.

Akciğerleriniz için
Günde bir fincan donuk nar çekirdeği

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, meyvenin, akciğer kanserinin büyümesini yavaşlattığı ve ciğerdeki iltihaplanmayı azalttığı gösterilmiştir. Günde 1 fincan dondurulmuş nar çekirdeği tüketmenizi öneriyorum.

Karaciğeriniz için
Haftada 2 adet avokado

Karaciğeriniz bir defada 500’den fazla fonksiyonu idare eder. Avokadonun içinde sizi toksinlerin neden olduğu hasara karşı koruyan glutatyon vardır. Haftada iki kere avokado tüketin.

Haberin Devamı

Bu vejetaryen tarifleri deneyebilirsiniz:

Vejetaryen Burrito
Meksika usulü sebze lazanya
Tatlı patates püreli vejetaryen tart

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları