Uzun süre idrar tutmanın zararları

Güncelleme Tarihi:

Uzun süre idrar tutmanın zararları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 15:24

İdrar tutmak zararları en fazla böbreklerde gösteriyor. Uzun süre tutulan idrar mesaneden tekrar böbreklere çıkarak böbreklere karşı bir takım tehditler meydana getirdiğini belirten uzmanlar idrar tutmanın zararlı olduğunu söylüyorlar.

Haberin Devamı

 

Sağlıklı her birey günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmelidir. Erişkin sağlıklı bir bireyin mesanesi 0.5 litre su alabilmektedir. Bu nedenle en az günde iki defa idrar boşaltımı yapılmalıdır. Aksi taktirde mesane içerisinde bekleyen idrarı aşırı tutmanın zararını böbrekler görecektir.

İDRARI FAZLA TUTMANIN ZARARLARI NELERDİR?

 - Mesanede biriken idrar önce üreter denen idrar torbasıyla böbrekleri birleştiren kanala, ardından da böbreklere baskı yaparak ve bu yolla a kolayca mikroplarla buluşarak böbrek yetmezliğine kadar ileri boyutlara götürebilecek zararlar vermektedir.

Uzun süre idrar tutmanın zararları

Haberin Devamı

 - İdrar torbasının ancak 3/4'dü rahat bir şekilde dolduktan sonra mesaneye gelen idrar, torbanın kaslarını büzerek kasılmalarını sağlayacak kas yapısını zayıflatacaktır.

 - İdrarı sık olarak fazla tutan kişilerde genellikle sistit denen idrar torbasının enfeksiyon kapması sorunu yaşanmaktadır. Kadınların idrarı dışarıya boşaltma organının boyutu erkeklere göre daha küçük olduğu için, kadınlarda idrarı tutmadan kaynaklı sistitdaha daha fazla görülmektedir.

 - Uzun süre idrara gitmeyen, idrarını aşırı tutan insanlarda, mesanenin zamanla genişlediği görülür.  Kişi idrarını tuttukça mesane yavaş yavaş genişler, çünkü mesane içerisinde basıncı belli seviyenin üzerine çıkarmak istemez.

Uzun süre idrar tutmanın zararları

 - Mesane genişledikçe çoğunlukla yapısı da bozulmaya başlar. Buna bağlı olarak da mesanenin asli görevini ileride sağlıklı yapamaz hale gelir. Yani idrarı boşaltma eylemi sırasında mesane, içerisindeki idrarın tamamını dökemez hale gelir. Bu durumda her işeme sonrası içeride idrar kalmaya başlar. Kalan bu idrar hem enfeksiyon riski doğurur hem de böbreklere geri kaçmaya başlar. Buna bağlı da böbreklerde harabiyete kadar yol açabilecek bir dizi problemlere sebebiyet verebilir. 



BAKMADAN GEÇME!