Uzun sıcak günler ve oruç!

GAZETECİ arkadaşım Coşkun Bel “Bizim Sağlık” adında bir dergi çıkardı. Büyük emeklerle hazırlanan bu dergi bir hazine sanki... Sağlıkla ilgili ilginç bilgilerle dolu.

İki ayda bir çıkacak olan derginin ilk sayısını ilgiyle okudum ve “Bu dergiyi izleyince, herhalde bir süre sonra amatör doktor olurum” diye düşündüm.
¡ ¡ ¡
Yarından sonra mübarek ramazan ayı başlıyor. Çok kişi dini vecibesini yerine getirmek için oruç tutacak. Peki, kalp hastaları ve mide rahatsızlığı olanlar oruç tutmalı mı? 15 saati aşan oruç, bünyelerde ne gibi etki yapar?
“Bizim Sağlık” dergisinde bunların cevapları var.
Kalp Cerrahı Doç. Dr. Hakan Gerçekoğlu (Çamlıca Alman Hastanesi Medikal Direktörü) oruç tutmanın bu uzun ve sıcak yaz günlerinde, böbrek, astım, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalığı bulunanlar için çok sakıncalı olduğunu, fakat orucun özellikle kalp ve damar hastaları için son derece büyük riskler taşıdığını söylüyor ve “Oruç tutmak isteyenler mutlaka hekimleriyle görüşmelidir” diyor.
Şu günlerde Türkiye sıcaktan yanıyor. Sağlık için bol bol su içilmesi öneriliyor.
¡ ¡ ¡
Profesör Dr. Cengiz Pata (Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı) kendi branşı ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Oruç tutmanın vücut için yararlı etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak mide ve bağırsaklarda bu sürecin bazı zorluklar yaratabileceğini de unutmamak gerekir. Uzun açlık süresinde midede bazı salgılarda azalma oluyor. Bu durum, mide ve bağırsakları dış etkenlere karşı daha duyarlı hale getirir.
Aktif ülseri, yeni geçirilmiş mide kanaması, bağırsak hastalıkları, mide kanseri, bağırsak kanseri gibi hastalıkları olanlara ‘oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz’ ancak ısrarlılarsa bu süreçte çok dikkatli olmalarını önemle hatırlatıyoruz.
Daha önce mide şikâyetleri olanların ya da geçirilmiş ülser, mide kanaması gibi geçmişi olanların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekim önerisini dikkate almaları gerekiyor.”
¡ ¡ ¡
“Sık rastladığımız reflü hastalığında oruç tutmak sorun yaratabilir. Normalde biz reflü hastalarına az az, sık sık yiyin, yedikten sonra hemen yatmayın gibi önerilerde bulunuruz.
Ramazanda, uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda hızlı yemek, karnı fazlasıyla doldurmak reflü ataklarını tetikleyecektir. Bu nedenle reflü hastalarının, oruçtan önce doktorlarına danışmaları gerekiyor.
Reflü mide asidinin ve içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Midenin fazla gıda ile dolması mide basıncını artırarak yemek borusuna doğru yiyeceklerin ve asidin kaçışını artırır ve reflü gelişir.”
¡ ¡ ¡
“Ülser hastalarının ise önce ülserlerini tedavi edip sonra oruç tutmaları gerekir.
Uzun süre açlık, mide asidini artıracağı için, ülseri de tetikleyecektir.
Öte yandan sahurda ve iftarda hamur işi, kızartma ağırlıklı beslenmeden kaçınmak gerekir.
Mide kanseri olan, mide ameliyatı olmuş ya da beslenme güçlüğü çeken hastaların oruç tutmalarını önermiyoruz.
Özellikle uzun ve sıcak günlerde sıvı, tuz ve vitamin dengelerinin çok iyi sağlanması gerekir. Bol sulu sebze yemekleri, salatalar ve meyve tüketilmesi, ayran, yoğurt gibi gıdaların sofradan eksik edilmemesi çok önemli.
Ramazandan önce az az yiyerek mideyi alıştırmak faydalı olacaktır. Fazla yenilirse mide çok yemeğe alışıyor ve genişliyor. Sonraki süreçte, normal hayata uyum sağlamak zor oluyor.” www.bizimsaglik.com
Yazarın Tüm Yazıları