Uzun küpe takma müşteriye dikkat et

Güncelleme Tarihi:

Uzun küpe takma müşteriye dikkat et
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 02:04

Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki 12 ülkeden 35 seks işçisine BM ve Doğu Avrupa ile Orta Asya Seks İşçileri Ağı tarafından “iş güvenliği dersi” verildi. Eğitime katılanlar şimdi kendi ülkelerindeki seks işçilerini eğitecek. “Uzun küpe takmama, müşteriye dikkat etme” güvenlik önlemleri arasında.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya Seks İşçileri Ağı (SWAN), Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki 12 ülkeden toplam 35 seks işçisine “iş güvenliği” eğitimi verdi. Türkiye’den Kırmızı Şemsiye Derneği’nin katıldığı eğitimde, cinsel sağlık ve fiziksel güvenlik konularında örnekli uygulamalar ve açıklamalar yapıldı. Kırmızı Şemsiye Derneği de bu eğitimlerin bir benzerini Türkiye’deki 100 bin seks işçisine verecek.

‘KONDOM KULLANIN’

Derneğin başkanı Kemal Ördek, BM’nin SWAN işbirliği ile ekim ayında Antalya’da Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerindeki seks işçilerine yönelik olarak bir eğitim verdiğini açıkladı. Ördek şunları söyledi:
“Eğitimlerde hastalıklardan korunma ve şiddete uğramamak için ne yapılması gerektiği ya da şiddete uğrayan seks işçisinin bundan nasıl kurtulacağı anlatıldı, tedbirler konuşuldu. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kondom kullanılması gerektiği vurgulandı. Şiddete uğrama ihtimaline karşı sallanan uzun küpelerin kullanılmaması gerektiği belirtildi. Çünkü saldırı anında küpenin yakalanması halinde seks işçisine ciddi zarar veriyor. Kişinin ruh halini anlamak açısından müşterinin kılık kıyafeti ile hal ve tavrına, konuşma biçimine bakılması önerildi.”

Haberin Devamı

‘YENİ NESLİ EĞİTECEĞİZ’

“Biz de dernek olarak Türkiye’deki yeni nesil seks işçilerini eğiteceğiz. Türkiye’de 100 bin seks işçisi olduğu söyleniyor. Yerel ağlarla onlara ulaşacağız. Kendi kodlarımızı anlatarak nasıl cinsel ve fiziksel anlamda güvende olacaklarını öğreteceğiz.”

YASAYLA KORUYUN

VERİLEN eğitimlerin kişiyi yüzde 100 koruyamayacağını belirten Kırmızı Şemsiye Derneği Başkanı Kemal Ördek, şu çağrıda bulundu: “Seks işçileri yasa ile korunmalı. Ancak maalesef ülkemizde, bu kişiler ölüme terk ediliyorlar. En büyük şiddet ağır para cezaları. ‘Rahatsız etme’, ‘gürültü yapma’ gibi gerekçelerle para cezası kesiyorlar. Aynı şekilde ‘müstehcenlik’ ve ‘teşhircilik’ gibi iddialarla seks işçilerine dava açıp hapis cezası veriyorlar, evlerini basıp mühürlüyorlar. Sonunda da sokağa itiyorlar. Birçok seks işçisinin binlerce liralık para cezası borcu var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!