Üzüleceğiz

Güncelleme Tarihi:

Üzüleceğiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

SORU: A Milli Basketbol Takımımımızın başına Orhun Ene’nin getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

SANIRIM Basketbol Milli Takımımız’ın geçen 10 yılda “sadece evinde başarılı” olduğunda mutabıkız... Bizdeki 2001 Avrupa ikinciliği ile 2010 Dünya ikinciliğinden başka “olimpiyat katılımımız” ve “Avrupa ilk sekizine girmişliğimiz” olmadığına göre bu uçurumu “tesadüf” ile anlatamayız. Bizim hoş karşıladığımız (2001 Ankara’daki İspanya maçı ve 2011 İstanbul’daki Sırbistan kader maçının ayak bastı oyunu gibi tesadüfler) dışarda müztehzi gülüşmelere sebep oluyor; “home court giant/ bahçesinin devi” diyorlar bize.

Yönetim becerisi!

Turgay Demirel Bey’in basketbol yönetim becerisi (!) ancak ülke sınırları içinde geçer akçe(li). Yıllardır FIBA üst yönetim kademeleri seçimlerine soyunup giyinmelerinden de bu defosu belli oluyor. Geçen yıl, dikili potası olmayan İzlanda’nın adayına kaptırdı Avrupa Başkanlı’ğını.
2011 Eurobasket Litvanya’da grubumuz güç sırasına göre İspanya, ev sahibi Litvanya, Polonya, Büyük Britanya, elemelerden gelecek bir takımdan oluşuyor ve ilk üçe giren 2. tura geçiyor. Çapraz grupta ise belalımız Sırbistan, Almanya, İsrail, Fransa, İtalya dişli ekipler olduğundan ilk tur sıralaması da çok önemli.

Haberin Devamı

Levhacıdan koç olmaz

Peki biz ne yapıyoruz? Hazır kaprislerin efendisi Tanjevic’den bir şekilde kurtulmuşken “bütün zamanların en iyi jenerasyonunun son mohikanlarıyla küskünlüklerden arındırılmış taş gibi bir takım oluşturup” yetkin, yeni ve başarıya susamış bir koçla (mesela Kunter,  Ataman, Mahmuti, Didin, Spajha vb.) Litvanya’ya gidip “Türkler nasıl uçar” göstermek varken... Çok matahmış gibi Tanjevic’i genel koordinatör tutup, ona “bize Avrupa ve olimpiyatları haram ettiği altı yıl boyu” taktik levhası taşıyan Orhun Ene’yi takımın başına atadık. Bu, Litvanya’daki Avrupa Şampiyonası’nı, gözümüz kesmediğinden, pas geçiyoruz demenin Arapçasıdır.

Esersiz esemezsin

Orhun Ene ne yapmış koç olarak? Antalya ve Banvit midir milli takım basamağına taşıyan Orhun’u? Yıllardır alt yapı ve ümit milli takımlarının başında Ene-İziç ikilisi. Ümidimizi yeşertecek ne yaptılar? Dönemlerinde alttan gelen oyuncular neredeler? Gerçeğimiz, umudumuz hala, bir ara yaşlandı diye takıma almadıkları, Ömer Onan’sa ne yaptılar bunca yıldır altta?
Söylemedi demeyin; NBA’den gelecek yıldızlarla sorunlar katlanarak yaşanacak. Geçen dönem 2. yardımcı olan Ene ile oyuncular arasındaki saygı makası çoktan kapanmıştır. Birlikte bahis oynadığın adama neyi nasıl yapması gerektiğini, hele senin daha iyi yaptığın yoksa, söyleyemez, Larry Brown’un yanından gelen adama  nerde duracağı gösteremezsin.. Hidayet makas alıverir şaşırır kalırsın kenarda..
Milli Takım koçluğu zor iştir ama, demek ki haddini bilmek daha da zor..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!