Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 21:24

TOPLU taşıma araçlarında kadına yönelik taciz olaylarına karşı dün Hürriyet Pazar’da başladığımız ‘Tacize Yer Yok’ kampanyamız devam ediyor. Acıbadem Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, kadınlara bireysel önlemler almalarını öneriyor: “Ben öz savunma yöntemlerinin öğrenilmesini destekliyorum. Sistem korumuyorsa, kadın kendi kendinin kahramanı olmak zorunda. Kahramanlar, sistemin çalışmadığı yerde ortaya çıkar” diyor. Savunma sanatlarını öğrenen kadın sayısındaki artış, Prof. Polat’ın görüşünü destekliyor. Sokakta kendini güvende hissetmek isteyen, başından bu tip olaylar geçen kadınlar, kendini fiziken savunmayı öğreniyor. Kendilerine en uygun savunma stilini bularak ne kadar kaslı, kaç kilo ya da ne kadar uzun boylu olduğu fark etmeksizin her kadın karşısındakine “Dur” diyebilir.

Haberin Devamı

ANAHTARLA BİLE OLUR

Akif Sümer / Aikido eğitmeni: Aikido teknikleri eklemleri burkma ve kilitleme üzerine dayandığı için zayıf noktaları hedef alır. Sadece bir kadın değil, ufak yaştaki bir çocuk bile karşısında duran, fiziki olarak misli sayılabilecek birine karşı kendini sadece birkaç temel hareketle savunabilir. Kadınlara yönelik aikido’da da “atemi” denen vücudun zayıf noktalarına anlık reflekslerle zarar verme prensibini kullanıyoruz. Bir kadın cep telefonu ya da anahtar gibi her zaman çantasında bulanacak aletleri de yine aynı tekniklerle silah olarak kullanabilir. Öte yandan, aikido biat isteyen bir daldır ve kendini savunma aşamasına geçmek için ortalama iki yıllık bir zaman ister. Fakat doğru tekniği kavrayan herkes için kusursuz bir savunma yöntemidir.

Haberin Devamı

Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun

SOKAĞA ADAPT

Devrim Kalkan / Wing Chun eğitmeni: Wing Chun’u diğer dövüş türlerinden ayıran en temel özellik bir kadın tarafından bulunmuş olması. Kadınlar, bu türe bir sıfır önde başlar. Wing Chun aslında bir Kung Fu çeşididir fakat onun kadar karışık ya da gerçek hayattan uzak uygulamalar içermez, aksine günlük hayata uygulanabilir sadeleştirilmiş ve sokağa adapte olabilen bir spordur.

Haberin Devamı

Tek amacı saldırı karşısında en hızlı cevabı vermektir ve karşıdan hiç zarar almama prensibiyle hareket eder. Wing Chun mesafelere göre çalışır, karşıdaki teması artırdıkça ve bedenini yaklaştırdıkça, kendimizi savunabilme şansımız artıyor demektir. Bu sebeple cinsel saldırı ya da taciz durumlarında karşı tarafa zarar verebilme şansı büyüyor.

Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun

HER TÜRLÜ FAUL SERBEST

Enis Tayman / Krav maga eğitmeni: Krav maga İsrail kökenli bir dövüş stilidir, bir sanat olarak kategorize edilmez. Çünkü sokak temelli bir dövüş türüdür ve sokakta hiçbir temas eşit şartlarda gelişmez. Krav maga da bu eşitsizlikten beslenerek savunmaya yönelik hareketler sunar. Kadınların kendini savunmasında Krav maga ciddi çözümler sunabiliyor çünkü kadın ve erkeğin farklı güçte oluşlarını sadece tek bir hareketle dengeleyebilme olasılığı sağlıyor. Dövüş müsabakalarında “faul” sayılabilecek her şey krav magada temel savunma kuralı olarak geçer. Mühim noktalarından biri reflekslerin kuvvetlenmesidir. Derslere katılan yoğun bir kadın nüfusu var. Birkaç derste kendilerini savunacak hale geliyorlar.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BİRKAÇ DERS BİLE YETER

Barbaros Özeller / Kick Boks eğitmeni: Yumruk ve tekme nasıl atılır ya da nasıl dengede durulur gibi sorulara cevap veren karma bir dövüş türüdür. Kick boks kendinizi savunmada en kolay ve sadece birkaç derste sonuç alacağınız daldır. Doğaçlamak, kick boksun en önemli artısı çünkü suç teşkil edecek bir temasla karşılaştığınızda o ana göre doğaçlama yapmanız gerecektir. Yaşları 16-47 yaş arasında değişen öğrencilerimin yüzde 80’i kadın ve kick boks’la tanışmaları fitness değil savunma kaygılarına dayanıyor.

Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun

DOĞRU TEKNİK ÖNEMLİ

Serdar Avcı / Eski boksör, boks antrenörü: Kendinizi savunurken iyi yumruk atamazsanız karşınızdakini tamamen durduramazsınız. Mesafe kısalıp, temas arttıkça da yumruklarınızın etkisi artacaktır. Bunun için ne kadar güçlü olduğunuz değil, doğru tekniği edinmeniz, nereye vuracağınızı bilmeniz ve reflekslerinizi geliştirmeniz gerekir. Boksta ilk derslerden sonucu alırsınız ve çabuk ilerlemek mümkündür. Refleks faktörüne yoğunlaşmış bir çalışmada bir yıl civarı bir sürede kendinizi önden, arkadan ve yanlardan gelecek yakın temas içeren olumsuz durumlara karşı savunabilir hale gelirsiniz.

Haberin Devamı

Uzmanlar öneriyor: Öğren kendini savun

Öğrencilerin çoğu tacize uğramış kadınlar

GAZETECİ Enis Tayman, Krav maga’nın Türkiye’deki birkaç sertifikalı eğitmeninden biri. Kurduğu Krav-Maga Intensive Defense Academy (KIDA)-KM Club bünyesinde; kadınlar, çocuklar, fiziki ya da kültürel dezavantajlı gruplar ve kendisini tehlikede hisseden kişilere öz savunma taktikleri öğretiyor. Enis Tayman, Hürriyet Muhabiri Cansu Şimşek’e birkaç savunma tekniği gösterdi. Tayman’ın öğrencileri de tacizcilere karşı nasıl savunma yapılabileceğini örneklerle anlattı. Tayman’ın öğrencilerinin çoğunluğunu aralarında tacize uğrayanların da olduğu kadınlar oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!