Uzmandan tuz ve şeker uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmandan tuz ve şeker uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 10:28

ÖZEL İzmir Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada erken ölüm nedenlerinin başında geldiğini söyledi.

Haberin Devamı


Akdemir, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin neredeyse üçte birinin bu hastalıklardan kaynaklandığını vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye'de kadınların yüzde 44’ü, erkeklerin yüzde 36’sının kalp krizi, kalp yetersizliği, felç gibi kalp ve damar hastalığının sonuçlarıyla kaybedildiğini anlatan Prof. Dr. Osman Akdemir şunları söyledi:
“Yüksek tansiyon kalp ve damar sağlığımızı tehdit eden önemli riskler içerisinde en yaygın olanı, en sık rastlanan müzmin hastalık ve en çok reçetelenen teşhis. Dünyada söz konusu 17 milyon ölümün 9,5 milyonunun yüksek tansiyonla ilişkili olduğu hesaplanırken, Sağlık Bakanlığı verileri ülkemizde yalnızca tansiyonların normale düşürülmesiyle her dört ölümden birisi önlenebileceğini gösteriyor. Günlük tuz alımının aşırıya kaçmaması önemli. Ancak tuzu çok fazla sınırlamanın sağlığa bazı bakımlardan zarar verebildiği de bir gerçek. Yüzyıllar boyunca kullanımı katlanarak artan, hipertansiyon gelişiminde oynadığı rol pekçok büyük çaplı araştırmayla kanıtlanmış olana bir diğer madde ise şekerdir. Genel olarak şekerin, özellikle fruktozun tansiyonu yükselttiği ve kalp-damar hastalığı riskini pekçok yönden artırdığı biliniyor. Tüm şeker türleri, ama en belirgin biçimde fruktoz yağ dokusunun insülin duyarlılığını azaltarak insülin direnci meydana getiriyor. Kullanılamadığı için düzeyi yükselen insülin kalp hızını, tuzun vücutta tutulumunu ve damar direncini artırarak tansiyonu yükseltiyor. Daha sade bir ifadeyle, bizler şeker tüketmekle dışarıdan tuz almasak da vücutlarımızda tuz biriktiriyoruz."

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!