Uzaydan bir kötü ve bir daha az kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Uzaydan bir kötü ve bir daha az kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 22:23

AVRUPA Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Uzay Ajansı Roscosmos ortak projesi olarak Mars’a gönderilen ‘Schiaparelli’ adlı küçük keşif robotu, önceki gün planlanan inişi sırasında ‘kayboldu’. Öte yandan NASA'nın, Jüpiter’in sırlarını araştırmak üzere fırlattığı ‘Juno’ adlı uzay aracının da ‘güvenli moda’ geçtiği açıklandı.

Haberin Devamı

Fırlatıldıktan sonra 500 milyon kilometreye yakın yol alan Gaz İzleme Uydusu (Trace Gas Orbiter, TGO) önceki gün Mars’ın yörüngesine girmeyi başarsa da onun ‘Kızıl Gezegen’e inmek üzere fırlattığı 577 kilo ağırlığındaki ‘Schiaparelli’nin yüzeye inişinden 50 saniye kadar önce sinyal kesildi. İlk veriler, ‘Schiaparelli’nin çok erken paraşütü açtığını gösterirken, ESA uzmanları, “yaşam” sinyali vermeyen robotun parçalanıp parçalanmadığını kesin olarak belirleyemeselerde pek iyimser değiller.

Bu arada ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Jüpiter’in sırlarını araştırmak üzere fırlattığı ‘Juno’ adlı uzay aracının da ‘güvenli moda’ geçtiği açıklandı. NASA buna gerekçe olarak, Juno’nun, Jüpiter üzerindeki yoğun bulut kütlesi üzerinde karşılaştığı teknik bir sorunu gösterdi. Açıklamaya göre Juno, kamera ve diğer aygıtlarını kapatarak kendini ‘korumaya aldı’.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Juno’nun Jüpiter’e tekrar yaklaşmasının Aralık ayını bulacağını tahmin ediyor.

Uzaydan bir kötü ve bir daha az kötü haber

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!