Uzanlar’ın adasına 2B yok, bizim kooperatife var

UZANLAR’ın, Zeytinlik Adası diye tanınan 2B statüsündeki adanın 15 trilyona satıldığını okudum.

Bizler Gümüldür Beldesi’ndeki 82 haneli Gümüştur Sitesi’nde yaşayan sade vatandaşlarız.

Bu evlerin yapımına 1962 yılında başlanmış, 1974’te Noter huzurunda yapılan çekilişle sahiplerine verilmiştir.

Her türlü altyapısı yapılmış, her türlü hizmet getirilmiş, imar planı içerisinde olan bu yapıları 40 yıllık birikimlerimizi yatırarak aldık, sonra öğrendik ki 2B arazisiymiş. Şimdi Menderes İzmir Mal Müdürlüğü’nce mahkemeye verildik; evlerimizi yıkmak istiyorlar... Mahkeme hálá sürüyor, duruşması da 29.9.2005’te yapılacak.

Aklıma Sayın Bekir Coşkun’un yazdığı av bölgesindeki ayıların beslenip bakılması, diş dolgularının yapılması ve sonra av izni verilerek öldürülmesi yazısı geldi. Devlet bizi de 40 yıldır besledi (kanalizasyon, yol, su getirdi), biz burasını yeşillendirerek cennet haline getirdik. Şimdi bizi de öldürmek istiyor. Öldürsün, devletimize canımız feda ama çifte standart olunca canımız acıyor.

Devlet, biz evleri satın almak istediğimizde ‘Buraları 2B arazisi, Anayasa değişikliği lazım’ diyor da aynı statüdeki koskoca adayı nasıl satıyor? Türkiye’de 450 bin ev varken niye bizim 82 evimize göz dikiliyor? Biz garibanız, emekliyiz, sağlığımız için burada senenin 8 ayı yaşıyoruz. Bölgede ticaret yapmıyoruz. Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Durumumuzu Orman Bakanı Sayın Pepe’nin dikkatlerine sunuyoruz.

Ünal Olçay-Gümüldür/İZMİR

‘CHP yönetimi bize katlanamıyor’

CHP’nin bugün yapılacak Ankara İl Kongresi’ne, Genel Merkez muhaliflerinden olan ve Sarıgül’ün Mersin toplantısına katıldıkları için kınama cezası alan milletvekilleri Dr. Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Dr. İsmail Değerli ve Prof. Mehmet Tomanbay davet edilmemişler.

Halbuki tüzükte ‘kınama cezası alanlar bir yıl süreyle parti organlarına seçilemezler’ diyor; kongreye katılamaz değil...

Kınama cezası alan milletvekilleri, bu cezayı yargıya taşıdıklarını hatırlatarak kongre için şu açıklamayı yaptılar:

‘Biz CHP’nin üç milletvekili, hayatımız boyunca hiçbir kirli işe bulaşmadık. Dobra dobra ülkemizin bütünlüğünü, kavgasız ve çağdaş bir yaşamı, her insanımızın ekonomik ve sosyal özgürlüğünü, laik, demokratik cumhuriyetimizi savunan insanlarız. Şeriat özlemcisi siyasilere hoşgörüyle katlanabilenler gençliğinden beri CHP eğitimiyle yoğrulmuş bizlere katlanamıyorlar. CHP’nin hangi noktaya getirildiği, niçin başarılı olamadığı, iktidara niçin gelemeyeceği, Türk toplumunun neden bugünkü yöneticilere sıcak bakmadığı daha iyi anlaşılıyor. Bu nedenlerle milletvekilleri olarak istenmediğimiz ve davet edilmediğimiz, tüm halka açık olması gereken Ankara İl Kongresi’ne bu yasadışı ve anti-demokratik uygulamaları protesto ederek kendi isteğimizle katılmayacağımızı duyurur ve kamuoyunun takdirlerine saygılarımızla sunarız.’

CHP Ankara İl Kongresi’nde şimdiki başkan Hakkı Süha Okay’dan başka aday yok. Çünkü, muhalefetin sesi delege seçimlerinde kesildi. Yarış olmadan bir partinin geleceği olur mu?

Çorlu mafyalaşıyor

ÇORLU,
göçlerle sağlıksız ve plansız bir şekilde büyüyor. Tekstil fabrikalarının DSİ’nin ilgisizliği nedeniyle yeraltı suları tükeniyor. Nüfusu bugün 250 bini buldu Çorlu’nun; çetelerle baş edebilmek için güçlü bir kadro gerekiyor.

Hafta başında, sebze-meyvecilik yapan ve sabıkalı oldukları bildirilen Siirtli iki grup arasındaki olaylar adliye binasında yürekleri hoplattı. Bir kişi silahını ateşledi, ölen ve yaralanan olmadı ama kurşunlar bir savcının odasının camına isabet etti. Adliyenin önünde 200’e yakın Siirtli toplanması tansiyonu yükseltti.

Bunlar neden oluyor?

Nüfus gittikçe artarken, Çorlu’da 240 polis görev yapıyor. Bu nüfusun yarısı olan Tekirdağ’da 550, Edirne’de (ve Kapıkule’de) 1200’e yakın polis kadrosu var. Tekstil yatırımlarıyla bu kadar büyümesine karşın Çorlu ilçe olduğu için emniyet kadroları ile araç-gereç yoksunluğu yaşanıyor.

Polisin araç ihtiyacı Çorlu’daki STK’lar tarafından karşılanmaya çalışılıyor. Yaşanan olanaksızlıklar karşısında da polisin asayiş olaylarına müdahalesi yetersiz kalıyor.

Sorunu CHP milletvekilleri Enis Tütüncü ve Ahmet Nuri Saygun birer soru önergesiyle Meclis’e taşımalarına karşın, AKP’nin hiçbir çabası görülmüyor.

Üç gün önce de, Siirtlilerin kendi aralarındaki rant kavgası talihsiz bir şekilde adliye binasında yaşandı. Tekirdağ Emniyet Müdürü Cemil Demir, takviye için yardımcılarından Ulvi Akcan’ı Çorlu’ya bir ekiple gönderdi. Çorlu Emniyet Müdürü Muhittin Sert, duruma hákim olduklarını belirterek, olayın adliyeye yönelik olmadığını belirtti ve 7 kişinin yakalanıp adliyeye sevk edildiğini bildirdi. Olay günü tesadüfen Çorlu’da bulunan AKP milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut (Aynı zamanda TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı) ile Ahmet Kambur, gazetecilerin sorularına cevap vermekten kaçındılar.

Emniyet yetkilileri, ‘Mafya bu kentte soluk alamayacaktır’ diye dursun, iktidar polis ve araç takviyesini hálá göz ardı ederse Çorlu’da daha vahim olayların yaşanacağı kaçınılmaz olacak.

Lara’da yağma

ANTALYA’nın Rivierası, güzelim Lara’nın orman tabiatını geceleri kum çalarak tahrip eden hainlere göz yuman yetkililere hesap soracak bir makam yok mu? O canım orman bu hainlerce acımasızca yok ediliyor. Sayın Antalya Valisi, sizi bunu önlemeye davet ediyorum. Sizin ne kadar vatansever bir insan olduğunuzu da çok iyi biliyorum. Bu yağmaya bir son verdiriniz. Öte yandan çevreci örgütleri de göreve davet ediyorum. Lütfen bir zahmet Lara’ya gidiniz ve ormanın halini bir görünüz.

Mehmet ŞAHİNER E.Kurmay Albay

Biliyor musunuz

BAKANLAR Kurulu’nun yeni turizm merkezlerini belirlediği, buna göre Antalya-Alanya-Akseki ile Çankırı Ilgaz Kadın Çayırı-Yıldıztepe arasında kalan alanların turizm merkezleri, Şanlıurfa kent merkezinin de ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilan edildiğini... EGE 78’liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği’nin 12 Eylül’ün 25. yıldönümü nedeniyle 11 Eylül Pazar günü ‘Anayasa’nın 15. maddesi kaldırılsın; darbeciler yargılansın’ mitingi düzenleyeceğini..

Merhaba polis

HAZNEDAR Meriç Sokak’ta, ‘Gamze’ adlı bir Tekel bayii var. Dükkan paravanla ikiye bölündü, arka tarafında içki verilmeye başlandı. Kaymakamlığa, polise ve belediyeye haber verdik, hiçbir şey olmadı. Sahibinin, söylediği gibi hiçbir makam buraya müdahale edemedi. Bunun karşısındaki bazı kahvehanelerde kumar oynatılıyor, sokak ortasında esrar içiliyor. Polis, buralarının ziyaretçisi olmamalı... İlginize muhtacız.

C.T.-GÖNGÖREN

MESAJ PANOSU

ZABITA Haftası 3-6 Eylül tarihlerinde kutlanıyor. Bugün 19.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde zabıtaların rol aldığı ‘Bizim Haller’ isimli oyun izlenebilir. ŞERİF Kaynar ve Funda Önkol’un kurdukları; Akdeniz’de bulunan 21 ülkeye ait kitapların hem Türkçe, hem de kendi dillerinde satışa sunulduğu, ‘Mavi Kum’ kitapçısı yarın açılıyor.

(Pürtelaş Mah. No:13 Cihangir, 0212- 251 44 40)
Yazarın Tüm Yazıları