Uzan yatlarına ’alan uğraşsın’ formülü

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), el koyduğu Uzan Grubu varlıklarından Telsim, çimento fabrikaları gibi büyük kuruluşların satışını rahatlıkla gerçekleştirirken, Cem Uzan’la Hakan Uzan’ın yatları başlarına dert oldu.

TMSF, Frequency’yi 32 trilyon liraya (32 milyon YTL) sattı, parasını da "ortak emanet hesap"a yatırttı. Uzan’ın adamlarının Cayman Adaları üzerinden çıkardığı engeller, koydurduğu tedbirler yüzünden devredemedi. 34.5 trilyon lira (34.5 milyon YTL) muhammen bedelli Airwawes’e de ufukta görünen engeller yüzünden alıcı çıkmadı.

TMSF, yatların peşinden Cayman Adaları’na kadar uzandı, orada konulan tedbiri kaldırmaya çalıştı. Açılan davanın son duruşması 9 Ocak’ta yapıldı. "Güney Kıbrıs merkezli Libananco Holdings’in sahibiyim. Elimde Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisseleri var. Türkiye’den 10 milyar dolar istiyorum" diyen Ali Cenk Türkkan (Uzanlar’ın adamı olduğu kesinleşti) da bu duruşmadaki yerini aldı. Mahkemeden karar çıkmadı, duruşma nisan ayına ertelendi.

TMSF, bu durumda yatlar konusunda yol ayrımına geldi. TMSF, yatların satışı için artık, "Ben satarım. Alan Uzanlar’la uğraşsın" formülünü düşünmeye başladı. Bu yöntem devreye girerse yatlar "sorunlu" olduğu için daha ucuza satılacak.

TMSF’ye göre "zarar eden" Uzanlar olacak...

Biz kişileri işaret etmeyiz, takımız

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le holdingdeki yeniden yapılanmayı, kurumsallaşmayı konuşuyoruz.

Şahenk, profesyonelleşme yolunda attıkları adımlardan memnun. Zaten birlikte çalıştıkları üst düzey yöneticileri, daha fazla yetkilerle donatılmış. Şahenk, artık Doğuş Grubu’nun geleceğe dönük vizyonuna daha çok kafa yorup, işbirliği yaptığı dünya devleriyle ilişkileri daha fazla geliştirmeye odaklanacak.

Şahenk, yetkilerinin önemli bölümünü Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve yeni yapılanmayla Finans Grubu Başkanı olan Süleyman Sözen’e devretmiş. Doğuş Grubu’nda kurumsallaşmayla birlikte öne çıkan iki isim daha var. İkisi de Merkez Bankası kökenli. Doğuş Holding Genel Müdürlüğü ve CEO’luğuna getirilen Hüsnü Akhan’la Otomotiv Grubu Başkanlığına atanan Aclan Acar...

Şahenk’le konuşurken, bandı biraz gerilere sarıyorum: "Hüsnü Akhan, grubunuza bağlı Körfezbank’ın Genel Müdürüydü. Türkiye’nin, özellikle bankacılık sektörünün yaşadığı krizler, sizi Körfezbank’ı Garanti Bankası’yla birleştirmeye itti. Aclan Acar da uzun süre yine grubunuzun çok önem verdiği Osmanlı Bankası’nı yönetti. Osmanlı da aynı nedenlerle Garanti Bankası’na devredildi. Gerçi Osmanlı devredildiği günlerde Genel Müdürü Turgay Gönensin’di ama Aclan Bey’in de orada izleri vardı."

Bu özetten sonra Şahenk’e soruyorum: "Başkası olsa Aclan Acar ve Hüsnü Akhan’ı o dönem olanlardan sorumlu tutup, yollarını ayırabilirdi. Oysa siz öyle yapmadınız. Birlikte yola devam ettiniz. Her ikisi de yeniden yapılanmanızla birlikte daha güçlü ve önemli konumlara geldi. Nasıl oldu bu?"

Şahenk, yanıtında "takım oyunu" ve "takım sorumluluğu"na dikkat çekiyor: "Bizde kollektif çalışma anlayışı vardır. Olaylara kişiler bazında bakmayız. Kişileri işaret etmeyiz. Sistemin doğru çalışıp çalışmadığına bakarız. Gerek Aclan Bey, gerekse Hüsnü Bey grubumuzda başarılı işlere imza attılar. Aclan Bey, Tansaş’ta çok güzel işler çıkardı. Aynı takım anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz."

2001 krizi Doğuş Grubu’ndan iki banka alıp götürdü... Şahenk ve ekibi o günlerde bankacılık otoritesiyle inatlaşmak yerine, yüreklerine taş basarak krizin gereğini yaptı...

Bugün artık Doğuş Grubu bambaşka noktada...

Finansta Garanti’nin General Electric (GE) gibi dünya devi bir ortağı var...

Otomotiv Grubu, Volkswagen’in dünyada önde gelen iş ortaklarından biri...

İnşaat Grubu, yurtdışındaki önemli işlerinin yanısıra Türkiye’de de atılıma hazırlanıyor...

Turizm Grubu, bir yandan Park Hyatt’ı İstanbul’a kazandırmak için inşaatı hızlandırırken, diğer taraftan iki yeni marinanın planlarını yapıyor...

Şahenk, "4 yıldır büyüyen Türkiye, istihdamda düzelmeyi 2006 sonundan itibaren hissetmeye başlayabilir" diyor. Sokaktaki işsiz, "yeniden yapılanan" Doğuş’tan da yeni iş kapıları bekliyor...
Yazarın Tüm Yazıları