Uzakdoğu seyahatlerinde kuş gribine dikkat

Özellikle Uzakdoğu ülkelerine seyahat edecekseniz 20’nin üzerinde kişinin ölümüne yol açan kuş gribine dikkat edin.

Şimdiye kadar Tayland, Vietnam, Kamboçya, Laos, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Çin, Kanada, Hollanda, ABD ve Hong Kong’dan kuş gribi vakaları bildirildi. Vietnam Sağlık Bakanlığı kuş gribinden arındıklarını ilan etti. Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’ya uyguladığı geniş kapsamlı kuş gribi yasağını hafifletti. Yine de salgının hastalığın görüldüğü ülkelere gitmeden doktorunuza danışarak antiviral ilaçlar kullanımı konusunda bilgi edinin.

Buralardaki enfekte tavuk çiftliklerinden uzak durmalı, iyi piştiğinden emin olduğunuz kanatlıların etleriyle yumurtalarını yemeli, kişisel hijyene gerekli önemi verilmelisiniz. Ellerinizi sık sık sabun ve bol suyla iyice yıkamayı ihmal etmeyin. Dönüşünüzde 7-10 gün içinde ateş ve solunum sistemine ait belirtiler görülürse, doktora başvurun.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARDI

Dünya Sağlık Örgütü, ay başında dünyada etkin bir eylem planı oluşturulması konusunda hükümetleri uyarmış ve antiviral ilaçlar stoklamalarını önermişti. Grip virüsünün A, B ve C olmak üzere 3 antijenik tipi bulunuyor. B ve C sadece insanlarda hastalık oluşturuyor. A tipi ise kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemi belirtileriyle tavuk vebası da denilen kuş gribine yol açıyor.

Evcil kanatlı hayvanlardan tavuklar ve hindiler hastalığa duyarlı. Hastalığın hayvandan hayvana bulaşması çok rastlanan bulaşma şekli. Enfekte hayvanlardan elde edilen yumurtaların kabuklarında da etkenin varlığı belirlendi. Hastalık etkeni enfekte hayvanlarla doğrudan veya dolaylı olarak temasta bulunan evcil kümes hayvanlarına bulaşıyor. Hayatta kalan enfekte kuşlar dışkı ve ağız salgılarıyla en az 10 gün süreyle virüsü çıkarıyorlar. Bu durum, hayvan satışları ve göçmen kuşlar vasıtasıyla virüsün yayılmasına kaynak oluyor.

İNSANA NASIL GEÇİYOR

Hastalık da öncelikle enfekte kümes hayvanlarıyla çok sıkı temasta olanlara bulaşıyor. Hastalığın insanlara bulaşması, sadece enfekte hayvanlara (kümes hayvanları dışındaki domuz gibi) temasla olabiliyor. Bunun dışında, enfekte hayvanların dışkı ya da burun salgıları bulaşan yüzeylere temas da hastalığı bulaştırıyor. Havaya karışan virüslerin solunmasıyla da insana taşınıyor. Virüs insandan insana bulaşmasa da mutasyonla bu karakteri edinebiliyor. Virüs kısmen güçlenerek daha saldırgan ve daha dayanıklı duruma gelebiliyor.

İnsanlardaki kuş gribi ateş, boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü ve viral zatürree gibi solunum sistemine ait belirtiler gösteriyor. Tanı için ülkemizde de hızlı ve güvenilir test yöntemeleri bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’na göre veteriner araştırma enstitüleri ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuvarları, gerekli altyapıya sahip.
Yazarın Tüm Yazıları