"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Uzak Doğu’dan Avrupa’ya

Biz daha yeni yeni keşfediyoruz soyayı. Oysa Asyalılar, sınırları daha da daraltacak olursak Uzak Doğulular soyayı 5000 yıldır yiyorlar.

Hatta öyle çok önemsiyorlar ki bu mucize bitkiyi, Çin’de imparatorlar soya ekimini bir tören haline getirip bu bitkinin ekimine katılıyor. Soyanın Avrupa’ya ulaşması ise çok daha sonraya, 1600’lü yıllara rastlıyor. Peki nasıl olmuş da taa Uzak Doğu’dan Avrupa’ya gitmeyi başarmış soya. Avrupa kıtası soya gibi yararları saymakla bitmeyecek bir bitkiyi iki yıl Japonya’da yaşadıktan sonra evine dönen Alman bir botanikçiye borçlu. Botanikçi Kaempfer’in Almanya’ya getirdiği tohumlar önce Paris botanik bahçesine oradan da İngiltere’ye sıçramış.

İnce noktalar

Kereviz pişirirken içine atacağınız lahana turşusu kerevizin kokusunu alacaktır.

Sucuklu buğday yahnisi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

15 dilim sucuk

3 adet orta boy kuru soğan

2 su bardağı aşurelik buğday (dövme, yarma)

3 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

Üzeri için

4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Buğdayı, üzerini kapatacak kadar ılık suda bir gece bekletin. Ertesi gün, suyunu süzüp yıkayın ve üzerini kapatacak kadar su ekleyip orta ısılı ateşte buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra, süzüp bir kenarda bekletin. Orta boy bir tencereye, ince ince doğradığınız kuru soğanları ve margarini koyup soğanı 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine sucuk dilimlerini ekleyip birkaç sefer karıştırdıktan sonra buğdayı da ilave edin. Kırmızı toz biber, tuz ve karabiberi serpiştirerek tekrar karıştırın. Son olarak, 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarıp kısık ateşte, yemek suyunu çekinceye kadar pişirin.Yahniyi yaklaşık 10-15 dakika dinlendirip servis tabağına aldıktan sonra, incecik kıydığınız maydanozla süsleyerek servise sunun.

Nazar kurabiyesi

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

250 gr margarin (oda sıcaklığında)

4 su bardağı un

2 adet yumurtanın sarısı

1 çay bardağı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

Önce, yumuşamış margarin, toz şeker, kabartma tozu ve yumurta sarısını bir yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Unu da azar azar ilave edip hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Sonra, bu hamurdan fındıktan biraz daha büyük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Üzerlerine serçe parmağınızla bastırarak ortalarında çukurlar oluşturun. Öte yandan, fırın tepsisini yağlayıp kurabiyeleri aralıklı olarak tepsiye dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta akı sürerek 175 dereceye ayarlı fırında 15-18 dakika pişirip çıkarın. Kurabiyeleri pişirirken dikkat etmeniz gereken nokta; üzerleri sarı-kahverengi olmaya başladığında fırından almaktır. İçindeki yağ miktarı fazla olduğundan kendi kendilerin pişmeye devam edeceklerdir. Fırından aldığımız kurabiyeleri soğuduktan sonra servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI