Uyuşan eller için doktor şart

Güncelleme Tarihi:

Uyuşan eller için doktor şart
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 14:25

Bankacılarda ve ev kadınlarında daha sık görülen bu hastalık, tedavi edilmezse, hasta elini kullanamaz hale geliyor.

Haberin Devamı

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, kadınlarda özellikle menopoz, gebelik, loğusalık gibi hormonal değişim dönemlerinde ellerde uyuşma şikayeti ile ortaya çıkan ve bilek siniri sıkışması olarak tanımlanan, “Karpal Tünel Sendromu”nun ev işi yapan kadınlarda ve bankacılarda görüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Parmaksızoğlu, kısaca bilek siniri sıkışması olarak tanımlanan Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgi vererek, hastalığın en belirgin bulgusunun sabahları bir veya iki elde görülen şiddetli uyuşma olduğunu söyledi.
Sabah uyuşmasına koldan omuza yayılan ağrının eşlik ettiğini ve hastalık ilerledikçe bu uyuşmaların gündüz de devam edecek şekilde yerleşik bir hal aldığını anlatan Doç. Dr. Parmaksızoğlu, şunları kaydetti:

“Hastalık, kadınların hormonal değişim dönemleri olan menopoz, gebelik, loğusalık, hormon tedavisi gibi dönemlerinde artış gösteriyor. Sendrom, özellikle ev işi yapan kadınlarda ve bankacılarda görülüyor. Hasta zaman içinde dikiş, yün örme gibi ince beceriler gerektiren işleri yapmakta zorlanır, elinden eşyalar düşmeye başlar. Hasta özellikle bir gün önce yer silme, çamaşır gibi ellerini aşırı kullandığı, zorladığı ev işlerini yapmış ise o gün şikayetlerini daha çok hisseder. Hastalığın en tipik bulgusu sabaha karşı uykudan uyandıran uyuşma ve bazen buna eşlik eden ağrıdır. Bilek çevresi kırıklarında bu hastalık yine sık olarak karşımıza çıkabilir. Bu sıkışma sonucu sinirde ileti yavaşlar. Karpal Tünel Sendromu'nda sıkışan sinir tarafından kontrol edilen avuç içi kasları tam randımanlı çalışamadığı için hasta elinden eşyaları düşürür veya ince beceri gerektiren işleri yapmakta zorlanır.”

Hastalığın erken teşhis ve tedavisi önemli

Doç. Dr. Parmaksızoğlu, hastalığın erken teşhis ve tedavisinin önemine işaret ederek, hastalığın çok ilerlemiş formlarında başparmak kökü civarındaki kaslarda erime ve fonksiyon kusuru oluştuğunu ve bunun sonunda da hastanın elini kullanırken, el için çok önemli bir fonksiyon olan başparmağını diğer parmakların karşısına getirme becerisini kaybettiğini anlattı.

Hastalığın bu kadar ilerlemesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Parmaksızoğlu, “Böyle bir tablo gelişirse, çok önemli olan bu fonksiyonu sağlamak için tendon transferi gibi oldukça komplike ameliyatlar gerekebilir” dedi.
Hastalığın tedavisine de işaret eden Parmaksızoğlu, hafif ve yeni başlamış olgularda gece uyurken bileğin bükülmesini önleyici atellerin kullanılabildiğini ve kanal içi ödemi azaltmak için tedaviye ilaç ilave edilebildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!