Uykunuzu almadan yola çıkmayın

Kendi aracıyla yolculuğa çıkacak olanlara bazı uyarılarımız var. İlk kural, sağlıklı ve dinamik olmak. İkinci kural bunu zaten büyük oranda etkiliyor: Uykunuzu almadan asla yola çıkmamak!

EN AZ İKİ GECE İYİ UYUYUN

Her insanın ideal uyku süresi farklı. Özellikle 4-5 saatten uzun sürecek yola çıkanların uykularını mutlaka almaları gerekiyor. Hatta yola çıkmadan önce vücut hazırlanmalı. Seyahatten önceki en az iki gece iyi uyuyun. İstatistikler, yorgunluk, uyku hali ve dikkatsizliğin trafik kazalarında yüzde 30-52 arasında rol oynadığını gösteriyor. 24 saat uyku uyumadan yola çıkan sürücüler, yasal düzeyin üstünde alkol alanlara oranla daha çok ve ciddi hatalar yapıyorlar. Bazı ilaçların yola çıkarken alınması yanlış. Sakinleştirici ilaçların hepsi, alerji ilaçlarının çoğu, kalp ilaçlarının bazıları uyku eğilimini arttırıyor. İlaçlarınızın prospektüsünü dikkatli okuyun. Gerekirse doktorunuza danışın. Hele alkol ve yetersiz uykudan sonra alırsanız, zararları ciddi ölçüde artıyor.

UYKU GETİREN YİYECEKLER

Hazmı zor, ağır ve çok şekerli/yoğun karbonhidratlı yiyecekler, direksiyon başında olduğu gibi vücudun hareket etmediği durumlarda kolayca uyku getirir. Vücudunuzun susuz kalmaması için yolda bol su için. Gerektikçe tuvalet ihtiyacı için mola verin. Uykunuz geldiğinde de mola verin. En az 15-20 dakika uyuyun ya da direksiyonu bir başkasına devredin.

MÜZİK UYKU KAÇIRMAZ

Yüksek sesle müzik dinlemek, birisiyle konuşmak uykusuzluğu ancak geçici olarak bastırır. ‘’Gözleri açık uyumaya’’ engel olamaz. Molalar dikkat dağınıklığınızı ve can sıkıntınızı azaltır, zihninizi dinlendirir. Kafein uyku halini gidermekte bir dereceye kadar etkili. İçilen kahvenin uyku üzerindeki etkisi hızla azalırken kalp çarpıntısı, terleme, idrar yapma gereği ve sinirlilik gibi yan etkiler hızla artıyor. Aynı nedenle kahve ve yüksek dozda kafein bulunduran enerji içeceklerini de ölçülü kullanın.

AKLINIZDA BULUNSUN

Yolculuk sırasında

Bol bol su için

Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun

Bol, terletmeyen, rahat giysiler giyin

Kısa aralıklarla uyumaya çalışın

Oturduğunuz yerde basit bacak ve ayak egzersizleri yapın

Dar ayakkabı ve çorap giymeyin
Yazarın Tüm Yazıları