Uykumuz neden kaçar?

Uyku sorunu yaşayanların çoğu, bunu sıradan bir olay gibi karşılıyor. Oysa birçok hastada uyku kaybını tetikleyen hazırlayıcı bir sebep bulunuyor. Bu sebep dikkatle araştırılırsa kolayca ortaya çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Uyku sıradan bir dinlenme süreci değildir. Vücudun kendini dinlediği, aksayan, bozulan sistemlerini düzeltmeye gayret ettiği ve sorunlarını önemli ölçüde giderip biraz da kendilerini yenilediği bir zaman dilimidir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat için niteliği ve niceliği, yani süresi ve içeriği yeterli bir uykuya ihtiyaç duyarız. Bir başka deyimle “kaliteli bir hayat için kaliteli bir uyku”, yemek, içmek, hareket etmek kadar önemlidir.
Ne var ki uyku sorunu yaşayanların çoğu bu problemi sıradan bir olay gibi karşılar, pek ciddiye almazlar. Oysa uyku problemleri özellikle sık sık tekrarladıklarında bazen bir hastalığın ilk işaretleri, bazen de bizi hastalandıran süreçlerin çıkış noktası olabiliyor. Nedeni şu...
Uyku, beyin ve bedenin tam bir dinlenme haline geçtiği, vücudun kendini yenileyip sorunlarını giderdiği bir süreçtir. Kaliteli bir hayat için kaliteli bir uyku şarttır. Uyku sorunu yaşayanların çoğu, bunu sıradan bir olay gibi karşılıyor. Oysa birçok hastada uyku kaybını tetikleyen hazırlayıcı bir sebep bulunuyor. Bu sebep dikkatle araştırılırsa kolayca ortaya çıkarılıyor.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Uyku kaybını kolaylaştıran birinci etken ağrıdır. Herhangi bir nedenle ağrı şikayeti olanlarda uyku problemlerine daha sık rastlanıyor. Yaşlı insanlarda uyku kaybına yol açan ağrıların çoğu eklem kaynaklı oluyor. Eğer artrit sorununuz varsa doktorunuzdan bu ağrıların giderilmesini istemeniz tavsiye ediliyor.
Sırt, baş ve boyun ağrıları, kramplara bağlı ağrılar da uyku kaybı yapabiliyor. Eğer geceleri boğazınızda yanma, ağzınızda ekşime ve öksürük nöbetleri ile uyanıyorsanız veya uykunuz sık sık bölünüyorsa bu belirtilerin bir reflü sorunu ile ilişkili olabileceğini bilmelisiniz.
Tıkayıcı solunum yolu hastalıkları veya kalp yetmezliği gibi nedenlerle nefes darlığı çeken hastalarda da uyku problemlerine sık rastlanıyor. Orta yaşlı kadınlarda görülen uyku problemlerinin en önemli nedeni menopozdur. Menopoz uykuyu bölüyor, uykuya dalmayı güçleştiriyor, uyanmayı kolaylaştırıyor.
Ayrıca kullandığınız bazı ilaçların da uyku kaybı yapabileceğini bilmenizde fayda var. İdrar söktürücü ilaçlar, kafein içeren ağrı kesiciler uyku bölünmelerini sıklaştırıyor. Rahatsız ayak sendromu, periferik nöropati, demir eksikliği, magnezyum noksanlığı gibi nedenlerle oluşan ayak yanma ve uyuşmaları da uykusuzluğa yol açabilir.

Haberin Devamı

Uykusuzluk sebepleri

-Tiroit bezi hastalıkları
-Kalp ve solunum yetmezliği
-Ağrılı romatizmal hastalıklar
-Ateşli hastalıklar
-Rahatsız ayak sendromu
-Prostat büyümesi
-Şeker hastalığı
-Uykuda solunum durması sorunu
-İlaçlar
-Psikolojik sebepler: Depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve stres, alkol ve madde bağımlılığı, şizofreni.

Cevizi mi yiyelim suyunu mu içelim?

İkisini de deneyebilirsiniz. Çünkü her iki durumda da ceviz kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor. 2004 yılından bu yana Amerikan Besin ve İlaç Dairesi günde 30-40 gram ceviz yemenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği şeklinde bir önermeyi ceviz paketlerinin üzerine yazmanıza bile izin veriyor. Bir ceviz ortalama 25 kalori içeriyor ve kalp sağlığı açısından maksimum faydayı alabilmeniz için günde 6-8 ceviz yemeniz yetiyor.
Burada dikkat etmeniz gereken, böyle bir önlemin size 200 kalorilik bir enerji yüklemesi. Bu enerjiyi ya başka yiyecekleri azaltarak dengelemeli ya da egzersiz yaparak harcamalısınız. Aksi halde yaklaşık olarak her ay bir kilo kazanırsınız. Ceviz bitkisel omega-3’ler, magnezyum, folik asit ve posadan zengin yapısıyla kalp dostu bir yiyecektir. Sırası gelmişken 200 kalori yakmak için 25 dakika tempolu yürümeniz, 30 dakika kadar tenis oynamanız, bir saat kadar golf sporu yapmanız gerektiğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

B12 vitamini desteği yaşlanmayı önler mi?

B12 vitamini her yaşlının ihtiyacı kadar alması gereken bir besin unsurudur. Yaşlılarda B12 eksikliği birçok sebeple ortaya çıkabiliyor. Zaman zaman kanda B12 ölçümleri yapmak, özellikle unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gibi sorunları olanlarda faydalı olabiliyor. B12 ile zenginleştirilmiş gıdalar yenmesine rağmen düzeltilemeyen B12 eksikliklerinde, B12 vitamini desteklerinden faydalanmak zorunlu hale gelebiliyor.
Yiyecekler arasında en önemli B12 kaynağı karaciğerdir. Balık, peynir, yoğurt ve yumurtada da B12 bulunuyor. Özellikle yaşlıların, inflamatuar bağırsak hastalığı olanların, sık sık alkol kullananların, kansızlık probleminden yakınanların B12 eksikliği bakımından uyanık olmalarında fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları