Uygulamalı toprak havuz balıkçılığı eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Uygulamalı toprak havuz balıkçılığı eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 16:34

Milas'ta toprak havuzlarda çipura ve levrek balıkları üretiminde verimliliğin ve ihracatın artırılması amacıyla Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından verilen eğitimin ikinci aşaması başladı.


Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MİTSO), Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA), hibe desteğiyle uygulamaya koyduğu “Milas'ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Artırılması Projesi’nin ikinci aşama eğitimi arazide uygulamalı olarak yapıldı. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden öğretim üyeleri, toprak havuz balıkçılığı işkolunda halen çalışmakta olanlarla, çalışmak isteyen ve halen işsiz olan 82 katılımcıya toprak havuzlarda uygulamalı eğitim verdi. Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ali Türker, Yrd. Doç. Dr. Gülşen Uluköy, Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, Yrd. Doç. Dr. Ertan Ercan yetiştiricilik teknikleri, balık hastalıkları, su kalitesi, adaptasyon ve hasat teknikleri konularını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Gülşen Uluköy, bir balığın otopsisini yaparak hastalıkların nasıl belirleneceğini anlattı. Uluköy tarafından yapılan balık otopsisini katılımcılar ilgiyle izledi. Eğitim teorik derslerle devam edecek.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milas yöresinden 2011 yılında 11 bin ton kültür balığı ihraç edilerek yaklaşık 30 milyon dolar gelir sağlandığını belirtti. Milas yöresinde, Türkiye'deki kültür balığı üretiminin yüzde 70'inin karşılandığını kaydeden Tuna, “Ancak üretim aşamasında yüzde 30 oranında bir kayıp söz konusu. Bu kaybı en aza indirmek amacıyla bir eğitim çalışması başlattık. GEKA, toplam maliyeti 238 bin 960 lira olan projeye yüzde 70 oranında destekte bulunarak 179 bin lira hibe katkısı sağladı. GEKA'nın bu desteğiyle gerçekleştirdiğimiz eğitimin sonunda üretimdeki verim kaybının en aza ineceğini umuyoruz. Ayrıca yine bu eğitimle Milas'tan kültür balığı ihracatının daha da artacağını ve hem de bir kısım işsiz yurttaşımıza bu işkolunda iş sağlayabileceğimizi söyleyebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!