Uyanın da balığa çıkalım!

Nihayet! Av yasağı kalktı, balık mevsimi başladı, tezgâhlar yavaş yavaş dolmaya başladı. Sezonun ilk balık alışverişine çıktık, üzerine de ilk palamudu pişirdik.

Arda TÜRKMEN
12.09.2014 - 01:21 | Son Güncelleme :

BALIKÇILAR NE ZAMAN, HANGİ BALIĞI YER?

Her lokantacının, lezzet düşkününün iyi bir kasabı, manavı ve kesinlikle de balıkçısı olması lazım. Bu konuda çok şanslıyım. Çocukluğum Büyükdere gibi bir balıkçı semtinde geçti. Mahalleden arkadaşlarımdan birçoğu reislerin çocukları, aileden balık ticareti yapan akranlarımdı. Çocukluk arkadaşım Serkan da aileden balıkçı. Bu yüzden ne zaman balık mevsimi açılsa soluğu onun yanında alıp, denizden havadisler nedir ilk onun ağzından dinlerim. “Hava sıcaklığı henüz mevsim normallerinin üstünde olmasına rağmen, bu sezon geçen yıldan daha iyi balık bekliyorum” diyor Serkan. “Sen olsan şu an ne balığı yersin?” soruma cevabı net: “Palamudun fiyatı düşene kadar istavrit yerim. Palamudun sırtı kalınlaşıp etlenip, fiyatı normale gelince palamut yerim. Havalar soğuyup lüfer Boğaz’a gelince de lüfer yerim. Kar suyu denize düşünce de hamsi...”

BİLMEDEN ALMA

Uyanın da balığa çıkalım

- Bu mevsimde palamut veya istavrit mutlaka yiyin.
- İlla hamsi yemek istiyorsanız da yağda kızarmış halde yiyin.
- Palamudu en güzel takoz kızartıp yiyebilirsiniz.
- İstavriti bu mevsimde her türlü pişirme tekniğiyle yiyebilirsiniz.
- Alternatif balık arayanlara iki öneri: granyoz ve dülger.
- Kaya levreği, iskorpit, dülger ve fener balıkları eski İstanbul’da Ermenilerin çok sık tükettikleri balıklarmış. Yeni yeni bizim mutfağımıza da giriyorlar. Deneyin.

HAMSİ VE PALAMUT:
KÜÇÜK BALIK OLMAZSA, BÜYÜK BALIK OLMAZ

Uyanın da balığa çıkalım

Küçük balık:
Hamsi Boğaz’ın en gözde balıklarından birisi, Boğaz’da hamsi olmazsa büyük balık bulmak mümkün değil. Hamsi yemeyen balıklar bile hamsiden dolaylı olarak faydalanırlar. Hamsiyi yiyen balığı ondan daha büyük başka bir balık yer ve böylece bu döngü sürer gider. Hamsinin yağlanması için kulağına kar suyu kaçması lazım derler. Bu mevsimde havalar henüz sıcak olduğu için hamsi yağsız olur. Hamsinin yağlanması için havaların soğuması ve deniz suyunun da soğuması lazım. Bu mevsimde hamsi yiyecekseniz mutlaka yağda kızarmış olarak yemelisiniz. Izgara yemek isteyenler havaların soğumasını beklesinler ki tadını daha iyi alsınlar.

Büyük balık:
Şu anda mevsim palamut mevsimi...Her tezgâhta palamut bulmak mümkün. Palamudu en güzel takoz kestirip, paneleyip kızartarak yiyebilirsiniz. Aynı zamanda balık ekmek yemek isterseniz de palamut çok iyi bir seçenek. Izgarada pişen palamudu soğan ve sumakla piyaz yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. Palamut siyah etli bir balık, etinin dokusu ve lezzeti, lüfer, kalkan, lagos gibi balıklarla kıyaslandığında yavan bile sayılır. Eskiden beri de tek satılmaz kendileri, hep çift satılır. Eskiden fiyatı o kadar düşük, palamut o kadar bolmuş ki alıcısı yok denecek kadar azmış, bu yüzden de çift satılıp para eden bir meblağa denk getirilirmiş fiyatı. Bugünkü fiyatını soracak olursanız, günlük fiyatı gramına ve boyuna göre değişiyor. Aynı zamanda o gün balık haline ne kadar çok palamut girdiğiyle ilgili de palamut fiyatlarında değişmeler olabiliyor.

HAFTANIN TARİFİ

PESTO SOSLU PALAMUT

Ne lazım?
2 orta boy palamut
2 adet Çanakkale domatesi
2 adet kırmızı soğan
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 dal taze kekik
Tuz

Roka pesto sos için:
Yarım demet roka, 1-2 avuç ceviz, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarmısak, tuz ve karabiber

Kızartmak için:
Yarımşar bardak un ve mısır unu, 1,5 su bardağı zeytinyağı, tuz

Nasıl yapılır?
- Pesto sosu yapmak için, rokanın yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Mutfak robotuna roka yapraklarını, cevizi, 2 diş sarmısağı, 4 yemek kaşığı zeytinyağını, tuz ve karabiberini koyup pürüzsüz kıvama gelene kadar çekin.
- Domatesleri bir parmak kalınlığında yuvarlak kesin. Soğanları yuvarlak şekilde kesin. Domates ve soğanları fırın tepsisine dizin. Üzerlerine tuz, şeker ve taze kekik yapraklarını serpiştirin.
- Zeytinyağını gezdirin ve 180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Takoz şeklinde kesilmiş palamudu tuzlayın. Un ve mısır ununu karıştırarak düz bir tabağa alın. Balıkların her tarafını una bulayın ve fazlasını silkeleyin. Yağı geniş bir tavada iyice kızdırın. Balıkların her iki tarafını da kızartın. Servis tabağına bir sıra balık, domates ve soğan olmak üzere dizin. Üzerine hazırladığınız roka pesto sostan gezdirip sıcak olarak servis edin.

Uyanın da balığa çıkalım

BALIK ALIŞVERİŞİNİN 4 ADRESİ
- Kardeşler Balıkçılık, Büyükdere
- Müddet Kurtuluş, Beşiktaş Balık Pazarı
- Tunç Balıkçılık, Beyoğlu Balık Pazarı. Özellikle kurutulmuş balık ve lezzetli lakerda için.
- Balıkçı Cumali, Kadıköy Balıkçılar Çarşısı

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün