'Utanç listesi' sonrası İstanbul'daki tüm hastanelere tek tek sordular

Güncelleme Tarihi:

Utanç listesi sonrası İstanbuldaki tüm hastanelere tek tek sordular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2018 15:47

Hürriyet’in haberi sonrası Türkiye’nin gündemine oturan 115 hamile çocuk ile ilgili gelişmeler tartışılmaya devam ediyor. Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve soruşturmanın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kadın örgütleri de bir dizi girişimde bulundu.

Haberin Devamı

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşandığı iddia edilen 115 ‘hamile çocuk’ ile ilgili gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. Hürriyet’in haberi sonrası dün Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, cinsel istismar iddialarına ilişkin iki savcı görevlendirdi.

NOTER KANALI İLE GÖNDERDİLER
Hastane personeli İclal N.’nin gündeme getirdiği konuya yönelik tepkiler de sürüyor. İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı, kent genelindeki tüm kamu hastanelerine yönelik yazılı başvuruda bulundu. Başvuru yazısında 1 Ocak 2017-1 Ocak 2018 tarihleri arasında 12-15 ve 15-18 yaş arası kaç hamile çocuğun başvuruda bulunduğu soruldu.

Utanç listesi sonrası İstanbuldaki tüm hastanelere tek tek sordular

Haberin Devamı

Başvuru yazısında, söz konusu çocuklara ilişkin ihbar tutanaklarının kendileri ile paylaşılması talep edildi. Ancak hastaneler başvuru dilekçelerini doğrudan almayınca, noter kanalı ile gönderim gündeme geldi. İstanbul genelindeki 39 kamu hastanesinin tümünü noter kanalı ile başvuruda bulunuldu.

Utanç listesi sonrası İstanbuldaki tüm hastanelere tek tek sordular


İZİN VERMEYECEĞİZ

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Ersin Beyaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu konunun İstanbul genelindeki tüm kamu hastaneleri nezdinde takip ederek cinsel istismar ve çocuk hamileliklerine göz yumulmamasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Konu ile ilgili bir dizi de soru önergesi verildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, konuyu Meclis gündemine taşıyan isimler arasında yer aldı.

TABLO GİDEREK VAHİM BİR HAL ALIYOR

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Başkanı, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Çocuk cinsel istismarına yönelik tablonun giderek daha vahim bir hal aldığı ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın skandalla ilgili 'erken çocuk evlikleri' açıklaması yalnızca çocuk evliliklerini meşrulaştırmakla kalmamakta, daha da tehlikelisi yeni istismarlara kapı aralamaktadır.

Haberin Devamı

Bu yaşananlar açıkça çocuk cinsel istismarıdır. Diyanet İşleri Bakanlığı’nın çocuk cinsel istismarını meşrulaştırma girişimleri, iktidarın tecavüzcülere af getirme gayretleri, yeni istismarların önünü açmaktadır. Ortada büyük bir utanç vardır. Bu utanç çocukları koruyamayanlarındır; çocuk cinsel istismarına bile bile göz yumanlarındır. İstismarın üzerini örtenler, istismarın üzerini örtenleri koruyanlar, istismarı ortaya çıkaranları cezalandıranlar ivedilikle ortaya çıkarılmalı, bu utanç tablosunu ülkemize yaşatanlar yargı karşısında bir an önce hesap vermelidir" şeklinde konuştu.

 KAÇ KİŞİ YARGILANIYOR?

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm ise, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak 115 çocukla ilgili soruşturmaya İstanbul Valiliğinin izin vermemesinin gerekçesini ve ihbarı yapan görevliyi sürgün edenlerin kimler olduğunu sordu.
CHP’li vekil hükümete şu soruları yöneltti:

Haberin Devamı

1. Hastanede yaşanan bu skandalın sorumluları kimlerdir? Sorumlular hakkında başlatılan soruşturma ne aşamadadır?
2. İstanbul Valiliğinin başhekim yardımcılarının soruşturulmasına izin vermemesinin gerekçesi nedir?
3. İhbarı yapan görevli kişinin görev yerinin değiştirilmesinin gerekçesi nedir?
4. Çocuklarımız neden korunamamaktadır? Suriyeli mülteci çocuklara yönelik istismarın bu denli artmasının nedenleri nedir?
5. Son beş yılda çocuk hamileliği oranı nedir? Son bir yılda bu sayıda bir artış söz konusu mudur?
6. Son beş yılda çocuk istismarı nedeniyle yargılanan kişi sayısı kaçtır?”

TÜM BİLGİLER BAKANLIĞI ELİNDE

Öte yandan, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı bir profesör önemli bir ayrıntıya gündeme taşıdı. Adının açıklanmasını istemeyen uzman "Yaklaşık 8 yıldır, Türkiye de devlet, vakıf üniversitesi ya da özel hastane olsun tüm hastaneler gebelik testi pozitif çıkacak kadar küçük gebelik aşamasından itibaren tüm gebeleri, Sağlık Bakanlığı'nın GEBLİZ isimli web kayıt programına giriş yapmak zorundadır. Bu, kadın doğum klinikleri, acil servisler ya da gebelik testini yapan laboratuvarlardaki hemşireler tarafından o gün başvuran hastalardan gebe olanların gün bitiminde Geblize tek tek bildirilmesi olarak işlemekte. Bu yasal bir zorunluluk. GEBLİZ, neden otomatikman İstanbul'da erişkin olmayan gebe kaydı girildi diye yasal suç duyurusunu ve işlemi başlatmamış? kritik soru bu! Bakanlık istese, şu an bir kaç dakika içinde, Türkiye'de 2017 yılında 18 yaş altıda kaç kişi hamile kalmış kaçı evlenmiş kaçı sağlıklı doğum yapmış, kaçı çocuğu aldırmış veya düşürmüş hepsini rahatlıkla ortaya koyabilir" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!