USB’nin ‘C’ hali

Güncelleme Tarihi:

USB’nin ‘C’ hali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 22:52

Bu yıl 19’uncu yaşını kutlayan USB girişleri de teknolojideki değişime ayak uydurdu. Yeni nesil cihazlarda USB-C adını alan girişler artık daha hızlı aktarım sağlarken, kısa sürede şarj avantajı da sunuyor.

Haberin Devamı

İNTERNET haricinde cihazlarla iletişim kurabildiğimiz ve anlaşabildiğimiz tek nokta USB girişi. Yaklaşık 19 yıl önce hayatımıza giren USB girişleri, neredeyse hayatımızın bir vazgeçilmezi oldu. Filmler ve müzikler başta olmak üzere tüm dosyalarımızı bu giriş üzerinden başka cihazlara aktarırken, tüm şarj ihtiyaçlarımızı ise yine USB girişlerinden karşılıyoruz. Ancak söz konusu 19 yıllık bir süreç olunca USB girişler de teknolojinin gelişmesine ayak uydurmak zorunda kaldı. Daha hızlı aktarım üzerine geliştirmeler yapan şirketler, artık tasarımın ve işlevselliğin de ön planda olduğu ‘USB-C’ girişini kullanmaya başladı.

DAHA HIZLI ŞARJ

USB-C girişine bakıldığında göze çarpan ilk fark boyutları. Bilenen USB girişlerinin yaklaşık beşte biri boyutlarında olan USB-C, aynı zamanda daha işlevsel. Bunun sebebi de USB-C girişlerinin düz veya ters yönü olmaması. Şu anda kullandığımız USB girişler ters takıldığında çalışmıyor. Ancak USB-C girişlerinde böyle bir sorun yaşanmıyor. Kullanıcılar, bu girişleri istediği şekilde cihazlarına takarak kullanmaya başlıyor. USB-C girişine sahip olan cihazlar daha hızlı şarj olabiliyor. 20 voltta 100 wattlık elektrik gücü iletebilen USB-C girişi, önceki modellere göre yaklaşık 20 kat daha güçlü. Buna ek olarak 10 kata kadar daha hızlı veri aktarımı bu USB girişlerinin özellikleri arasında.

Haberin Devamı

USB-C girişi bu yıl başında çıkmaz teknoloji üreticilerin dikkatini çekti ve cihazlarda yer almaya başladı. Ancak USB-C girişine sahip olan cihaz sayısı ne yazık ki bir elin parmaklarını geçmiyor. Sektör temsilcilerinin paylaştığı bilgilere göre ise önümüzdeki 5 yıl içince USB-C girişinin yer aldığı cihazlar, pazarın yarısına denk gelecek. Bu da yeni bağlantı noktasının geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. Bu hafta USB-C girişine sahip olan ilk cihazları bir araya getirdik.

USB-C’li İlk bilgisayar

APPLE’ın kullanıcılara sunduğu en son dizüstü bilgisayar modeli olan yeni MacBook, USB-C girişine sahip olan ilk bilgisayar oldu. Bu giriş sayesinde en ince bilgisayarı MacBook Air modellerinden bile daha ince olan yeni MacBook’un üzerinde tek bir bağlantı noktası bulunuyor ve USB-C girişinden hem şarj olabiliyor hem de veri aktarabiliyor. Apple, kalın USB kullanmak isteyenler için ise farklı adaptör çeşitlerini de satışa sunmuş durumda. Buna ek olarak 900 gram ağırlığında olan yeni MacBook, 12 inçlik ‘Retina’ ekrana, 1.1 GHz’lik Intel Core M işlemciye, 8 GB’lık RAM’e sahip. Dizüstü bilgisayarın Türkiye’deki satış fiyatı ise 4 bin 299 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

Bilgisayardan akıllı telefona

GÜNLÜK hayatta en çok kullandığımız ve her seferinde “ters taktım” dediğimiz cihazların başında USB bellekler geliyor. Bu sorunu çözmek için harekete geçen SanDisk, ‘Ultra Dual’ serisini satışa sundu. Hem USB-C hem de bildiğimiz USB girişine sahip ürün, yeni nesil akıllı telefonlarınız, tabletleriniz, dizüstü bilgisayarlarınız ile PC veya Mac bilgisayarlarınız arasında içerik aktarmanızı sağlayacak. Akıllı telefonlardaki içerikleri indirmek için SanDisk Memory Zone uygulamasını indirmek gerekiyor. Böylelikle C Tipi tabletinizde veya akıllı telefonunuzda depolanan dosyaları yönetebilir, düzenler ve yedekleyebilirsiniz. 32 GB’lık kapasite ile satılan ürünün fiyatı 150 TL civarında.

Haberin Devamı

ÖNCE BİLGİSAYARDA BAŞLADI

USB-C, ilk olarak dizüstü bilgisayar ve harici depolama gibi cihazlarından sonra akıllı telefonlara da sıçradı. Google’ın geçtiğimiz hafta tanıttığı akıllı telefon modelleri ‘Huawei Nexus 6P’ ve ‘LG Nexus 5X’ USB-C girişine sahip. Bu sayede daha hızlı şarj olabilen her iki akıllı telefon modeli, yapılan ilk testlerde Micro USB girişli cihazlara göre 5 kat daha hızlı bataryasını doldurabiliyor. 5.7 inçlik ekran sahip olan Huawei Nexus 6P’de, 3 GB RAM, Snapdragon 810 işlemci, parmak izi okuma özelliği ve 12 megapiksellik kamera bulunuyor. LG Nexus 5X modelinde ise 5.2 inçlik ekranın yanı sıra Snapdragon 808 işlemci ve 2 GB RAM özellikleri var. Her iki akıllı telefonun da önümüzdeki günlerde satışa çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Tasarımı porsche’ye ait

TAŞINABİLİR hard disklere USB-C alternatifi geldi. LaCie markasının kullanıcılara sunduğu ‘Porsche Design Mobile Drive’ adındaki ürün, çok hızlı veri aktarma sağlıyor. Yeni MacBook’lar için geliştirilmiş model, diğer bilgisayarlarda USB 2.0 üzerinden de veri aktarımı yapabiliyor. Üç farklı kapasiteye sahip modelleri bulunuyor. 500 GB modeli inceltilmiş kasayla kullanıcılara sunulurken, 1 terabyte ve 2 terabeytelık modeller de satışta. Fiyatları 900 TL’den başlıyor.

DÖNÜŞTÜRME KABLOSU ŞART

Her ne kadar USB-C girişine sahip olan modeller kullanıcılara sunulsa da bu cihazların sayısı henüz çok fazla değil. Bu yüzden çantanızda mutlaka bir USB-C’ye dönüştürme kablosu olması gerekiyor. Bu konuda uzman şirketlerden biri olan Belkin geliştirdiği klasik USB’den USB-C’ye dönüştürme kablosu 480 Mbps aktarım hızı sağlıyor. Ayrıca USB-C aygıtları şarj etmek için 3 Amps’ye kadar güç çıkışını da destekliyor. Türkiye’de satışta bulunan bu kablonun satış fiyatı 99 TL.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Her saniyede hayatta kalma mücadelesi

10 Ekim’de raflarda yer alan Fallout 4’te oyunseverleri sıkı bir mücadele bekliyor. Her saniye hayatta kalma mücadelesi vereceğiniz ve tüm kararların sizin elinizde olduğu, yeni nesil açık dünya oyunu özellikle tamamen yenilenmiş grafikleriyle dikkat çekiyor. Fallout 4, bilgisayarlar için 180 TL, Xbox One ve Playstation 4 için ise 250 TL’den satışa çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!