Uşak'ta sigara yasağına uymayan 137 işletmeye ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Uşakta sigara yasağına uymayan 137 işletmeye ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 17:44

Uşak'ta sigara yasağına uymayan 137 işletmeye ceza yağdı

Haberin Devamı

UŞAK İl Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Türkiye'de yılda 100 bin kişinin sigara yüzünden öldüğüne dikkati çekip, önlem alınmaması halinde 2030 yılında 250 bin insanımızın öleceği öngörüldüğünü söyledi. Kaya, Uşak  il genelinde geçen yıl, yasak olmasına rağmen sigara içildiği belirlenen 137 işletmeye toplam 382 bin 697 TL idari para cezası kesildiğini de açıkladı.

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) üye ülkelerde birlikte Türkiye'de 1987 yılından bu yana her yıl kutlanan '9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Uşak'ta Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesindeki Sigarayı Bırakma Poliklinikleri'nin haftanın beş günü hizmet verdiğini belirten Kaya, "2016 yılında 2 bin 254 vatandaşımız bu polikliniklerden hizmet aldı. Ayrıca geçen yıl ilimiz genelinde tütün ve tütün ürünlerinin zararlarını önlemek amacıyla toplam 10 bin 772 denetim yapılmış, bu denetimler sonucunda sigara ihlali yapan toplam 137 işletmeye Valilik  tarafından toplam 382 bin 697 TL idari para cezası ve 6 işletmeye de geçici süreli kapatma cezası uygulandı. Tüm halkımızın sigara ihlali konusunda duyarlı olmalarını ve 155 polis ve 184 SABİM hattına ihbarda bulunmalarını bekliyoruz" dedi.

Sigarada 4 binden fazla toksik madde bulunduğuna dikkati çeken Kaya, "Dünya Sağlık Örgütü sigara içmeyi bir bağımlılık olarak sınıflandırmıştır. Sigaranın filtreli, light gibi isimlerde tüketime sunulmaları zararlı etkilerini azaltmaz. Bunlar sadece satış stratejisidir. Sigara bu zararlı etkisini sadece içen kişide değil sigara dumanına maruz kalan ve pasif içici olarak tanımlanan kişiler üzerinde de gösterir. Sigaranın zararları konusunda çok çarpıcı istatistiksel rakamlar verilmektedir. Sigara bilinen en önemli ve kesin olarak kansere neden olan bir ajandır. Sigara tüm kanser türlerinin yüzde 30'unun ve akciğer ve gırtlak kanserlerinin ise yüzde 80-95'inin sebebidir. 100 bin kişili nüfusta hiç sigara içmeyenlerin kansere yakalanma oranı yüzde 3-4 iken, günde bir paket sigara içenlerde yüzde 143, günde iki paket ya da daha fazla içenlerde yüzde 217 olduğu bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünyada en çok rastlanan ve en çok ölüme neden olan akciğer kanseridir. Son 40 yılda akciğer kanseri yüzde 250 oranında artış göstermiştir. Sigara, mide ve karaciğer kanserlerinin yanında erkekte prostat, kadında meme ve rahim kanseri oluşumunda da sorumlu tutulmaktadır. Kısacası kanserden ölümlerin üçte birinin sebebi sigaradır" dedi.

Dünyada sigaradan her 8 saniyede 1 kişi, her gün 11 bin kişi, yılda ise 4 milyon kişinin öldüğünün altını çizen Kaya, "Ülkemizde de ise yılda 100 bin kişi sigara yüzünden ölmekte. Önlem alınmazsa 2030 yılında 250 bin insanımızın öleceği öngörülmektedir" diye konuştu.

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!