Uruguay'da kürtaj yasallaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Uruguayda kürtaj yasallaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 10:50

Uruguay'da parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada, kürtajın yasal hale gelmesi kararı çıktı.

Haberin Devamı

Kongre'deki oylamayı kürtaj yanlıları, 50'ye 49 kazandı. Senato'da yapılacak oylamada da kürtaj yanlılarının üstün gelmesi bekleniyor.

Bu durumda Uruguay, sosyalist Küba dışında, kürtajın herkes için yasal seçenek haline geldiği tek Latin Amerika ülkesi olacak. Uygulama yürürlüğe girerse, Uruguaylı kadınlar hamileliklerinin ilk 12 haftasında kürtaj kararı alabilecek.

Ancak bunun için en az üç sağlık uzmanından muhtemel sağlık riskleri ve hamileliği sonlandırma dışındaki seçenekler konusunda danışmanlık almaları gerekecek.
Kadının hayatına yönelik bir risk varsa, fetusta hayatını sürdürmesini engelleyici sakatlık tespit edilmişse veya hamilelik bir tecavüz sonucu gerçekleşmişse, yasal kürtaj süresi 14 haftaya çıkarılabilecek.

Eleştiriler

AP'ye konuşan Kadınlar ve Sağlık adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü Marta Agunin, yeni düzenlemeyi yeterli bulmayarak, "25 yıldır uğrunda savaştığımız yasa bu değil" dedi.

Agunin gibi düşünenler, kürtaj olmak isteyen kadınlara bir jinekolog, bir psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanına danışma zorunluluğu getirilmesinin, kadınların sağlıksız koşullarda yasadışı kürtaja yönelmesini sürdüreceği görüşünde.

Her yıl yaklaşık 47 bin bebeğin dünyaya geldiği Uruguay'da 30 bin civarında yasadışı kürtaj yapıldığı tahmin ediliyor.

CIFRA adlı şirket tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Uruguaylıların yüzde 52'si kürtajı desteklerken, yalnızca yüzde 34'ü karşı çıkıyor. Yoklamada, yüzde 3,4'lük yanılma payı bulunuyor.

Kürtaja en çok Katolik ve Evanjelik-Protestan Hristiyanlar karşı çıkıyor. Küba'da kürtaj her kadın için hamileliğin ilk 10 haftasında bir hak olarak tanınıyor.
Arjantin ve Kolombiya, tecavüz mağdurlarına ve sağlığı tehlikedeki kadınlara bu imkanı tanıyor. Kolombiya'da ayrıca, bebeğin yaşamını sürdüremeyecek kadar sakat olması da kürtaj gerekçesi olabiliyor. Meksika'da sadece başkent Mexico City'de hamileliğin ilk üç ayında kürtaj yasal.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!