Urla’daki müthiş efsane sosyetenin son gözdesi

Hafta arası İstanbul’dan çok saydığım bir büyüğüm geldi.

Haberin Devamı

Urla’da bir arsası varmış. Otel yapmayı düşünüyor. 20 sene sonra ilk kez görecekmiş. Uzatmayalım birlikte gittik. Karnımız acıkınca da bana “Şenay, Mythos diye bir balıkçı varmış oraya gidelim” dedi. Allah var son bir aydır bende adını çok duyuyordum. Özellikle İzmir’in elitlerinden. Bir de sevgili Gülengül’ ün röportajından okumuştum.

Harika bir şarap

Patron yabancı çıkmadı. Yıllardır İstanbul eğlence yaşamının efendisi Cem Biskin’di. Mythos’un anlamı Efsane. Mythos da kısa sürede Urla’da efsane olmuş. Gerçekten de bina daha uzaktan kendini belli ediyor. Değişik ve klas.
İçeri girdiğimizde ise havası, daha da bizi şaşırttı. Tertemiz. Her yer mavi beyaz. Meze dolabının önünde onlarca meze. Seçerken gözüm yarı açık olan mutfağa takıldı. İstanbul dan gelen Sinan ve Yasin Usta mekanın diğer kısımları gibi tertemiz bir mutfakta çalışıyorlar. İçime iyice sindi; MYTHOS temizlik ve hijyenden geçti.

Ben de konuğum da şarapdan anlarız.

Mezelerimizin servisi sırasında aperatif olarak LEONA Narince Chardonnay şarabı söyledik. Harika herkese öneririm.

Likörüne bayıldık

Bir başka şıklık ise mezelerin sunumuydu. Yemekte ise benim vazgeçemediklerimden Terra de France Pinot Noir şarabına geçtik. Üst katın manzarası öyle harika idi ki lezzetler ve şarabın enfes tadı bizi gün batımına kadar orada tuttu. Bir de finalde kahve ile birlikte Cem’in ikramı olan Madera Şarap Likörü ne bayıldık.

Mutlaka siz de tadın

Haberin Devamı

Masada onlarca mezenin arasından seçtiklerimize ve size önerilerime gelince:
Narlı maş fasulye: Çevrede çok taklit edilmiş ama Sinan Ustanın gizli formülünü bir türlü yakalayamamışlar. Protein değeri ve vitamini çok yüksek bu hububata Sinan ustanın sihirli sosu eşlik ediyor. Girit ezmesi: Özel Feta peynir ve Buharkent Kalamatasının domates ve 7 çeşit baharatla güzel uyumu.
Özel Hardal sosunda rezene: Dikme rezene kullanılmıyor Yabani arap saçı köklerinden üretiliyor bu meze. Hem şarap, hem rakı ile muhteşem bir birliktelik sağlıyor. Cunda Zeytin piyazı : Zeytin baharatlar ve Sinan ustanın ekşi sosu ile ortaya çıkıyor. Soka: Yine özel yoğurt ve tulum peynir karışımlı acı biber takviyeli değişik bir Boşnak mezesi. Özel soslu dökme börülce : Sinan Usta börülceleri İhraç yapan bir kuruluştan özel alıyor. Bölgede alışılagelmiş zeytinyağ limon yerine kendi özel sosu ile zenginleştiriyor bu güzel Ege mezesini. İsli Patlıcan ezme: Yoğurdu özel, patlıcanı özel ve patlıcanın kömür közünün taaa içinde yapılması ise tamamen özel. Birde Kastamonu sarımsağı girince işin içine ezme gerçek bir lezzet şölenine dönüşüyor. O lezzetli ve hafif zeytinyağı ile. 30 a yakın özgün meze çeşidi var. Bu mezeleri MYTHOS dışında sadece yunan adalarında ve bazılarını Cunda da ve Bozcaada da bulabilirsiniz.

Ara sıcaklar da yıkılıyor

Haberin Devamı

RUM usulü Ahtapot ızgara : Düğmeli ahtobot kolları hemen her yerde var ama bu lezzet inanın Adalarda bile yok. Marine edildikten sonra uzun süre dinlendirilen ahtapotlar kömür ateşinden sonra üzerine dökülen özel sosu ile dillere destan bir meze haline geliyor. Rum usulü saganakiler, Balık Lokması, Şevketi bostanlısı, fetalısı şaraplısı ve İstiridye soslusu ile Kavurdisti. Menüde 25 e yakın ara sıcak ve sıcak meze bulunuyor halihazırda. Hepsi özgün tatlar. Bölge balıkları günlük olarak alınıyor. Mezeler gibi balıkta, yeterli miktarda alınıyor ertesi güne kalmasın diye. İstanbul usulü buğulama özel çeşitleri. Tatlılar ise enfes. Ege’de nereye gitseniz sakızlı muhallebi bulursunuz ama MYTHOS ta kadayıflı ve fıstıklısının sakızı da sakız adasından geliyor. Türkiye’nin Sakız adasından sakız getirten tek ithalatçısı Jano bey Cem in dostu ve müşterisi. Sakızı adadan O getiriyormuş. Antep usulü kabak tatlısı ise çok hafif. Çünkü şekersiz kaynatılıyor ve üzerinde sosu tadı ve lezzeti veriyor. Limonlu cheesecake ve çikolatalı cheesecake ise Cem’in biricik eşi ve sağ kolu Çiğdem hanım tarafından evde yapılıyor. Bunca lezzetli ve özel tatlı varken İzmirlilerin özellikle dondurmalı irmik ısrarı ise Sinan ustayı biraz üzüyor.

Fiyatlar çok güzel

Haberin Devamı

Mythos hafta arasında bile çok dolu. Hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak imkansız. Öğle servisi ile başlıyor gün. Bu arada sadece PAELLA ve MYTHOS’un meşhur LEVREK DOLMA sı için bir gün önceden sipariş alınıyor ve size özel yapılıyor. Ben fiyat politikalarına beğendim. Sevgili büyüğüm, “İstanbul’da olsaydı bu kadar meze, yemek, balık ve içtiğimiz kaliteli şaraplar için kişi başı 250 TL bırakırdık” dedi yalnızca. Israr etmeme rağmen bana ödetmedi. Mönüye baktım. Mezeler 5 – 6, duble salata 10 lira. Özel soslu peynirli ve zeytinli Grek salata isterseniz porsiyonu 8 lira. Ara sıcak fiyatları 8 -15 lira arasında değişiyor. Lezzeti, hijyen olması ve fiyat politikası ile Urla’da favorim Mythos. Kusura bakmayın. Telefon:0.232.752.31.34

Helal olsun size, sana da Neco

Haberin Devamı

Çok sevdiğim Semra Özal’ın as başkanlığında, yine bir birinden çok sevdiğim arkadaşlarım Ayşe Ersayın, Stelyo Pipis, Esin Övet ve herkesin de çok sevdiği Özgür Aras ile ‘Gerçek Hayat Dostları’ adlı bir birleşime imza attılar. İlk güzel olayları da rahmetli Cenk Ağabey’in kız kardeşi Rahşende Koray Samlı’yla Günay’da düzenledikleri ‘Cenk Koray Ekran Ödülleri’ adlı rüya gece oldu. Arkadaşlarımı kutluyorum. Sizler bu satırları okuduğunuzda bu gece ile ilgili haberler yazılı ve görsel basında çıkmış olabilir. O nedenle ben kimsenin yazamadıklarını, ya da bilmediklerini aktarayım istedim sizlere;
Geceye Bülent Ersoy davet edilmeyi unutulmuş. Bu duruma çok bozulan ve içerleyen Diva tabiri caiz ise ortalığı ayağa kaldırmış.
Gecenin sunucusu sevgili Okan Bayülgen’e, TRT’nin deneyimli spikerlerinden Mehpare Çelik, “Sen provokatörsün hayatta TRT gibi bir kurumda sunucu olamazsın” demiş. Bayülgen hiç efendiliğini bozmamış. Dev isimlerden kurulu İstanbul Gelişim gecede çalmış. Solistleri Neco, çiçeği burnunda sevgili kızı Ayşe Özyılmazel’in sahneye çıkmasını engellemiş. Nedeni de gecenin sunuculuğunu yapan Okan Bayülgen’in eşi ile gecenin konukları arasında olmasıymış. “Böyle güzel ve anlamlı bir gecede şimdi sahneye çıkarsan, Okan da seni sunarsa gecenin önüne geçersiniz” demiş. O nedenle Neco’ya da helal olsun.

ÖZÜR DİLERİM

Haberin Devamı

Fanatik bir Galatasaraylı olarak spor dünyasının en centilmen Başkanı Özhan Canaydın öncelikle mekanın cennet, ruhun şad olsun. Başkanlığında Fanatik’de, “Düz taban, GS’ye uğursuz geldi” gibi yazılar yazdığım için...
Başarılı işlere imza atan İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Müdür ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç’ın davet ettiği ‘Bir Yaz Gecesi’ Türkiye prömiyerine katılamadığım için...
Çok arzu ettiğim halde ilk Egeli Big Bant, Aegean Band konserine izleyemediğim için...
Çooooooook özür dilerim
MUTLULUKLAR
Bugün, saat 20.00’de, İzmir elitlerinin iki ailesi Melahat-Hüseyin Köse’nin güzel kızları Yasemin ile, Selver-Sami Şanlı’nın yakışıklı oğulları Ömür, LouJain’de beraberliklerinin ilk adımını atıyorlar. Mutluluklar.

Yazarın Tüm Yazıları