"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Unutulan bir şurup

Badem, Osmanlı saraylarında hem tatlılarda hem de pilav ve diğer yemeklerde kullanılıyordu.

Girit Adası’nın fethinden sonra bambaşka bir şekilde kullanılmaya başlandı. Giritliler İstanbul’a yerleşirken kendilerine ait bazı yiyecek ve içecekleri de İstanbul’a getirdiler.
İşte bu içeceklerden biri de badem şurubuydu. Yazın soğuk, kışın sıcak olarak tüketilen şurubun yapımı zahmetliydi ama bu İstanbul’da sevilerek içilmesine engel olmadı.
Gelelim şurubun yapılışına... Bademler sıcak suda bekletilerek kabukları ayıklanır ve büyük havanlarda üzerine su eklenerek ezilir. Karışım tülbentten geçirilerek süzülür. Birkaç kez tekrarlanan bu işlemden sonra elde edilen badem sütü şeker ve su karışımıyla hazırlanan şerbete eklenir. Soğuyan şurup cam şişelere doldurulur, ağzı sıkıca kapatılır. Serin bir yerde bekletilen şurup, kışın kaynatılarak, yazın üzerine soğuk su eklenerek ikram edilirdi.

TAZE MANTARLI BULGUR PİLAVI

Mantarlı sosu hazırlamak için; soğanları incecik doğrayın. Sarmısağı pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Çarliston biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri tavla zarı formunda doğrayın. (İsterseniz domateslerin kabuklarını da soyabilirsiniz.)
Son olarak, mantarları yıkayıp boylamasına ince ince dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tava ya da tencerede kızdırın. Üzerine soğanları, sarmısağı ve  biberleri ekleyip orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Ocağın altını biraz daha açıp mantarları hemen katın ve yüksek ısılı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocağın altını kısıp orta ısıya getirdikten sonra domatesleri ilave edin. 4-5 dakika daha kavurduğunuz mantarlı sosu ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpip bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, bulgur pilavını yapmak için; tereyağını  pilav tenceresinde eritip üzerine salçayı ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Üzerine hemen yıkanıp süzülmüş bulgurları ekleyin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun ve sıcak et ya da tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpip orta ısılı ateşte,  pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını kısıp pilavı çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Pilavı 15-20 dakika pilavı dinlendirin. Tencerenin kapağını açıp mantarlı sosu pilavın üzerine aktardıktan sonra tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın. Pilavı servis tabağına alıp ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

2 su bardağı
pilavlık bulgur
2 tatlı kaşığı tereyağı (5-6 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
Yarım yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Mantarlı sos için;
500 gr kültür mantarı (yaklaşık 1,5 paket)
1-2 diş sarmısak
1-2 adet orta boy
kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yeşil
çarliston biber
(2-3 adet yeşil sivri biber de kullanabilirsiniz.)
2-3 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz, karabiber

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI