Unun katma değeri yüksek

Hürriyet Haber
21 Eylül 1998 - 00:00Son Güncelleme : 21 Eylül 1998 - 00:01

Unun yarattığı katma değer oldukça büyük miktarlara ulaşıyor. 1 kilogram un, fırından ekmek olarak çıkıp tüketicinin eline ulaştığında yüzde 125, simit olarak ulaştığında ise yüzde 425 oranında katma değer yaratıyor. Un, şekerle birleşerek tatlıcıların vitrinlerinde tüketiciye baklava olarak sunulduğunda ise yaratılan katma değer oranı yüzde 245 ile yüzde 430 arasında değişiyor. Çiftçinin tarlasından tarım ürünü olarak kaldırılan buğday, sanayi zincirinin ilk halkası fabrikaya girdiğinde un olarak torbası (50 Kg) 4 milyon lira ile tüketiciye ulaşıyor. Bir başka anlatımla, imalatçı fırınların eline 80 bin liradan ulaşan bir kilogram un, katma değer yaratmak üzere ekmek ya da simit olarak fırından çıkıyor. Fırına giren bir kilogram undan 5 adet ekmek, 12 adet de simit üretimi gerçekleştiriliyor. Buna göre, bir kilogram unun tüketicinin eline ekmek olarak ulaştığında yarattığı katma değer 200 bin lirayı, simit olarak ulaştığında ise 420 bin lirayı buluyor. Diğer ek girdiler dikkate alınarak hesaplandığında ise bir kilogram un ekmek halinde yüzde 125, simit halinde ise yüzde 425 katma değer yaratıyor.

Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı