Ünlü iş adamı Feyyaz Berker vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Ünlü iş adamı Feyyaz Berker vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2017 12:37

Tekfen Holding kurucu ortaklarından ve TÜSİAD’ın kurucu başkanıFeyyaz Berker vefat etti

Haberin Devamı

Tekfen Holding kurucularından Feyyaz Berker, bugün hayatını kaybetti.

1925 Mersin doğumlu olan Berker, iş hayatına askerlikten sonra Esenboğa Havaalanı inşaatında ilkin şantiye şefi, sonra laboratuvar ve araştırma bölümü başkanı olarak adım attı.

1956 yılında Robert Kolej'den sınıf arkadaşı Nihat Gökyiğit ile FN Danışmanlık şirketini kurdu. Bu şirket zamanla Tekfen Holding'e dönüştü.

Şu anda holding bünyesindeki Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Orta Asya, Doğu ve Orta Avrupa'da büyük başarıları olan uluslararası bir yüklenici olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Feyyaz Berker, çok çeşitli derneklerin kuruluşunda ve yönetimlerinde yer aldı. TÜSİAD Kurucu Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Konsey Başkanlığı, Robert Kolej ve TEMA Mütevelli Heyetleri bunların arasında.

Haberin Devamı

Tekfen Holding ve TÜSİAD kurucularından ünlü iş adamı Feyyaz Berker, bugün hayata gözlerini yumdu.Tekfen Holding ve TÜSİAD kurucularından ünlü iş adamı Feyyaz Berker, bugün hayata gözlerini yumdu.

HOLDİNGTEN YAPILAN AÇIKLAMA

Tekfen Holding kurucu ortaklarından Feyyaz Berker, 22 Ağustos 2017 günü hayatını kaybetti. 92 yaşında vefat eden Berker’in kaybı Tekfen camiasında ve iş dünyasında büyük üzüntü yarattı. Berker’in naaşı 24 Ağustos Perşembe günü Tekfen Holding’in Ulus’taki merkezinde düzenlenecek anma töreninden sonra, Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazını mütakiben Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek. 

 

TÜRKİYE’NİN HİZMETİNDE 92 YIL

Feyyaz Berker, 7 Ekim 1925’te Mersin’de dünyaya geldi. Babası, göz hekimi ve 1939-1946 yılları arasında iki dönem İçel Milletvekilliği yapan Dr. Ahmet Muhtar Bey’di. Feyyaz Berker, ilköğrenimini Mersin’de tamamladıktan sonra eğitimine Tarsus’taki Amerikan Koleji’nde devam etti. 1939’da, yaşamında çok önemli bir yere sahip olduğunu söylediği Robert Kolej’e kaydoldu. Liseden sonra Robert Kolej Yüksek Okulu’nun İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne devam etti. Bu yıllarda akademik başarısının yanı sıra sporcu kimliğiyle de öne çıktı.

Haberin Devamı

1946 yılında Robert Kolej’in yüksek kısmını tamamladıktan sonra öğrenimini ABD’de sürdürmek üzere Michigan Üniversitesi’ne gitti. Öğrencilik yıllarında harçlığını kazanabilmek için bir yandan da Kaiser-Frazer otomobil fabrikasında çalıştı. 1948 yılında Michigan Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesini alarak Yüksek İnşaat Mühendisi unvanını kazanan Berker, bir yıl kadar Kaliforniya’da bir inşaat-mühendislik firmasında çalıştı. 1949 yılında Türkiye’ye döndü. 

Askerlik hizmetini tamamladığı 1950 yılında, iyi yetişmiş ve dil bilen genç mühendislere duyulan ihtiyaç nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Esenboğa Hava Meydanı şantiye şefliğinin ardından 1954 yılında Bayındırlık Bakanlığı Laboratuvar ve Araştırma Bölüm Başkanı oldu. 1956 yılında, kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit’le birlikte, Tekfen’in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar’ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı.

Haberin Devamı

Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi.
Üç ortak arasındaki uyumlu birliktelik, sonraki yıllarda Tekfen İnşaat’ın hızla büyüyerek Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinden biri haline gelmesini sağladı. Şirket, inşaat işlerinin yanı sıra 1964 yılında Tekfen ampul fabrikasının kurulmasıyla sanayi sektörüne de girdi. “Güneş batar, Tekfen doğar” sloganıyla beyinlere kazınan bu yatırımı sonraki yıllarda Mis Süt (1976), Toros Tarım (1981) gibi başka sanayi yatırımları da izledi. Tekfen, Tekfen Dış Ticaret (1981) ile ihracat; Tekfenbank (1989) ile bankacılık; Belpri (1988) ve Makro (1993) ile perakende; Akmerkez (1993) ve Tekfen Emlak (2000) ile gayrimenkul geliştirme gibi alanlarda büyüyerek Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de özel sektörün ülke sorunlarının çözümüne ve toplumun gelişmesine de katkıda bulunması gerektiğine inanan Feyyaz Berker, bu yöndeki çalışmalarına 1961 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın önderliğinde Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti’nin kurulmasına destek vererek başladı. Ardından, 1971 yılında TÜSİAD’ın kurulmasında aktif görev alarak, 1980 yılına kadar dokuz yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Bu sırada, Türkiye’nin dış ticari ilişkilerini geliştirmek ve Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında ABD tarafından uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını sağlamak üzere, Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının katılımıyla heyetler oluşturarak lobi faaliyetleri gerçekleştirdi. Bu çerçevede, 1975’te ABD Başkanı Gerald Ford ile bir toplantı gerçekleştiren TÜSİAD heyetine başkanlık etti.

Haberin Devamı

Feyyaz Berker, 1976 yılında Türk özel sektörünü temsil eden tüm grupları tek bir şemsiye altında toplamayı amaçlayan Hür Teşebbüs Konseyi’nin kurulmasında da öncü bir rol oynadı. 1980 yılında TÜSİAD Başkanlığını Ali Koçman’a devreden Feyyaz Berker, sonraki yıllarda TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığına ve TÜSİAD Onursal Başkanlığına seçildi.

Feyyaz Berker’in kuruluşunda yoğun çaba gösterdiği özel sektör girişimlerinden bir diğeri de, Türkiye’nin dünyaya açılmasında aktif rol oynayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK’ti. 1986 yılında DEİK’in Kurucu Başkan Yardımcılığını yapan Feyyaz Berker, 1987-1997 yılları arasında kuruluşun İcra Kurulu Başkanlığını yürüterek Türkiye’nin dış ticari ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynadı. Feyyaz Berker, aynı zamanda Türk-Amerikan İş Konseyi’nin da 1985-1987 yılları arasında Yürütme Kurulu Başkanlığını üstlendi.

Eğitim başta olmak üzere toplumun sosyal gelişimine de yakın ilgi gösteren Feyyaz Berker, 1986 yılında, mezuniyetinden sonra gönül bağını hiç koparmadığı Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti Üyeliğine seçildi. Berker, aynı zamanda İnşaat Komitesi’nin de başkanlığını üstlenerek Robert Kolej’in yeni bina ve tesislerle geliştirilmesine önemli katkıda bulundu. Onun maddi desteğiyle inşa edilen Feyyaz Berker Hall, 1990 yılında hizmete girdi. Hisar Vakfı’nın da kurucularından olan Feyyaz Berker, “Türk eğitim sistemine örnek olabilecek bir yapı oluşturma” hedefiyle Hisar Vakfı Okulları’nın kurulmasına önayak oldu. Berker, eğitime verdiği destekten duyduğu hazzı, 1986 yılında hizmete giren Hisar Vakfı İlköğretim Okulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, “Bir çocuk kadar sevinçliyim” sözleriyle dile getiriyordu.

Feyyaz Berker, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması konusunda faaliyet göstermek üzere Vehbi Koç önderliğinde 1985 yılında kurulan Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın kuruluşunda ve aktif olarak yönetiminde de yer aldı. 1985-1995 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, ve1996-1999 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanı olarak vakfın amaçlarına ulaşması için çaba gösteren Berker, 1999-2007 yılları arasında ise Mütevelli Heyeti Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Türkiye’nin model endüstrileşmesine katkıları ve Türk eğitimine sağladığı hizmetler nedeniyle 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ile onurlandırılan Feyyaz Berker, 1997 yılında da, Tekfen’deki diğer ortaklarıyla birlikte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü.

Feyyaz Berker ve ortakları, Tekfen Holding’in 2000 yılında yeniden yapılanmasıyla birlikte yönetimi tümüyle profesyonellere devretti. Bu tarihten sonra Feyyaz Berker, diğer ortaklarıyla dönüşümlü olarak üstlendiği Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, emekliye ayrıldığı 2014 yılına kadar sürdürdü.

FEYYAZ BERKER’İN TOPLUMSAL SORUMLULUK FAALİYETLERİ 

TÜSİAD Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı, Yüksek İstişare Konsey Başkanı ve Onursal Başkanı
• DEİK Kurucusu, Başkan Yardımcısı, İcra Kurulu Başkanı ve Şeref Üyesi
• TAPV Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanı
• Hisar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Onursal Başkanı
• Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi
• Boğaziçi Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi
• Amerikan Konferans Heyeti Üyesi (ABD)
• Stanford Araştırma Enstitüsü Üyesi
• MESS Yüksek Danışma Kurulu Üyesi
• TİSK Danışma Kurulu Üyesi
• TÜSEV Kurucusu ve Mütevelli Heyet Üyesi
• TESEV Yönetim Kurulu Üyesi
• TEMA Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi
• TURMEPA Kurucu Üyesi
• TEGV Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi
• TTGV Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!