Üniversiteye hazırlık için son ay

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteye hazırlık için son ay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 13:00

Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) bir ay kaldı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 barajını geçen 1 milyon 600 bin 49 aday heyecanlı ve stresli günler yaşıyor. LYS 18,19, 25 ve 26 Haziran’da yapılacak. Ancak adayların son bir ayı nasıl değerlendirecekleri konusunda şüpheleri olabiliyor. İlk sınavda yapılan hatalar nasıl düzeltilebilir? Kalan süreyi en verimli şekilde geçirmenin yolları neler? Son haftalarda stres yönetimi için hangi yollar izlenmeli? Bu sorunların cevaplarını sizler için uzmanlardan aldık.

Haberin Devamı

Sınavı taktiksel yönetin

Üniversiteye hazırlık için son ay
Bedriye YAKAR (Rehber Öğretmen)

Adaylar konu tekrarlarının son rötuşlarını yapmalı, deneme ağırlıklı çalışmalarını devam ettirmeliler. Her deneme sınavı onlar için eksiklerini görebilecekleri önemli bir veri ve ayna görevinde. Öğrenciler bu veriler doğrultusunda yanlışlarının nedenlerini sorguladığında eksiklerini her defasında kapatacak.

Sınavı taktiksel yönettiğinizde yani turlama tekniği, sorunun ne istediğini tam olarak anlamak, emin olmadığınız soruları cevaplamamak, sorularla inatlaşmamak gibi noktalarda mantıklı davranış sergilediğinizde başarılı bir sonuç elde edeceksiniz. Bunun yapılabilmesi için de sınavda dalmamak önemli. Bir ressamın ara ara çizdiği resme uzaktan bakarak hatalarını görebilmesi nasıl daha kolay ise, bizim de sınavlarda başımızı kaldırıp ne yapıp ettiğimize uzaktan bakmamız hatalarımızı görmemizi sağlayacak. Her gün en az bir deneme çözülmeli ve yapılamayan sorular üzerinde çalışmalara yoğunlaşılmalı. Bu denemelerde hangi testten başlayacağını, hangi teste ne kadar süre ayıracağını az çok tasarlamış olacak.

Haberin Devamı

UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN

Adaylar; alışkanlık kazanmak için çok geç yatmamalı. Günde ortalama yedi saat uyumaya dikkat etmeli ve akşamları uyku saatini sabitlemeliler. Günde yarım saat açık havada yürümeleri sakinleşmelerini ve dikkatlerinin artmasını sağlayacak.

KENDİNİZE GÜVENİN

Diğer taraftan planlı ve sistemli çalışmak, günlük tekrarları ertelememek, zamanı etkin ve verimli kullanmak, kendisine gerçekçi hedefler koymak, çalışma ortamını oluşturmak adayların motivasyonunu sağlayacak ve kaygısını azaltacak. Kendimize güvenmemiz, yaptıklarımızın ya da yapamadıklarımızın farkında olmak, kendimizle yüzleşmek iç dünyamızı rahatlatacağından dolayı önemli. “Ben elimden geleni yapacağım, gerisi önemli değil” cümlesi en az emek veren öğrenciyi dahi rahatlatacak. Stres ve kaygı, özellikle ergenlik ve yetişkinlik döneminde olan bireylerin yoğun hissettiği, dilinden düşürmediği, kendi ruh halini anlatırken en çok kullandığı kelimeler. Bireylerin sürekli olarak yaşadıkları stres de kaygı bozukluklarına yol açar. Sınav; son değil, bir başlangıçtır. Bütün adaylara atacakları her yeni adımda başarılar dilerim.

Haberin Devamı

Stres yapmayın, programınıza sadık kalın

Üniversiteye hazırlık için son ay
Ergin DİKME (Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber/Psikolojik Danışmanı)

Öğrenciler LYS’ye, YGS’den farklı olarak bir sınav deneyimi ve birikimiyle birlikte girecek. Ayrıca yalnızca tercih ettikleri alanla ilgili soruları çözecekler.

YGS yapısal bakımdan adaylardan tüm derslere yönelik beklentinin olduğu bir sınav türüydü. Bu, çalışma motivasyonunun bölünmesine neden oluyordu. LYS ile bu şartın ortadan kalkması adayları rahatlatan bir faktör. Önümüzdeki süreçte iyi oldukları konularla ilgili yoğun tekrarlar yerine kısa pekiştirmeleri tercih etmeliler. Belirli aralıklarla deneme çözerek bu sınavlarda devamlı hata yaptıkları konuları tespit etmeli ve bunlara yönelik yoğun bir çalışma gerçekleştirmeliler. Bu yoğun çalışma sırasında anlaşılmayan, karmaşık gelen kısımlara dair bir özet materyali hazırlanabilir. Mutlaka konuyla ilgili bol alıştırma çözerek farklı soru tiplerinde bilgilerini test etmeliler. Sınavın yaklaştığı bu dönem aynı zamanda hızlı mevsim geçişleri yaşadığımız bir süreç. İlk baharın çekiciliği, doğanın uyanışı bizlere heyecan ve mutluluk veriyor. Bunun yanında zaman algımızı da etkileyen değişimler yaşıyoruz. Ruhumuz ve bedenimiz bu değişimlere ayak uyduruncaya kadar çalışma programımıza sadık kalmamız önemli. Çalışma programını ise her aday kişisel yatkınlıklarına göre hazırlamalı. Çalışma programı iki biçimde yapılabilir; konu ve zaman esaslı. Konu esaslı çalışma programında, seçilen bir ünitenin veya konunun tamamen kavranması gerçekleşinceye kadar çalışılmalı. Zaman esaslıda ise, gün belirli zaman dilimlerine ayrılarak planlanmalı.

Haberin Devamı

SOSYALLEŞMEK DE HAKKINIZ

Kalan bir aylık süre zarfında, verimli ve etkili ders çalışmanın yanında etkili stres yönetimi de belirleyici olacak. Elbette bu stres bir ölçüye kadar doğal olan hatta motive edici bir etken. Ancak adaylar kaygı seviyelerinin ders çalışmalarını, algılama ve anlama becerilerini etkilemeye başladığını hissettiklerinde, bu duygularını mutlaka yakın buldukları ve kendisini anlayacağını düşündükleri biriyle paylaşmalılar. Bu dönem adayların yaşamlarının neredeyse tümünü sınav hazırlığı kaplıyor olabilir ancak bu süreçte sosyalleşme, ortak duyguları paylaşma da ihmal edilmemeli. Küçük gruplar oluşturarak planlı ders çalışılabilir. Süreli planlanmış ve sonu önceden belirlenen grup etkinliklerine katılabilirler.

Haberin Devamı

Bol bol test çözün

Üniversiteye hazırlık için son ay
Ahmet ÖZTEPE (Ümraniye Uğur Okulları Mentoru)

Az çalıştığım için derslerin tamamını yetiştirme şansım yok, diyen öğrenciler, kendi puan türünde puanına en fazla katkı sağlayan dersler üzerine yoğunlaşmalı. Örneğin; sayısal puanla bir bölüme yerleşmeyi hedefleyen öğrenci, matematik ve fen bilimlerinde konu eksiği daha fazlaysa, onlara eğilmeli. Eşit ağırlık puan türüyle bir bölüme girmeyi düşünen öğrenci ise matematik ve Türkçe’ye zaman ayırmalı, vaktini bu derslerin konularına çalışarak ve soru çözerek geçirmeli. Adaylar, ders sınırlamasının yanı sıra konu sınırlaması da yapmalı. Bunun için puan katkısı fazla olan derslerde en çok soru gelen ve bu kısa dönemde çalıştığında daha rahat anlayabileceği konular üzerine eğilmeli. Böylece kalan kısa sürede çalışma alanını daraltarak kendine yeni plan oluşturabilir.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK HAZIRLIK DA ÇALIŞMAK KADAR ÖNEMLİ

Sadece konu çalışarak yapılacak tekrarlar zaman kaybına sebep olabilir. Mümkünse haziran ayının başına kadar soru bankalarıyla genel bir tarama yapmalı, konularda eksik kalan yönler ortaya çıkarılıp, bu eksiklikleri giderici konular tekrar edilmeli. Son bir ayın verdiği yorgunluk ve stres nedeniyle beslenme ve uyku düzenine mutlaka dikkat edilmeli. Bunların yanında aşırı yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan uzak durulmalı, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye çalışılmalı ve kuru üzüm, incir gibi gıdalar da ihmal edilmemeli. Sınavın son haftalarında yapacağınız psikolojik hazırlık da, en az akademik hazırlık kadar önemli. Bu nedenle dinlenme sürelerinizde ve boş vakitlerinizde spor yaparak, yürüyerek, müzik dinleyerek, sevdiklerinizle bir arada olarak ve olumlu şeyler düşünerek sınavın stresini üzerinizden atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!