Üniversitelilerden ‘Sürdürülebilir Urla’ projesi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerden ‘Sürdürülebilir Urla’ projesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 12:05

İzmir Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri, İZKA desteği ile sürdürülen ‘Yaşayan Laboratuvar Olarak Kent’ projesi kapsamında çalışmalarına ‘Sürdürülebilir Urla’ ile başladı.

Haberin Devamı

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri Mali Destek Programları kapsamında desteklenen İzmir Üniversitesi’nin ‘Yaşayan Laboratuvar Olarak Kent’ projesi Mimarlık ve Mühendislik öğrencilerine yaşam içinde öğrenme olanağı sunuyor.

Urla Belediyesi, IBM Türk, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK), İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İZTEKGEB), Türkiye Bilişim Derneği ve Ege Bölgesi Bilişim Sanayicileri Derneği (EBİLSAD) desteği ile çalışmaları devam eden proje için yaklaşık 100 öğrenci, Urla’ya giderek gözlem, anket ve görüşmeler yaptı. Belirlenen gereksinimler ve bu gereksinimlere ilişkin kavramsal tasarım için Mimarlığa Giriş ve İnsan Odaklı Tasarım dersleri kapsamında bir çalıştay yapan öğrenciler, geliştirdikleri yenilikçi fikirleri Sürdürülebilir Urla başlığı altında sundu.

Haberin Devamı

Yazılım Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emrah Orhun ve Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Orhun tarafından geliştirilen projede ‘Yaşayan Laboratuvar’ ile ürün veya hizmetlerin gerçek ortamlarda gerçek kullanıcılarla geliştirildiği, sınandığı ve iyileştirildiği bir yenilikçilik yaklaşımı uygulanıyor. Yazılım Mühendisliği öğrencilerinin İnsan Odaklı Tasarım, İleri Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Kalitesi derslerinde proje olarak e-katılım ve akıllı kent uygulamaları konularında çalıştığını, 10 Mühendislik Fakültesi öğrencisinin laboratuvarda bu yaz staj yapacağını ve Mimarlık öğrencilerinin de Mimarlığa Giriş dersi kapsamında sürdürülebilirlik konusunda öğrenmeyi destekleyecek nesnelerin tasarımını yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Emrah Orhun, projenin İzmir’in yenilikçilik ekosistemine katkıda bulunacağını söyledi.

Daha yaratıcı öğrenciler gelişecek

İzmir Üniversitesi’nde kurulmakta olan yaşayan laboratuvara örnek olarak İstanbul’da Başakşehir Living Lab’in ve New York’ta iki kentsel yaşayan laboratuvarın ziyaret edildiğini söyleyen Prof. Dr. Deniz Orhun, projenin eğitime katkısını şu sözlerle anlattı:
"Projelerin gerçek dünyadaki problemler üzerine yapılıyor olması hem ders kapsamındaki bilgileri daha anlamlı yapması hem de öğrencileri gerçek dünya koşullarına hazırlaması açısından önemli. Sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik yönleri de var. Disiplinlerası çalışmayı da barındırıyor. Bu tür çalışmaların öğrenci motivasyonunu arttırdığını görüyoruz. Yaratıcı mimar ve mühendisleri yetiştirebilmek için öğrencilerin yaratıcılıklarını zorlayacak bu tür öğrenme ortamlarını sunmak zorundayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!