Üniversitelilerden ‘katlamalı harç’ protestosu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelilerden ‘katlamalı harç’ protestosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 17:34

Balıkesir Üniversitesi’nde (BAÜ) bir grup öğrenci, alttan kalan dersler için üniversite harcı dışında ayrıca ücret alınmasını yürüyüşle protesto etti.

Haberin Devamı

BAÜ öğrencisi bir grup, KESK’e bağlı Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi’nin önünde bir araya geldi. ‘Katlamalı har(a)ca hayır. Müşteri değil öğrenciyiz. Balıkesir Üniversitesi Öğrencileri’ yazılı bir pankart açan gruba, KESK’e bağlı sendikaların başkanları, Balıkesir Demokrasi Platformu, Emekli-Sen Balıkesir Şubesi, CHP Gençlik Kolları, EMEP ve ÖDP üyeleri de destek verdi. Eğitim-Sen önünden ‘eğitim haktır, satılamaz’, ‘müşteri değil, öğrenciyiz’, ‘susma sustukça sıra sana gelecek’ ve ‘eğitim hakkımız engellenemez’ sloganları eşliğinde harekete geçen grup, Yeşilli Meydanı’na kadar yürüdü.

‘Önce harçları kaldırdık diye reklam yaptılar’

Basın açıklamasını Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencisi Okan Demir yaptı. Bakanlar Kurulu kararıyla bir dersi iki kez geçemeyen öğrenciden o ders için ilave ve katlanarak artan öğrenim ücreti alınacağını belirten Demir, "AKP hükümeti geçen dönem başında ilk olarak kimi pilot bölgelerde uygulamaya soktuğu ‘katlamalı harç’ sistemini ülke çapında üniversite yönetimlerinin gündemine getirdi. Önce ‘harçları kaldırdık’ diye reklam yapan iktidar şimdi de kaldırılan harçları adım adım geri getiriyor. Zaten meslek yüksekokullarında ve ikinci öğretimlerde hiç kalkmamış olan harçlar bu dönem bütün lisans bölümlerinde tekrar yürürlüğe giriyor. Yeni harç sistemi ile birlikte akademik başarı, harç yükümlülüğü konusunda bir kriter gibi gösterilmeye çalışılsa da şimdilik sadece alttan ders alan öğrencilerden alınacak harç paralarının yarın bütün öğrencilerden alınmayacağının bir garantisi yok" dedi.

Haberin Devamı

Eğitim-sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, "Harçların tamamen kaldırılması için üniversite gençliği ile birlikte mücadelemiz ve girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!