Gündem Haberleri

    Üniversiteliler kötü besleniyor

    Hürriyet Haber
    13.10.2003 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Fırat Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nca yapılan araştırma, üniversite öğrencilerinin kötü beslendiklerini ortaya çıkardı.Yard. Doç. Dr. Ayşe Ferdane Oğuzöncül başkanlığındaki ekip tarafından 964 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen araştırmada elde edilen sonuçlara göre, üniversitelilerin yüzde 81'i öğün atlıyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 35'i günde 3 öğünden az besin tüketirken, tüm öğünler içinde en fazla atlanan ise yüzde 38 ile sabahkahvaltısı oldu.     Bu öğrencilerin yüzde 53'ü ''unutma veya fırsat bulamamama'', yüzde 36'sı ''canının istememesi'', yüzde 6'sı da ''zayıflamak istemeyi'', öğün atlamaya gerekçe olarak gösterdi.  Üniversite öğrencileri, duygu durumlarına göre yeme alışkanlıkları da değişiyor. Üzüntülü bir durum karşısında kız öğrencilerin yüzde 91'i, erkek öğrencilerin de yüzde 76'sı, sevinçli bir durumda ise kızların yüzde 66'sı, erkeklerin de yüzde 46'sı yemek yeme alışkanlıklarını değiştiriyor.   Bazı öğrenciler söz konusu durumlarda daha fazla ya da az besin tüketirken, bazıları ise hiç yemek yememe yolunu seçiyor.   Araştırmada, beslenme puanları hesaplanarak yapılan değerlendirme sonucunda, öğrencilerin yüzde 52'sinin ''kötü'', yüzde 39'unun ''orta'', 9'unun ise ''iyi'' derecede beslendiği belirlendi.   İyi beslenen öğrencilerin yüzde 86'sını erkek, yüzde 14'ünü de kızlar oluşturdu.   Ayrıca, üniversite öğrencileri arasında sigara kullanımının yüzde 44, alkol kullanımının da yüzde 21 oranında olduğu tespit edilen araştırmada, ''bu kadar yaygın çıkan sigara ve alkol kullanımının öğrencilerin beslenme alışkanlığını olumsuz etkilediği'' vurgulandı.      ''TOPLUMUN GELECEĞİNİ OLUMSUZ ETKİLER''      Yard. Doç. Dr. Ayşe Ferdane Oğuzöncül, bilinçsiz beslenmenin, gelişen teknoloji ile birlikte besin maddelerinin daha kolay elde edilebilmesi ve geleneksel yeme alışkanlıklarından kaynaklanan beslenme düzeyinin bozulması olduğunu söyledi.   Özellikle gençlik döneminde beslenmenin yeterli ve vücut gereksinimine uygun olması gerektiğine işaret eden Yard. Doç. Dr. Oğuzöncül, yetersiz ve dengesiz beslenmenin toplumun sağlığını olumsuzyönde etkileyeceğini, sosyal ve ekonomik gelişmeyi yavaşlatacağını vurguladı.  Dengeli ve yeterli miktarda gıda tüketmeyen bireylerin hastalıklara karşı direncinin az, çalışma verimlerinin düşük, kişisel ve toplumsal tutum, davranış ve tepkilerinin sağlıksız olacağına dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Oğuzöncül, şunları kaydetti:  ''Ekonomik şartların giderek ağırlaşması, beslenme bilgisinin yetersizliği, gençlerin dengeli beslenememesine neden olmaktadır. Üniversite öğrencilerinin doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olmaları, hem kendi sağlıkları ve başarıları, hem de ileride örnek alınacak bir toplum yapısının bireyleri haline gelmeleri açısından çokönemli.   Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları düzenli değildir. Atladıkları öğün sayısı ve öğünlerde dengesiz beslenme oranları yüksektir. Kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha kötü beslenmekte ve öğrencilerin duygulanım durumlarına göre beslenme şekilleri değişmektedir. Beslenmeleri düzenli ve dengeli olması gereken bir grup olan üniversite öğrencilerine yönelik, beslenme bilgive davranışlarını geliştirecek eğitim programları düzenlenmelidir.''
    Etiketler:

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı