Üniversiteli yabancılar, Türkçeyi şarkıların dilinden öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli yabancılar, Türkçeyi şarkıların dilinden öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 11:17

- Eskişehir'de üniversite öğrenimini sürdüren yabancı uyruklu yaklaşık 200 öğrenciye, gittikleri kurslarda Türkçe eğitimi şarkılar aracılığıyla veriliyor - ESOGÜ TÖMER Müdür Yardımcısı Erdoğan: "Eğitimlerimizde, '...e kadar', '...a kadar' kavramları için 'Pazara kadar değil, mezara kadar' bölümünden, merhum Neşet Ertaş'ın sade Türkçeyle söylediği türkülerden örnekler alıyoruz" - "Geçmiş olsun, çok yaşa kavramlarını 'Nane Limon Kabuğu' şarkısından öğretiyoruz"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER), yabancı uyruklu öğrenciler, Türkçeyi şarkılarla öğreniyor.

ESOGÜ TÖMER Müdür Yardımcısı Metin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üçüncü eğitim döneminin sürdüğünü söyledi.

Söz konusu dönemin geçen eylül ayında başladığını ve haziranda sona ereceğini belirten Erdoğan, "Sınıflarımızda müzik, matematik, dramalar, canlandırmalar yapıyoruz. Öğrencilerimizi gezilere götürüyoruz. Yani hem hayatı sınıfa getiriyoruz hem de öğrenciyi hayata götürüyoruz" dedi.

Erdoğan, en verimli eğitimin müzik aracılığıyla sağlandığını vurguladı.

Eğitim çalışmalarının içeriğine değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Önce Türkçe'de temel zamanlarla başlıyoruz; 'var-yok' , 'evet-hayır' gibi. Bunu barındıran müzikleri öğretiyoruz. Mustafa Sandal'ın 'Onun Arabası Var' şarkısından yararlanıyoruz. Eğitimlerimizde, '...e kadar', '...a kadar' kavramları için 'Pazara kadar değil, mezara kadar' bölümünden, merhum Neşet Ertaş'ın sade Türkçeyle söylediği türkülerden örnekler alıyoruz. Ayrıca Türk Sanat Müziğinden 'Üsküdar'a gider iken' diye başlayan 'Katibim' şarkısını anlatıyoruz. Çünkü bu şarkı, Ortadoğu'da her yerde tanınıyor, farklı dillerde söylense de melodi olarak biliniyor."

Haberin Devamı

- Deyimleri Barış Manço'nun şarkılarından öğreniyorlar

Metin Erdoğan, eğitimlerin ileri aşamalarında ise merhum Barış Manço'nun şarkılarından yararlandıklarına dikkati çekti.

Manço'nun, atasözü ve deyimleri şarkılarında sıkça kullandığını dile getiren Erdoğan, "Geçmiş olsun, çok yaşa kavramlarını 'Nane Limon Kabuğu' şarkısından öğretiyoruz. Atasözlerini kısmen açıklayarak anlatmaya çalışıyoruz. Mesela geniş zaman anlatacağız, 'Ali yazar, Veli bozar' gibi şarkı sözleri var. Bu tip örneklerle eğitim veriyoruz. Öğrenci eğlenmiyorsa öğrenmiyor. Öğrencilerimiz derslerde zevk alacak, mutlu olacak, sevecek; politikamız bu."

Erdoğan, 17-37 yaşlarında, Tanzanya, Uganda, Kombo Adaları, Somali, Kolombiya, Irak, Ürdün gibi 80 ülkeden 200'e yakın öğrenci bulunduğunu anlatarak, Türk öğrencilere nazaran yabancıların farklı dilleri öğrenmeye daha açık olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!