Üniversitelerde YÖK protestosu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde YÖK protestosu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 15:34

6 Kasım 1981 tarihinde kurulan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite öğrencileri tarafından protesto ediliyor.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi’nde 30 kişilik öğrenci grubu, YÖK’ü protesto için rektörlüğe yürümek istedi. Yürüyüşü engelleyen polis, özel güvenlik ve grup arasında kısa süreli arbede yaşandı.

‘Polis, YÖK, medya bu abluka dağıtılacak’ şeklinde sloganlar atan grubu önce özel güvenlik görevlileri durdurmak istedi. Dağılmayan öğrencilere bu kez Çevik Kuvvet ekipleri müdahale etti. Yürümelerine izin verilmeyen öğrenciler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Olayın yatıştırılmasının ardından öğrencilere 10 dakika süre veren polis, gözaltına alınmamaları için grubun dağılmasını istedi.

Kısa süre sonra eylemden vazgeçen grup olaysız dağıldı.

Üniversitelerde YÖK protestosu

Cumhuriyet Üniversitesi’nde
ise Genç-Sen üyesi bir grup öğrenci yürüyüş yaparak YÖK’ü protesto etti.

Haberin Devamı

Üniversitedeki merkezi kafeterya önünde bir araya gelen 12 kişilik Genç-Sen üyesi öğrenci grubu slogan atarak rektörlük binası önüne kadar yürüdü. Polisin geniş önlem aldığı yürüyüşte ‘Müşteri değil öğrenciyiz’ yazılı pankart taşıyarak bina önüne gelen öğrenciler adına Alican Altan açıklama yaptı. Altan, 1 Mayıs işçi ve emekçiler için ne kadar önemliyse 6 Kasım’ın da öğrenciler için o kadar önemli olduğunu vurguladı. Yeni YÖK kanunu ile daha önce kaldırılan üniversiteden atılma uygulamasının geri getirildiğini belirten Altan, şöyle konuştu:
"Kanun tasarısıyla ayrıca hazırlık bölümlerine de sınırlama getiriliyor. Hazırlık okuyanlar, en fazla 2 yıl öğrenim görebilecek. 2 yıl içerisinde hazırlığı geçemeyen olursa, üniversiteyle ilişiği kesilecek. Hazırlık okuma süresi ise ön lisans ve lisans bölümleri ile ilgili sınırlamaya dahil değil. Üniversiteden öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrencilere de ek olarak ceza sistemi getiriliyor. Buna göre 2, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler aldıkları kredi ve katkı payını fazlasıyla ödeyecek"

Öğrenciler daha sonra olaysız dağıldı.

Haberin Devamı

Üniversitelerde YÖK protestosu

Karadeniz Teknik Üniversitesi
(KTÜ) Öğrenci Kolektifi üyesi öğrenciler de YÖK’ü protesto amacıyla yürüyüş düzenledi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, ‘Müşteri değil öğrenciyiz’, ‘Parasız eğitim istiyoruz’ ve ‘Öğretim harçları kaldırılsın’ dövizleri taşıyarak rektörlüğe doğru yürümeye başladı. Yürüyüş yapan öğrenciler ile karşıt görüşlü öğrenciler arasında KTÜ Öğrenci Derneği önünde başlayan tartışma, araya giren Çevik Kuvvet ekiplerinin müdahalesi ile önlendi.

Öğrenci Kolektifi adına açıklama yapan Berna Demirtaş, YÖK’ün, üniversiteleri baskı altına almak için kurulduğunu belirterek, şöyle dedi:
"6 Kasım 1981’de üniversitelerde neoliberal politikaları hayata geçirmek için, adına YÖK denen zorlama bir oluşum kuruldu. Bilimin toplumdan uzaklaştırılmasına, üniversitelerin kapısının sermayeye açılmasına kadar her türlü adım atıldı. Geçtiğimiz günlerde gizli saklı onaylanan yeni YÖK Yasası’yla birlikte okuldan atılma geri geliyor ve lisans eğitimini zamanında bitiremeyenler harç ödemek zorunda bırakılıyor. Akademik kadroya doğrudan müdahale edebilecek olan YÖK, kimin doçent olacağına karar verebilecek. Üniversitelerin özerk ve bilimsel yapısı tahrip edilmeye çalışılacak. Baskıya, zulme, gericiliğe ve katliamlara duyarsız kalamayız. Yaşam alanlarımıza yapılan saldırılara karşı üniversite gençliği mücadeleye devam edecek."

Haberin Devamı

Kızılay'da YÖK protestosuna 4 gözaltı

Kızılay'da ise YÖK'ün kaldırılması için eylem yapmak isteyen 4 kişi gözaltına alındı.
Cebeci'deki Ankara Üniversitesi Kampüsü önünde, Ziya Gökalp Caddesi'nin Kızılay istikametini bir süre trafiğe kapatan grup, vatandaşların tepkisi sonrası kampüs girişinde eylem yaptı.
Protestocular daha sonra olaysız şekilde Kızılay'a yürüdü. Güvenpark önünde "Berkin'in katilleri cezalandırılsın, YÖK kaldırılsın. Dev-Genç" yazılı pankart açan grup polis müdahalesi sonrası gözaltına alındı.

Üniversitelerde YÖK protestosu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
(ESOGÜ) ile Anadolu Üniversitesi’nde de öğrenciler YÖK’ü kuruluş yıldönümünde yürüyüşle protesto etti.

Haberin Devamı

ESOGÜ Meşelik Kampüsü Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci ‘YÖK’e karşı yürüyoruz’ yazılı pankart açarak rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. "YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek" ve "Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim" sloganları atan grup adına rektörlük binası önünde basın açıklamasını Gül Altunkeser okudu. Altunkeser şunları söyledi:
"Bugün 6 Kasım. Bundan tam 33 yıl önce 80 askeri darbesinin akabinde kurulan ve üniversiteler üstü bir kurum olan YÖK kuruldu. YÖK’ü de yasasını da kabul etmiyoruz. Özerk Demokratik Üniversite taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz."

ESOGÜ’lü öğrenciler basın açıklamasının ardından slogan atarak dağıldı.

Haberin Devamı

Anadolu Üniversitesi’nde ise öğle saatlerinde 50 kadar öğrenci, YÖK’ü protesto için Yunusemre Kampüsü’ndeki yemekhane önünde toplandı. Öğrenciler "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganı atarak rektörlük binasına yürüdü. Yürüyüş sonunda grup adına konuşan Osman Serkan Düz, "YÖK, bugün de AKP’nin üniversiteleri dizayn aracı olmaya devam ediyor" dedi.

Öğrenciler yapılan konuşmaların ardından rektörlük binası giriş kapısı önüne ‘YÖK kaldırılsın’ yazılı pankart astıktan sonra dağıldı.

Üniversitelerde YÖK protestosu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, taşıdıkları pankart ve tabutla YÖK'ü protesto etti.

Öğrenciler üniversite yerleşkesinde Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. YÖK aleyhine slogan atan öğrenciler, taşıdıkları pankart ve tabutla Karya Kapı önüne kadar yürüdü.

Burada bir süre slogan atan öğrenciler, daha sonra tabut etrafında toplanarak YÖK'e haklarını helal etmediklerini söyledi.

Grup adına basın açıklama metnini okuyan Sevgi Karsambay, "YÖK'ün sorgulamayan, düşünmeyen, araştırmayan, sermayeye çalışan insanlar için kurulduğunu" öne sürdü.

Karsambay, üniversitelerinde "müşteri gibi" göründüklerini iddia ederek, "(Öğrencidir, mecburdur) zihniyeti ile bizleri sömürenleri reddediyor ve deşifre ediyoruz. Üniversite öğrencileri olarak okul içerisinde iş alanı olan kurumların bizleri müşteri değil, öğrenci olarak görmesi gerektiğini haykırıyor, şartların bir an önce iyileştirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler dağıldı. Bu arada polis ekipleri, MSKÜ yerleşkesinde güvenlik önlemi aldı.

Üniversitelerde YÖK protestosu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi önünden, Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi’ne (ÖSEM) kadar yürüyen 50 kişilik öğrenci grubu, 28’inci kuruluş yıldönümünde Yüksek Öğretim Kurumu’nu protesto etti.

Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Zekeriya Körpehlivan, 6 Kasım’ın, Türkiye tarihinde görülen en antidemokratik, en baskıcı kurumlarından birinin eğitim sisteminin yozlaşmasını sağlayan en büyük etkenin yıldönümü, yani sembolü olduğunu öne sürdü. Körpehlivan, “ Üniversiteleri piyasalaştıran, YÖK’ü çoğaltarak her üniversitenin başına bir YÖK kurarak çoğaltmaya çalışan, bireysel harç uygulaması ile eğitimin maliyetini öğrencilere yükleyerek öğrenciyi müşterileştiren AKP’nin YÖK düzeni karşısında mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından öğrenciler bir süre slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!