Üniversitelerde otopark mafyası

BEN 1985 yılında adım attığım Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde, o günden bu güne kadar eğitimim ve daha sonra da Teknokent çatısı altında işim nedeni ile yaşamaktayım.

Önceleri güvenlik gerekçesi ile kampüse girişlerde kimlik kontrolü, araç girişlerinde ise ruhsat vb. beyan ederek kampüse girilebiliyordu. Ancak son birkaç yıldır, öğrencilerin ve diğer çalışanların araç ile girişleri tümüyle ticari bir görünüme büründü. Güvenlik nedeni ile kimlik beyanı istemek anlaşılabilir. Devletin öğrencilere 260 TL/ay verdiği öğrenci kredisi ile hiç orantılı olmayan 200 TL ‘araç sticker’ ücreti veya 400 TL olan ‘misafir sticker’ ücreti ile insanların araçları üzerinden kazanç sağlanmaktadır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi kimliğini, araç bilgilerini teslim ederek kampüse girmek isteyen bir T.C. vatandaşından da artık giriş ücreti olarak 10 TL talep edilmektedir. Aksi halde vatandaşlar kampüse alınmamaktadır.
Devlet üniversitesi olan Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan bu uygulama, lunapark, sinema, veya özel/ticari mülkiyetler için anlaşılabilir. Ancak bir devlet üniversitesinin kampüsüne yaya olarak veya aracı ile kimlik bilgilerini beyan eden her vatandaşın girmek en doğal hakkı değil midir?
Burası bir bilim, eğitim, öğretim yuvasıdır ve her Türk vatandaşının normal çalışma saatleri içinde kimliğini beyan edip bu kampüse girip, gezmesi, araştırma yapması, bir öğrencinin yakını olarak onu okuluna bırakması, hiç bir şey yapamıyorsa kantinin de bir bardak çay içmesi hakkı değil midir?
Bu ve benzeri devlet üniversitelerinin kampüslerine vatandaşların araç ile girişlerinde uygulanan hukuksuz ve haksız ticari uygulamanın bir güvenlik amacı taşımadığı da aşikardır. Zira giriş ücretini veren veya ‘sticker’ alan herkes hiç bir kimlik beyanı istenmeden kampüse alınmaktadır. Bu araçların içinde olan kişilerin de kimlik beyanı istenmemektedir.
Not: Bu tür uygulamalar sadece Hacettepe Üniversitesi için değil, ODTÜ vb. bir çok “Devlet” üniversitesinde de yapılmaktadır.
Engin KIRAN-Fizik Mühendisi

Hastaneme dokunma

SAĞLIK Bakanlığı’na.... Gazi Mahallesi’nde bulunan eski Devlet Demiryolları Hastanesi, yeni adıyla Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi yalnızca Gazimahallesi’ne değil ta Sincan ve Etimesgut’a da hizmet vermektedir.Duyduk ki bu hastanenin yerine Numune Hastanesi Fizik bölümü gelecek miş. Peki bu kadar insan sağlık sorunları için nereye gidecek? Mahallemizde zaten bir Fizik Tedavi Hastanesi hizmet vermektedir. Bizler mahalleli olarak bu hastanenin personelinden ve doktorlarından çok memnunuz. Hizmet halkın ayağında iken halkı bu şekilde cezalandırmak akıl işi değildir. Nihat ÜNAL
Yazarın Tüm Yazıları