Üniversiteler bulundukları bölgelere yol gösterici olmalı

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler bulundukları bölgelere yol gösterici olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 09:24

Üniversiteler geçmişten günümüze bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikleri içinde barındıran, insanlık tarihini her zaman etkileyen önemli kurumlar oldu. Sadece bilim üretmekle kalmadılar, bulundukları toplumu her alanda etkilediler. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştiği ve arttığı günümüz dünyasında üniversitelerarası işbirliği çalışmaları büyük ölçüde önem kazandı.

Haberin Devamı

Ülke olarak akademik anlamda çok iyi potansiyele sahibiz. Bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle gelişmiş ülkelerde yer alan üniversiteler incelendiğinde gerek kendi ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarıyla, gerekse başka ülkelerdekilerle birlikte çeşitli etkileşimler kurup, projeler üretip, hoca ve öğrenci değişimi yapmakta oldukları görülüyor. Ülkemizde de özellikle son yıllarda üniversitelerimizin hem yurtiçi, hem de yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla çeşitli alanlarda işbirliği yaparak önemli çalışmalara imza attığını söyleyebiliriz.

YAPILAN İŞ BİRLİKLERİ ARTMALI

Bu çalışmalar arasında ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi, lisansüstü, bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme projeleri, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler alanlarında yapılanlar yer alıyor. Erasmus, Mevlana ve Farabi öğrenci değişim programlarıyla birçok üniversite, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yaparak işbirliği gerçekleştirdiği gibi kendi aralarında özel olarak düzenledikleri protokollerle de ortak çalışmalar yürütüyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde üniversitelerimizin birçok alanda işbirliği yaptığını bilmek memnuniyet verici bir durum. Ancak bu işbirliği ve yapılan ortak çalışmalar artırılarak devam etmeli.

GELİŞİM KAMPUSTA KALMAMALI

Üniversitelerin gelişimi sadece kampus sınırları içinde kalmamalı. Kampus, toplum ve ülke yararına çalışmalar yapmalı; bu anlamda üniversiteler sadece tek başlarına değil diğer yükseköğretim kurumlarıyla ortak projeler geliştirmeli. Kalite konusunda  nerede oldukları tespit edilmeli; iyi ve eksik oldukları yanlar ortaya konmalı. Coğrafi, sosyal ve kültürel anlamda birbirinden farklı olan üniversiteler, yapacakları işbirliği çalışmalarıyla eksikliklerini tamamlayacakları gibi iyi oldukları yanları da paylaşarak gelişme imkânı bulacak.

KENTİN İHTİYACINA GÖRE ÇALIŞILMALI

Bunun yanı sıra üniversitelerin içinde bulundukları kentin diğer unsurlarıyla da yapacakları işbirliği çalışmalarının önemini  de belirtmek gerekiyor. Bulunduğu kente vebölgeye hizmet edecek, bölgenin kalkınması adına ihtiyaçlarına göre bilimsel çalışmalar yapacak, belirli alanlarda kendini güçlendirerek ülkede ve dünyada söz sahibi olacak üniversitelerimizin olması temennilerimiz arasında. Unutulmamalı ki üniversiteler, topluma yön veren, bilimin, sanatın, sosyal ve kültürel hayatın, bireylerin ve toplumun gelişiminde başrol alan kurumlar. İşbirliği çalışmalarının gelişmesi, artması, üniversitelerimizin el ele vererek bir birine destek olması ve bu konuda çaba göstermeleri dileğiyle.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!