YÖK Başkanı: Üniversiteler birbirinin kopyası olsun istemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı: Üniversiteler birbirinin kopyası olsun istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 12:32

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Şimdiye kadar bütün üniversitelerin birbirinin kopyası olması gibi bir durum söz konusuydu. Üniversitelerin birbirinin tekrarı olmasını istemiyoruz. Belli üniversiteler bölgeye katkıda öne çıksınlar, bellileri eğitimde. Bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerin belirlenmesinde daha büyük bir hedefe yöneldik, o da araştırma üniversiteleri” dedi.

Haberin Devamı

Haber Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında eğitim gündemine dair açıklamalarda bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerin ihtisaslaşması konusuna değinerek, şimdiye kadar yükseköğretim kurumlarının birbirinin kopyası olması gibi bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Bunun için ‘ihtisaslaşma’ kavramını gündeme getirdiklerini belirterek, bölgesel kalkınmaya katkı için de ‘araştırma üniversiteleri’ hedefine yöneldiklerini söyledi. Başkan Saraç’ın açıklamaları özetle şöyle:
Türkiye’de yayınlarımızın toplamının ancak yüzde 25’i ilk dilimde yer alıyor. Bu bizim istemediğimiz bir tablo. Bu yıldan itibaren hocalarımızın, etkisi yüksek dergilerde yayın yapmasına yöneldik. Bir olumsuzluğumuz varsa bunu saklamıyoruz. Dış faktörler bizi gözlemlesin ve eleştirebilsin. Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) de eleştirel düşünceyi hakim kılmak istiyoruz dedik.

Haberin Devamı

Kaliteyi odak haline getirelim dedik yükseköğretim sisteminde. İhtisaslaşma diye bir kavramı yükseköğretim camiasının gündemine soktuk. Bu Türkiye’nin gündemi oldu. İhtisaslaşmanın gerçek bir rekabet ortamında cereyan etmesi lazım. İşte o ortamda kalite odaklı çıktıların dikkate alındığı bir rekabet olması lazım. Üniversitelerimizin daha rahat bir serbestlik içinde, kendi kararlarını alabileceği bir yönetim sistemine geçmiş olması lazım. Başarılı üniversitelerin daha esnek bir yönetim sistemiyle ödüllendirilmesi gerekiyor. Bu bir süreç. Belli mesafeler katettik. Misyon farklılaşması, ihtisaslaşma yükseköğretim sistemi, bütün bakanlıklarımız için yeni olduğundan bunu tedrici uygulayalım istedik. Bölgesel odaklı başlattık. Beş üniversitemizi öncelikle bölgelerine hangi alanlarda katkı sağlayacağını tespit eden bir süreç başlattık. Beş üniversite belirlendi.

Şimdiye kadar bütün yükseköğretim kurumlarının birbirinin kopyası olması bir durum söz konusuydu. Üniversiteler birbirinin tekrarı olsun istemiyoruz. Bellileri bölgeye katkıda öne çıksın, bellileri eğitimde. Bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerin belirlenmesinde daha büyük bir hedefe yöneldik, o da araştırma üniversiteleri. Araştırma üniversiteleri konseptine baktığımızda gelişmiş birçok ülkede bunların yükseldiğini görüyoruz, Almanya, Güney Kore, Rusya’da başladı. Bunları inceledik ve araştırma üniversitesi sürecini başlattık. Külliye’de 10 üniversite araştırma üniversitesi olarak belirlendi ve ilan edildi. Beş de aday üniversite var. Planladığımız sistemde bu durağan değil, hiçbir zaman aşağı düşmezsiniz diye bir durum söz konusu değil.

BAKMADAN GEÇME!