Üniversiteden yöresel zeytinyağı sabunu

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteden yöresel zeytinyağı sabunu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 11:43

Üniversiteden yöresel zeytinyağı sabunu

Haberin Devamı

BALIKESİR Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü'nde, hasadından, üretilip, şişelenmesine kadar akademik kadro ve öğrenciler tarafından gerçekleştirilen zeytinyağından şimdi de geleneksel zeytinyağı sabunu yapıldı.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu bünyesinde Edremit Körfezi'nin geleneksel zeytinyağı sabunu imalatı öğretiliyor. 2015 yılında kurulan zeytinyağı atölyesinde doğal zeytinyağı üretimi yapılan Edremit Meslek Yüksekokulu'nda, usulüne uygun şekilde ve eski ustalardan faydalanılarak zeytinyağı sabunu üretildi. Yapım aşamasındaki sabun atölyesinde soğuk ve kaynamış biçimlerde zeytinyağı sabunu üreten akademisyenler, destekçi kurum ve kuruluşlarla birlikte bölge halkına yönelik eğitim çalışmalarına da başladı. Bölgede ilk kez soğuk ve kaynamış zeytinyağı sabunu üretimi kursu açan üniversite, çevre illerden de yoğun bir kursiyer ilgisiyle karşılaştı. Kültür Bakanlığı ile Zeytin Dostu Derneği tarafından da desteklenen 2.5 aylık kurs kapsamında, okul bahçesinde her gün sabun kazanının altı yakılıyor ve akşama kadar sabun kaynatılıyor. Yakın zamanda seri üretim yapabilecek konuma gelmesi beklenen sabun atölyesinde, yöresel zeytinyağı sabununu, natürel zeytinyağı gibi markalanarak üretilmesi planlanıyor.

"BUTİK ZEYTİNYAĞI GİBİ SABUNDA DA İDDİALIYIZ"

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Raif Sakin, zeytin ve zeytinyağı üzerine bölgenin tek eğitim veren kurumu olduklarını hatırlatarak 2015 yılından itibaren atölyelerinde zeytinyağı üretimine başladıklarını söyledi. Bu yıl içinde salamurhane atölyesinin bitirileceğini kaydeden Sakin, "Öğrencilerimizi, bilimin ışığında yetiştirip zeytin işini de çözeceğiz. Bu konuda okumuş zeytinciler yetiştireceğiz. Bugün burada, Kültür Bakanlığı ile Zeytin Dostu Derneği ile birlikte geleneksel sabun imalatı yapılıyor. Butik zeytinyağı üretimimizi nasıl yaptıysak, zeytin ve zeytinyağı sabununda da iddialıyız ve bölgeye ciddi bir farkındalık oluşturacağız" dedi.

"OKULUN MARKA DEĞERİNİ ARTTIRMAK İSTİYORUZ"

Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, zeytinyağı sabunculuğunun Türkiye'nin son yıllarda kaybedilen el sanatlarından biri olduğunu dile getirdi. Kültür Bakanlığı, Anadolu Sigorta ve Zeytin Dostu Derneği'nin işbirliği ile sabun üretimine başladıklarını anlatan Kıvrak, "Bu meslek uzun yıllardır ülkemizde var ancak sabun ustalarının yaşlandığını görünce ve yetişen çırak olmaması nedeniyle; bunun bir kültür ve değer olduğunu düşünerek kursa biz de destek olduk. Bu kursu bitirenler kendileri bu işi yapsınlar istiyoruz. Şuan 30 kursiyerin olduğu kurslarımızın yenileri de başlayacak. Hem okulda hem de piyasada sabunculuk ile ilgili bilgilendirmelerimiz devam edecek. Sofralık zeytin-zeytinyağı yetiştiricilik eğitimlerine bir de sabunu ekledik. Okulumuzun marka değerini arttırmak istiyoruz. Balıkesir Üniversitesi yağlarına Balıkesir Üniversitesi sabunu ve sofralık zeytinini de ilave etmek istiyoruz" diye konuştu.

HAMAM KÜLTÜRÜNÜN PARÇASI

Kurslarda sabun yapımı ile ilgili uygulamaları gerçekleştiren Havranlı sabun ustası Yusuf Kaya, geleneksel zeytinyağı sabununun diğer sabunlardan farkını ise şu şekilde anlattı:

"Geleneksel zeytinyağı sabunu altında ateş yakılarak yapılır. Kostik verilerek yapılır. Bizim ürettiğimiz sabun pres sabunu değildir. Dedelerimizin, ninelerimizin evde yaptığı sabunun aynısıdır. Olduğu gibi doğaldır. Bu sabun bizim hamam kültürümüzün bir parçasıdır. Bu meslek kaybolmasın istiyorum."

Fatih Emrah ERDOĞAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!