Üniversiteden kene araştırması

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteden kene araştırması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 12:14

TÜRKİYE'nin ‘kene’ uzmanlarından Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zati Vatansever, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na neden olan Kene ile ilgili Yozgat, Çorum ve Tokat bölgesinde çalışmalarda bulunuyor. Doç.Dr. Vatansever tavşan, kirpi, keklik gibi yaban hayvanları ile bölgedeki evcil hayvanların kenelerin çoğalmasınrda rolü bulunduğunu söyledi.

Yozgat’ta araştırmalarını Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedeniyle ölümlerin görüldüğü Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerinde sürdüren Doç.Dr. Zati Vatansever, yabani ve evcil hayvanlardan kan örnekleri ile numuneler alıyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zati Vatansever, yıl sonuna kadar somut veriler elde edeceklerini söyledi. Doç.Dr. Vatansever, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na neden olan Kene ile ilgili Yozgat, Çorum ve Tokat bölgesinde çalışma yapıyoruz. Burada yaşayan yaban hayvanlarının, virüsün varlığını ve kenelerin çoğalmasındaki rolünü araştırıyoruz. Şimdiye kadar birçok örnek aldık. Kenenin çoğalmasında bazı yaban hayvanlarının neden olduğu ortaya çıkıyor. Tavşanlarda yoğun miktarda kene buluyoruz. Tavşan, kirpi ve keklik gibi yaban hayvanları ile bu bölgelerde bulunan evcil hayvanların kenelerin çoğalmasında rolü var” dedi.

KINALI KEKLİK KENE TÜKETMİYOR

Halk arasında kınalı kekliklerin bol miktarda kene tükettiği söylentilerine de açıklık getiren Doç. Dr. Zati Vatansever, “Keklik, yavru keneler için sadece konak görevini üstleniyor. Tavşanda ise keneler hem ilk gelişimini tamamlıyor, hem de virüsü alabiliyor. Kekliklerin, hastalığı taşıyan keneyi yemenin aksine, bunun için iyi bir konak olduğu yönünde gözlemlerimiz var. Bu nedenle keneyle mücadelede keklik kullanılması yarardan çok zarar getirebilir. Bunlar bizim ilk bulgularımız, tahminlerimiz” diye konuştu.

AVCILARA ELDİVEN KULLMA UYARISI

Avcılara da uyarılarda bulunan Doç.Dr. Vatansever, “Avcılarımız, keklik ve tavşan ile diğer av hayvanlarını avladıktan sonra kanlarına dokunmamaları gerekmektedir, eldiven kullanmalarında yarar vardır. Bu gibi av hayvanlarının pişirilerek yenmesinde sakınca yoktur, önemli olan, yeni vurulmuş hayvanların kanlarına çıplak el ile temas etmemektir” diye konuştu.

KENEDEN BİREYSEL KORUNMANIN ÖNEMİ

Keneden korunmak için bireysel korunma tedbirlerine önem verilmesi gerektiğine de değinen Doç.Dr. Zati Vatansever, “Kene konusunda bireysel korunma önemlidir. İnsanlar, pantolonların paçasını çorap içine koyması, elbiselere kene öldürücü sprey sıkılması oldukça etkilidir. İnsanlarımızın kişisel korunmaya yöneltilmesi gerekiyor. Bu konuda özellikle kırsal kesimdeki insanlarımız hâlâ duyarsız. Bunun dışında kene sayısının azaltılması açısından evcil hayvanlar düzenli olarak ilaçlanması çok önemli” dedi.

Yapılan araştırmaların bir yıl süreceğine değinen Doç.Dr. Vatansever, çalışmaların Çevre ve Orman, Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının katkıları ile Ankara, Fırat, İstanbul, Adnan Menderes, Uludağ ve Cumhuriyet Üniversiteleri tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!