Üniversitede talasemi günü etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede talasemi günü etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2018 10:47

Üniversitede talasemi günü etkinliği

Haberin Devamı

 

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi, Medical Park Hastanesi ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu (SBMYO) Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü'nün katkılarıyla, 'Dünya Talasemi Günü' etkinliği düzenlendi.
SBMYO konferans salonunda düzenlenen 'Bir Akdeniz Gerçeği' adlı konferansa, Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Prof. Dr. Gülsün Tezcan Karasu, Talasemi Koordinatörü Uzman Biyolog Zeynep Öztürk, Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Çay konuşmacı olarak katıldı. Konferans, öğrenciler Burcu Arar, Hamide Karalık, Emin Çıldam, Kenan Aksu, Mehmet Ali Keleş, Muhammet Çıgay, Cuma Okur tarafından hazırlanıp sunuldu. Talasemi hastalığı ve belirtilerini anlatan konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtlayıp, talasemi hastalarına önerilerde bulundu. Etkinliğe öncülük eden 2'nci sınıf öğrencileri, sosyal hizmet ve saha araştırmaları dersi kapsamında gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesi etkinliğinin asıl amacının, talasemi hastalığına dikkat çekip, farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.
GENETİK GEÇİŞLİ HASTALIK
Akdeniz anemisi hastalığının, kalıtım yoluyla anneden veya babadan gelen genlerle çocuğa geçen bir çeşit kan hastalığı olduğunu ifade eden konuşmacılar, anne ya da babası taşıyıcı olan bir çocuğun, ebeveynlerinin genini aldığından kendisinin de Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu aktardı.
TALASEMİ BELİRTİLERİ
Akdeniz anemisi olan bir hastada öncelikle kansızlık, iştahsızlık, solgunluk, halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gözlemlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşilipek, "Gözlerde sarılık, karında şişlik hissi, idrar renginde koyulaşma, dalakta büyüme, yüzdeki kemiklerde belirgin şekilde değişim ve gelişme geriliği de görülebilen diğer belirtiler arasındadır. Hastalık, karaciğer büyümesi ve kalp yetmezliği olarak da kendisini gösterebilir" dedi.
ALTINCI AYDAN SONRA DİKKAT
Hastalığın genellikle 6'ncı aydan sonra belirti göstermeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, talasemi olanların doğduklarında normal bebeklerden herhangi bir farkı olmadığını, 6'ncı aydan sonra kansızlık belirtilerinin ortaya çıktığını, bu durumun genellikle demir eksikliğinden yaşandığının düşünüldüğü, fakat talasemi hastalığının demir takviyesi ile düzeltilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!