Üniversitede, 'Savaşta Acil Hizmetler' sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede, Savaşta Acil Hizmetler sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 09:28

Üniversitede, 'Savaşta Acil Hizmetler' sempozyumu

Haberin Devamı

GAZAİNTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi , Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Acil Tıp Uzmanları Derneği iş birliğiyle 'Savaşta Acil Hizmetleri ve Organizasyonu Sempozyumu' düzenlendi.

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu'nda gerçekleştirilen savaşta meydana gelen yaralanmalar, psikolojik bozukluklar, kimyasal saldırılarda ilk müdahaleler ve sonuçları, hasta yakınlarının, idari erkanların ve medyanın bilgilendirilmesi, güvenlik açısından karşılaşılan sıkıntılar ve tüm konularla ilgili personel eğitimlerinin tartışıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, savaştaki acil hizmetlerin insanoğlunun en eski, en profesyonel mesleği olduğunu, savaş esnası ve savaş sonrası hizmetlerinin geçmişten günümüze kadar sürekli var olduğu söyledi. Savaştaki acil hizmetlerin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bunu anlayabilmek için iki büyük savaşa bakalım. Birinci Dünya Savaşı'nda yaralanan ve acil hizmet sunulan hastaların yüzde 92'si kaybedilmişti. İkinci Dünya Savaşı'nda ise bu oran yüzde 70'lere düştü. Bugün hizmetlerin profesyonel hale getirilmesiyle bu rakamlar yüzde 10'lara düştü" dedi.

Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Taner Gülşen ise, bilginin paylaşılarak artacağına işaret ederek başladığı konuşmasının devamında, afetin deklarasyonunun hastanelerde başhekim tarafından yapıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Deklarasyon yapıldıktan sonra herkes işini iyi bilmelidir. Bu nedenle sık sık afet toplantıları yaparak, herkese görevini ezberletiyoruz. Tıpta trakeostomi denilen bir işlem vardır. Öğrencilik yıllarımda bir hocam bu işlemi bir tren yolculuğunda çakı ile yapmak durumunda kalmış. Ben bunu duyduğumda çok hayret etmiştim. 'Benim başıma gelse ne yaparım?' demiştim. Ve bir gün başıma geldi. Sağlık ocağında çalışırken boğazına fasulye kaçan 3 yaşındaki bir çocuğa trakeostomi yaptım. Bu işlemi o kadar profesyonel yaptım ki, herkes daha önce yaptınız mı dedi. Bilmelisiniz ki hayal edilen şey sizin malınızdır. Afet halinde de durum bu olmalıdır. Siz meseleye öyle bir hakim olacaksınız ki o durumla karşılaştığınızda o işin profesyoneli gibi davranacaksınız."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!