Üniversitede dokunan Hereke halılarına yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede dokunan Hereke halılarına yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 11:05

- Erzurum Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi'nde, Osmanlı saray ve köşklerinde kullanılan Hereke halılarının örneklerinden esinlenilerek el tezgahlarında dokunan Hereke halıları, yoğun rağbet görüyor- Halıcık Eğitim Merkezi Müdürü Karatoprak: - "Hereke halısını, gelişen teknoloji karşısında tutabilmeye ve bu sanatı ileriye taşımaya çalışıyoruz. Bu konuda bilimsel çalışmalarımız da var. Bu desenlerimizin geleceğe aktarılması için bilgisayar programları yaptık ve şu anda bu desenlerin hepsi bilgisayar ortamında kontrol altına alındı"

Haberin Devamı

ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Erzurum Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezinde, Osmanlı saray ve köşklerinde kullanılan halıların örnekleri çıkarılıp el tezgahlarında dokunan yüzde 100 yün Hereke halıları, yoğun ilgi görüyor.

Metrekaresinde 360 bin ilmek bulunan halıların siparişine yetişebilmek için 50 kişilik ekibin gece gündüz çalıştığı merkezde, 60 tezgah bulunuyor. Müşteriler, metrekaresi bin 300 liradan satılmasına rağmen bu halılardan satın almak için sıra bekliyor.

Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürü Seracettin Erkut Karatoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde 8 atölyede 60 tezgah bulunduğunu söyledi.

Dokudukları "Hereke" halılardaki ipliklerin yüzde 80'inin yapağı, yüzde 20'sinin de kuzu yününden olduğunu belirten Karatoprak, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Hereke halısını, gelişen teknoloji karşısında tutabilmek ve bu sanatı ileriye taşımaya çalışıyoruz. Bu konuda bilimsel çalışmalarımız da var. Bu desenlerin geleceğe aktarılması için bilgisayar programları yaptık ve şu anda bu desenlerin hepsi bilgisayar ortamında kontrol altına alındı. Şu anda fiziki olarak binamızı yeniledik, tezgahlarımızın bir kısmını modernize ederek günümüz şartlarına uydurduk."

- 1962 yılından beri devam ediyor

Karatoprak, merkezin 1962 yılından beri hizmet verdiğini ve aynı zamanda buranın bir araştırma merkezi olarak da kullanıldığını dile getirdi.

Türkiye'de, üniversiteler arasında "Halıcılık Eğitim Merkezi" olarak bu işlemlerin gerçekleştiği ve Hereke halısı dokunan tek merkezin burası olduğunu ifade eden Karatoprak, "Erzurum yöresinde 10 bine yakın dar gelirli ailelerin kız çocuklarına işi öğrettik. Burada, her detayıyla halı dokuma sanatını öğretiyoruz. Buraya gelen öğrencilerimizin bir kısmı burada istihdam edilirken bir kısmı da kendi iş yerlerini kurdu" diye konuştu.

Karatoprak, aynı zamanda çalışanlara ekonomik destek sağladıklarını belirterek, "Ekonomik katkı sağlamaktaki gayemizden birincisi öğrenip dürüm atarken dürüm parası ödemek ve insanlarımızı teşvik etmek. Bu anlamda kızlarımızı teşvik etmek için teşvik primi olarak bir para ödemekteyiz. Öğrencileri daha da cezbedip bu mesleği öğretebilmek için teşvik etmekteyiz. Üniversitemizin özel servis araçlarıyla evlerinden alıyoruz, öğlen yemek ihtiyaçlarını buradan temin ediyoruz ve sonra evlerine bırakıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

- Yılda sadece 120 metrekare halı dokunuyor

Karatoprak, halıların dokunma süresinin dokuyan kişi sayısına göre değiştiğini anlattı.

Hereke halısının dokumasının çok zor olduğuna dikkati çeken Karatoprak, şunları kaydetti:

"50 öğrencimizle yılda aşağı yukarı 120 metrekare halı ancak üretebilmekteyiz. Üretmiş olduğumuz halıları biz aynı zamanda pazarlayarak direkt tüketiciye ulaştırıyoruz. Elde edilen geliri, işçilik ve harçlık olarak öğrencilerimize bölmekte, onlara ödemekteyiz. Şu anki fiyatımız, maliyetler çıkarılmak suretiyle üniversite yönetim kurul kararıyla belirlenmektedir. Cüzi bir kar dahi konulmamaktadır. Bu işin yürümesi anlamında devletimizde bizleri vergiden muaf tutmuştur. Sadece işçilik ve ip ücreti olarak bir giderimiz mevcuttur. Bunlarda hesaplandığı zaman metrekaresini bin 300 liraya satmaktayız. Türkiye'de sadece ticari anlamda bu işler yapılıyor. Eğitim olarak bir tek bizim merkezimiz var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!