Üniversite yurdunda dağıtılan beslenme broşüründe dondurma ve cipse 'helal' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Üniversite yurdunda dağıtılan beslenme broşüründe dondurma ve cipse helal uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 13:08

Üniversite yurdunda dağıtılan beslenme broşüründe dondurma ve cipse 'helal' uyarısı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ’de üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlarda dağıtılan beslenme broşüründe dondurma ve cips için 'dinen helalliği şüpheli' uyarısı yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Beslenme Bilgi Platformu adına diyetisyen Pınar Çınar tarafından hazırlanan broşürde, "Dondurma ve cipste E441 kodlu hayvansal jelatin ile E471 homojenleştirici maddelerin hangi hayvana ait olduğu konusunda kesin bilgi olmadığından bu ürünler dinen helalliği şüpheli kabul edilmektedir" denildi.
Broşürün dağıtıldığı yerlerden Şule Yüksel Şenler Kız Yurdu yöneticileri, Beslenme Bilgi Platformu broşürünün Kayseri İl Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Pınar Çimen tarafından hazırlandığını söyledi. Yurt yetkilileri, "İl Müdürlüğümüzdeki iki diyetisyen biri tarafından hazırlanan broşür 1'i Develi ilçesinde olmak üzere 8 yurdumuzda eş zamanlı olarak dağıtıldı. Bizim broşürle ilgili bir tasarrufumuz yok. Zaman zaman beslenmeyle ilgili öğrencilerimize bu tür broşürler gelir. Neden sadece bizim yurdumuz hedef alındı ve gazetelere haber oldu, anlayamadık" dedi.
Şule Yüksel Şenler Kız Yurdu yöneticileri, kantinde dondurma ve cips gibi ürünlerin satıldığını ve herhangi bir yasaklama kararı bulunmadığını da dile getirdi.
İL MÜDÜRLÜĞÜ: BİLGİLENDİRME AMAÇLI
DHA muhabirinin görüştüğü Yurt- Kur Kayseri İl Müdürlüğü yetkilileri de kurum personeli diyetisyen Pınar Çimen tarafından hazırlanan broşürde dondurma ve cipsin yanı sıra, beslenme konusunda öğrencileri bilgilendirici bir çok konunun da yer aldığını söyledi. Yetkililer konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Bu bir uzmanın bilimsel verilerle açıkladığı, bilgilendirme ve uyarı amaçlı bir konudur. Bu tür yiyeceklerin içeriklerine dikkat edilmesi istenmiştir. Yurtlarda kalan hiçbir öğrenciye dondurma ve cips dinen haramdır denilmemiş, sadece yediklerine içtiklerine dikkat etmeleri istenmiştir. Okuması, yazması olan herkes bunu anlayabilir. Piyasada bir çok üründe helal yazısı yer almakta veya ürünlerimizde domuzla ilgili içerik bulunmamaktadır."
BROŞÜRLERDE NE DENİLİYOR?
Yurtkur Kayseri İl Müdürlüğü tarafından kent merkezindeki 7 ve Develi İlçesinde 1  olmak üzere toplam 8 yurtta dağıtılan 8 sayfalık broşürde ekmekler sakızlar, unlu mamuller, dondurulmuş yiyecekler, tatlandırıcılar gibi konular da yer alıyor.
Cipslerle ilgili olan bölümde, "Homojenleştiriciler cipslerde yoğunluklu olarak kullanılan katkı maddelerindendir. Mono ve di gliseridler (E471), sodyum stearol ve kalsiyum stearol kullanılan homojenleştiricilerden bazıları. Dinen helalliği şüpheli kabul edilen bu ürün bitkisel ve hayvani kökenli olabiliyor" ifadeleri bulunuyor.
Aynı broşürde dondurma ile ilgili olarak da şöyle deniliyor:
"Dondurmada E471 kodlu mono ve di gliserid kattı maddesi, tatlandırıcı olarak aspartam ve sakkarin kullanılabiliyor. Kıvam artırıcı olarak E441 kodlu jelatinin vücuda fazla alınması alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Tamamı yurtdışından ithal edilen bu katkı maddesi hayvansal bir ürün. Kesimi ve hangi hayvana ait olduğu konusunda kesin bir bilgi olmadığı için dinen sakıncalı kabul ediliyor."

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!