UNESCO sürecindeki Ayvalık'ta koruma hedefleri

Güncelleme Tarihi:

UNESCO sürecindeki Ayvalıkta koruma hedefleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 11:26

UNESCO sürecindeki Ayvalık'ta koruma hedefleri

Haberin Devamı

UNESCO Dünya Mirası geçici listesine giren Ayvalık için listeye girmenin değil kalmanın zor olduğunu belirten UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı Doç. Dr. Nevra Ertürk, gelecek kuşaklara aktarılması için birikimlerin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Ayvalık Ar-Ge ile Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği işbirliğinde ‘UNESCO Dünya Mirası adaylık süreci ve geçici listede yer alan Ayvalık' başlıklı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık eski Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy eski belediye başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Belediyesi bağımsız meclis üyesi Halil Gür, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Belediyesi UNESCO Alan Şube Sorumlusu Yalın Tüzmen, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, Ayvalık Ar-Ge Başkanı Tuba Aysun, Birleşik Haziran, Tabiat Platformu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda gerçekleştirilen toplantıya konuk olarak katılan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı Doç. Dr. Nevra Ertürk, UNESCO sürecinde listeye girmenin kolay, kalmanın zor olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Doğal afetler, iklim değişikliği, savaş ve silahlı çatışmalar, kentleşme, göç sorunları ulaşımla ilgili alt yapı çalışmaları, baraj projeleri avlanma ve madencilik faaliyetleri özellikle doğal miras alanlarında önemli riskler olarak kabul ediliyor. UNESCO dünya mirası listesine girerek uluslararası bir topluluğun parçası oluyorsunuz. UNESCO'nun ciddi bir marka değeri var uluslararası arenada. Biz Ayvalık olarak geçici liste sürecini atlattık. Gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili olarak UNESCO burada çok önemli itici bir güç. Ama öncelikli meselemiz korumak olsun. Siz, 'Bu sözleşmeye imza attım bu alanı korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı taahhüt ediyorum diyorsunuz'. Yatırımlar kültürel turizm potansiyelini arttırıyor. Ancak burada koruma ve kullanma dengesine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanların, halkın bir araya geleceği, meselenin üzerine birlikte düşüneceği toplantıların devamının faydası var. Tanıtım malzemeleri hazırlanmalı."

 

"YAPILARINIZ İÇİN ÇABA GÖSTERİN"

Toplantının ikinci bölümünde söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Uzay Yergün, öğrencileriyle 2 hafta boyunca Ayvalık'ta yaptıkları geleneksel konut mimarisi ve kent dokusu çalışması hakkında bilgi verdi. Yergün, çalışmaları sırasında Ayvalık'ta yaptığı inceleme ve belgelemede kent kimliğinin değiştiğine yönelik tespitlerini katılımcılarla paylaştı. 1920'lerde çekilmiş Ayvalık silueti ile bugünkü silueti karşılaştıran Uzay Yergün, "Çok zengin bir yerde yaşıyorsunuz. Amacımız bu değerlerin özgünlüğünü koruyabilmemiz. Yapılarınız için çaba gösterin. Yerel yönetim çatısı altında bir kentsel tasarım atölyesi oluşturulmalı. Yardıma koşacak birçok üniversite var. Burası dünya miras listesine aday bir kent. Bir yönetim koruma olanı olmalı. Kentin girişini farklı kılacak şeyler yapılabilir. Bunlar zor şeyler değil" dedi.

Daha sonra söz alan Ayvalık Belediyesi'nden UNESCO Alan Sorumlusu Yalın Tüzmen ise geçtiğimiz nisan ayı ile birlikte geçici listede yer aldıklarını ifade etti. Ayazma restorasyonunun bitmek üzere olduğunu hatırlatan Tüzmen, "Büyükşehirle birlikte koruma amaçlı imar planlarına başladık. Birim olarak bilgilendirici çalışmalara yoğunlaştık. Kent haritaları hazırlıyoruz. Yetki devri ve alan planı yapılmasıyla alakalı bakanlıktan protokol beklentimiz var" dedi.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!