UNESCO Islık Dili 'Kayıt Beratı' Vali Sarıfakıoğulları’na verildi

Güncelleme Tarihi:

UNESCO Islık Dili Kayıt Beratı Vali Sarıfakıoğulları’na verildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 16:45

UNESCO Islık Dili 'Kayıt Beratı' Vali Sarıfakıoğulları’na verildi

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- UNESCO tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne gönderilen Türkiye adına 'UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras' listesine kaydettirilen ilk unsur olan Islık Dili’nin 'Kayıt Beratı', Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları’na teslim edildi.

Kayıt Beratını Vali Sarıfakıoğulları’na teslim eden Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü temsilcisi Serkan Emir Erkmen, “Türkiye adına UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydettirilen ilk unsur olan Islık Dili’nin ‘Kayıt Beratı’ UNESCO tarafından Genel Müdürlüğümüze gönderilmiştir. Bugün burada; UNESCO tarafından gönderilen bu beratın bir örneğini dosya hazırlık çalışmalarında önemli sorumluluklar üstelenen Giresun Valiliğimize teslim etmek için bulunmaktayız” dedi.

Erkmen, Islık Dili’nin, Giresun’un yanı sıra; Gümüşhane ve Ordu illerinde de yaşatıldığının tespit edildiğini ancak bu dilin Giresun ile birlikte özdeşleşmesi ve ıslık dilini yaşatan kişilerin çoğunun Giresun’da yaşaması sebebiyle, bakanlık tarafından bu beratın, miras taşıyıcılarını temsilen Giresun Valiliğinde bulunmasını uygun bulduğunu belirtti.

Kayıt Beratını teslim alan Vali Sarıfakıoğulları da, Islık Dili’nin UNESCO’ya kaydedilmesi sürecine katkılarından dolayı başta bu mirasın gönüllü taşıyıcılarına, bilimsel ve kültürel çalışmalarla katkı sağlayan akademisyenlere, Giresun Valiliği adına her türlü katkıyı sağlayan idareci ve çalışma paydaşları ile emeğe geçen diğer herkese teşekkür ederek “Islık Dili’nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesin kaydedilmesinin ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Islık Dili’nin UNESCO’ya sunulmasına ilişkin ilk girişimlerin 2010 yılında başlatıldığı ve dosyanın 2011 yılında UNESCO’ya sunulduğu ifade ederek süreç hakkında bilgiler aktardı. İbiş, “4-12 Aralık 2017 tarihleri arasında Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı sırasında ülkemiz adına yürütülen titiz çalışmalar neticesinde UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine kaydedilmiştir” açıklamasında bulundu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!