UND: Otoyol ve köprülerde 10 kat ceza çilesi bitmelidir

Güncelleme Tarihi:

UND: Otoyol ve köprülerde 10 kat ceza çilesi bitmelidir
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 12:45

UND: Otoyol ve köprülerde 10 kat ceza çilesi bitmelidir

Haberin Devamı

İstanbul, 17 Mart (DHA) – Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) otoyol ve köprülerden ödemesiz geçiş yapan araçlardan alınan 10 kat cezanın dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını ve araç sahipleri için dayanılmaz boyuta geldiğine dikkat çekti.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener; otoyol ve köprülerden kaçak veya yanlışlıkla ödeme yapmadan geçen araçlara uygulanan cezalarla ilgili yaptığı açıklamada, bu uygulama nedeniyle kayba uğradıklarını dile getirdi.

Şener, açıklamasında, 1999 yılında otomatik geçiş sistemine geçilirken yapılmış bu yanlışa artık bir son verilmesi gerektiğini savunarak, “10 kat ceza uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yok, 208 lira olan Osmangazi köprüsü ücreti 2 bin 295 lira oluyor. Örneğin Osmangazi köprüsünü kullanarak yurt dışına giden bir araç farkında olmadan veya teknik bir aksaklıkla da olsa köprüyü ödemesiz geçse 15 gün sonra yurda döndüğünde 208 lira yerine 2 bin 295 ödeme zorunluluğuyla karşılaşıyor. Bu durum taşımacılarımızı isyan noktasına getirmiştir” uyarısında bulundu. 

Şener, “haksız” olarak nitelediği uygulamayı, “Binek araçlar için bile bu köprüde ödemesiz geçiş cezası 721 lirayı buluyor. Boğaziçi köprüsünde 10 katı ilavesi ile 77 lira olan ücret, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim köprüsü ve otoyolları için de çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Başka hiçbir kamu alacağı için 10 katı ceza uygulaması yok” sözleriyle anlattı.

Fatih Şener, trafik cezası için; 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 4’te bir oranında düşürüldüğünü, ödemenin bir ayı geçmesi halinde ise sadece yüzde 5 faiz uygulandığını hatırlattı. Şener “Trafik cezası uygulamasında her ne olursa olsun ödenecek tutarın faiz ile beraber en fazla 2 katını geçemeyeceği yasa ile belirlenmişken otoyollarda 10 kat ceza anlaşılır gibi değildir” dedi. 

Cezanın yüzde 40’ı işletmeci kuruluşa, yüzde 60’ı devlete

Fatih Şener, kaçak geçiş halinde tahsil edilen cezanın yüzde 40’ının işletmeci kuruluşa, yüzde 60’ının da devlete ödendiğini belirterek “İşletici kuruluşun 4 kat ücret almasının da bir anlamı yoktur” dedi.

Otoyol kaçak geçişlerinde bugüne kadar “tahsil edecek muhatap bulunamadığı” için yıllık 75 milyon lira tutarında kayıp yaşandığını belirten Şener, “Yabancılardan tahsilat yapılabilmesi, yayınlanan son torba yasa ile mümkün hale gelmiştir, yıllarca yabancılardan otoyol ücreti almayan ülkemizde kendi vatandaşlarımızdan 10 katı ceza alınması haksızlıktır. Bu da bir torba yasa ile düzeltilmelidir” diye ekledi. (Fotoğraflı) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!