‘Unakıtan Yumurta’ya Kemal Abi paranteziyle 10 puan KDV indirimi

SON günlerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın ‘Unakıtan Yumurta’yı vitrine çıkarmasıyla çok sık konuşulan pastorize yumurta konusunda, KDV yönünden de ilginç bir durum var. Bir kararname ile likit ve pastorize yumurtanın KDV’si, yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

Temel gıda maddelerinden bazılarında örneğin peynir tozu, süt tozu, pekmez, pestil, tahin helva, su ve maden suyunda KDV indirimi yapılırken, listeye parantez içinde, likit ve pastorize yumurtalar da dahil edildi. Bilmeyenler için açıklayalım. Daha önce, yumurta, yüzde 8 KDV’ye tabi iken, likit ve pastörize yumurta yüzde 18 oranında KDV’ye tabi tutuluyordu.

2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, likit ve pastorize yumurtanın, yüzde 18 olan KDV’si yüzde 8’e indirildi (Bkz. 29 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 27.12.2004 tarih ve 2004/8301 sayılı Kararname). Yukarıda da belirtildiği gibi, daha önce, yüzde 8 KDV’ye tabi olan temel gıda maddeleri arasında sadece yumurtaya yer verilmişti. 2004/8301 sayılı Kararname ile yumurtanın yanına, parantez içinde ‘likit ve pastorize olanlar dahil’ ibaresi eklendi. Böyle olunca, likit ve pastörize yumurtanın KDV’si yüzde 18’den 8’e inmiş oldu.

LİKİT ŞEKER VE YUMURTA

Bu arada, temel gıda maddeleri ile ilgili II sayılı listede, ilginç bir çelişki göze çarpıyor.

Kristal ve kesme şeker, yüzde 8 KDV’ye tabi iken, likit şeker yüzde 18 oranında KDV’ye tabi tutuluyor.

Yumurtada ise olay farklı. Yumurta da yüzde 8 oranında KDV’ye tabi, likit ve pastorize yumurta da!..

DİĞER ÇELİŞKİLER

KDV oranları ile ilgili listeleri taradığımızda, aşağıdaki çelişkiler de göze çarpıyor.

Öğrenci yurtları, yüzde 8 KDV’ye tabi. Buna karşılık Huzurevleri, yüzde 18 KDV’ye tabi tutuluyor. Oysa huzurevi de yurt benzeri bir olay. Hatta huzurevindekilerin, daha çok korunmaya ihtiyacı var.

Gazete ve dergiler yüzde 1 KDV’ye tabi iken, bunların kağıtları yüzde 8, yazarların telif ödemesi ise yüzde 18 KDV’ye tabi.

Kuru çayın paketlenmiş satışı yüzde 8, açık ve dökme olarak satışı ise yüzde 18 KDV’ye tabi tutuluyor.

Sebze ve meyvelerin, tazesi, konservesi, turşusu, salamurası ve kurutulmuşu yüzde 8, dondurulmuşu yüzde 18 KDV’ye tabi.

Cetvel, silgi, kalem ve kalemtraş yüzde 8, okul önlüğü, okul çantası ve beslenme çantası yüzde 18 KDV’ye tabi iken; pırlanta, elmas, yakut ve incinin KDV’si yüzde sıfır!..

Sofra tuzu da yüzde 18, havyar da yüzde 18 KDV’ye tabi!...

Kefen bezi de yüzde 18, lüks mağazadan alınan kıyafet de yüzde 18 KDV’ye tabi tutuluyor.

Lokantaların, toptancı halden meyve ve sebze alırken ya da et, un, nohut, mercimek ve fasulye alırken ödediği KDV, yüzde 1, müşteriden hesap alırken tahsil ettiği KDV yüzde 18 oluyor.

Film sinemada izlenirse yüzde 8, evde DVD ve VCD’den izlenirse yüzde 18 KDV ödeniyor.

Turizm de KDV; Fransa’da yüzde 5.5, Portekiz’de yüzde 5, İsviçre’de, yüzde 3,6 Hollanda’da yüzde 6, İspanya ve Polonya’da yüzde 7 ve çoğu Avrupa ülkesinde, normal KDV oranının üçte biri ya da yarısı iken Türkiye’de yüzde 18 KDV uygulanıyor.

Saymakla bitmez

KDV konusunu bir fıkra ile noktalayalım.

Acıkmış bir şekilde eve dönen küçük Arda, annesine sorar;

- Anneciğim akşama ne var?

- Saymakla bitmez oğlum

Arda sevinir ve ‘Güzel, nelermiş bunlar?’ diye sorduğunda, annesi yanıtlar;

- Pirinç pilavı...

KDV ile ilgili çelişkiler de saymakla bitmez.

Bugünlerde, vergilerle ilgili değişiklikler gündemde, yukarıda belirtilen çelişkilere de bir el atılırsa, çok iyi olacak...
Yazarın Tüm Yazıları