Gündem Haberleri

    Umurunda mı dünya?

    Emre KIZILKAYA
    01.01.2012 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Devrimler, protestolar, krizler... Siyasi çalkantılar ve toplumsal karışıklıklarla dopdolu bir yıl oldu 2011... Dünyadan haberiniz olup olmadığını, Hürriyet’in geleneksel yıl sonu testiyle sınayın.

    1-İngiltere’nin başkenti Londra’da 6 Ağustos’ta başlayan kitlesel yağma olayları dört günde bütün ülkeye yayıldı. 5 kişi öldü, 200 milyon sterlin zarar oluştu. İşsiz gençlerin isyanını tetikleyen neydi?
    a) 2012 Olimpiyatları’nın Londra’ya verilmemesi
    b) Polisin siyahi bir çete üyesini öldürmesi
    c) Aşırı sağcıların Müslümanlara yönelik saldırıları

    2-Obama Yönetimi ile birlikte ABD’nin insansız hava aracıyla (İHA) El Kaide’ye karşı düzenlediği saldırılar arttı. Eylülde Yemen’de hangi El Kaide lideri İHA ile vurularak öldürüldü?
    a) Usame bin Ladin
    b) Eymen el Zevahiri
    c) Enver el Evlaki

    3-Bask bölgesinin İspanya’dan bağımsızlığı için savaşan terör örgütü ETA, 20 Ekim’de silahlı faaliyetlerine son verdi. ETA’nın bayrağında, siyaseti simgeleyen yılanın sarılı olduğu, silahlı mücadeleyi sembolize eden şey hangisi?
    a) Balta
    b) Hançer
    c) Kalaşnikof

    4-Norveçli terörist Anders Behring Breivik, 22 Temmuz’da biri Türk 77 kişiyi öldürdü. 1500 sayfalık manifestosuna göre Breivik, ‘Avrupa Hıristiyanlığı’na karşı neleri düşman olarak görüyor?
    a) Ateizm ve vahşi kapitalizm
    b) İslam ve kültürel Marksizm
    c) Vatikan ve faşizm

    5-ABD’nin 9 yıllık Irak Savaşı 2011 sonunda bitti. En az 126 bin Iraklı sivil, yaklaşık 4500 Amerikan askeri öldü. Peki 2003’te başlayan savaşın ABD’ye maddi faturası ne kadar tuttu?
    a) 7 milyar dolar
    b) 77 milyar dolar
    c) 770 milyar dolar

    6-İtalya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası en uzun süre görev yapan başbakanı olan Silvio Berlusconi, kasımda istifasını verdi. 2008’den beri türlü skandallara rağmen koltuğu bırakmayan Berlusconi’yi istifaya ne zorladı?
    a) Reşit olmayan bir kızla ilişkisi
    b) Ekonomik krizin derinleşmesi
    c) Yolsuzluk yaptığının kesinleşmesi

    7-Aşağıdaki ünlülerden hangisi bu yıl doğum yapmadı?
    a) Fransa First Lady’si Carla Bruni
    b) Amerikalı aktris Natalie Portman
    c) Almanya Başbakanı Angela Merkel

    8-Afrika’da bir ülke, ocakta yapılan referandum sonucunda 9 Temmuz’da bağımsızlığını ilan etti. Bu ülke hangisi?
    a) Cibuti
    b) Batı Sahara
    c) Güney Sudan

    9-İngiltere’nin en köklü gazetelerinden News of the World (NoW), polise rüşvet verip binlerce kişiyi dinlettiği ortaya çıkınca sahibi tarafından 10 Temmuz’da kapatıldı. NoW, kimi dinlemiyordu?
    a) İngiliz aktris Siena Miller
    b) Terör kurbanlarının yakınları
    c) Avustralyalı sahibi Rupert Murdoch

    10-Arap Baharı sürerken birileri araba sürmenin insan hakkı olduğunu savunarak yetkililere başkaldırdı. Bu nedenle hapsedilen ilk kadın olan Şeyma Cesteyna hangi ülkedendi?
    a) Mısır
    b) Suudi Arabistan
    c) Tunus

    11-Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç, 16 yıl kaçtıktan sonra 26 Mayıs’ta yakalandı. Lahey’de yargılanmaya başlayan ve İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük kitlesel katliamdan sorumlu tutulan Mladiç’e yönelik suçlamalar arasında hangisi yok?
    a) Saraybosna kuşatması
    b) Srebrenica katliamı
    c) Kosova bombardımanı

    12-Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev 2012’de bir kez daha görev değişimi yapacaklarını açıkladılar. Putin yeniden seçilirse 2020’de kesintisiz kaç yıl iktidarda kalmış olacak?
    a) 21
    b) 16
    c) 11

    13- Arap Baharı bir dizi diktatörü alaşağı etti, ama şimdi sadece biri yargıç önünde. Kim o eski devlet başkanı?
    a) Muammer Kaddafi
    b) Hüsnü Mübarek
    c) Zeynelabidin Bin Ali

    14- İspanya ve Yunanistan’daki benzerlerinden esinlenen “Wall Street’i İşgal Et” hareketi dünyayı sarstı. ABD’deki protestonun en gözde sloganı hangisi?
    a) Kahrolsun kapitalizm
    b) Wall Street herşeye karşı
    c) Biz yüzde 99’uz

    15- Almanya’da 2000-2006 yılları arasında öldürülen 8 Türk’ün katilinin, gizli bir Neo-Nazi örgütü olduğu ortaya çıktı. Aşırı sağcı bu terörist örgütün adı neydi?
    a) Nasyonel Sosyalist Yeraltı
    b) Baader Dummkopf
    c) Halkın Birliği

    16- Canlı halde ele geçirilen tarihin en büyük timsahı 4 Eylül’de yakalandı. 6.4 metrelik canavar üç haftalık avın ardından hangi ülkede yakalanıp hayvanat bahçesine kondu?
    a) Filipinler
    b) Brezilya
    c) Gana

    17- Ekonomik kriz derinleşirken, dünyanın en zengin insanlarından biri 14 Ağustos’ta Wall Street Journal’da yayımlanan makalesinde, hükümetin uzun süredir “milyarder dostu” olduğunu belirtip “biz zenginlerin vergisini yükseltin” diye reçete yazdı. Kimdi bu milyarder?
    a) Bill Gates
    b) Carlos Slim
    c) Warren Buffett

    18- Eski devlet başkanı Burhanuddin Rabbani’ye 20 Eylül’de düzenlenen suikast Afganistan’da Taliban ile müzakere sürecini çıkmaza soktu. Taliban temsilcileri gibi davranıp Rabbani’nin evine girerek ona sarılan intihar bombacıları, patlayıcıları nerelerinde saklamışlardı?
    a) Heybelerinde
    b) Sarıklarında
    c) Şalvarlarında

    19- WikiLeaks sızıntıları bu yıl da onbinlerce ABD diplomatik yazışmasıyla devam etti. Sızıntıların kaynağı Amerikalı asker Bradley Manning ABD’de bir askeri hapishaneye gönderilirken, “Bay Sızıntı” Julian Assange İngiltere’de ev hapsine alındı. Suçlama ne?
    a) Vatana ihanet
    b) Cinsel taciz
    c) Adam yaralama

    20- El Kaide lideri Usame Bin Ladin, 2 Mayıs’ta Pakistan’daki villasına yapılan baskında öldürüldü. ABD komandoları hangi Kızılderili şefinin ismini Bin Ladin için kod adı yapmıştı?
    a) Oturan Boğa
    b) Pocahontas
    c) Geronimo

    21- Hamas’ın elinde beş yılı aşkın süre esir kalan İsrailli asker Gilad Şalit, 18 Ekim’deki takas anlaşmasıyla serbest kaldı. İsrail, Şalit’i kurtarmak için kaç Filistinli mahkumu salıverdi?
    a) 12
    b) 127
    c) 1027

    22- Aşağıdaki ünlü isimlerden hangisi bu yıl hayatını kaybetmedi?
    a) Küba eski devlet başkanı Fidel Castro
    b) Grammy ödüllü şarkıcı Cesaria Evora
    c) Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel

    23- Ukrayna’da Turuncu Devrim’in liderlerinden eski başbakan Yuliya Timoşenko 11 Ekim’de devleti zarara uğratmaktan 7 yıl hapse çarptırıldı. Timoşenko, hüküm giymeden önceki duruşmalardan birinde neden tutuklandı?
    a) Yargıçla Twitter’dan alay etti
    b) Savcıya tükürdü
    c) Bir tanığa tokat attı

    24- Fransız siyasetçi ve ekonomist Dominique Strauss-Kahn, 14 Mayıs’ta New York’taki bir otelin kat görevlisine tecavüze yeltendiği öne sürülerek tutuklandı, ama delil yetersizliğinden beraat etti. DSK’nın spermi, kadının neresinde bulunmuştu?
    a) Pantolonunda
    b) Gömleğinde
    c) Şapkasında

    25- Yunanistan’daki protestolar sırasında bu yıl da hep göstericilerin yanında yer alan ve polisi sinir eden fotojenik sokak köpeğinin adı neydi?
    a) Kanellos (Tarçın)
    b) Angelos (Melek)
    c) Apollo

    26- Amerikalı ünlü bir aktris ilk yönetmenlik denemesini bu yıl yaptı. Bosna savaşını konu alan “Kan ve Bal Ülkesinde” adlı filmi kim çekti?
    a) Sharon Stone
    b) Kathryn Bigelow
    c) Angelina Jolie

    CEVAP ANAHTARI:

    1- b
    2- c
    3- a
    4- b
    5- c
    6- b
    7- c
    8- c
    9- c
    10- b
    11- c
    12- a
    13- b
    14- c
    15- a
    16- a
    17- c
    18- b
    19- b
    20- c
    21- c
    22- a
    23- a
    24- b
    25- a
    26- c

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı