UMKE ekiplerinin tatbikatı gerçeğini aratmadı

Güncelleme Tarihi:

UMKE ekiplerinin tatbikatı gerçeğini aratmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 11:02

UMKE ekiplerinin tatbikatı gerçeğini aratmadı

Haberin Devamı

ERZURUM, (DHA)- ULUSAL Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile Başbakanlık Afet Acil Durum (AFAD) Erzurum İl Müdürlüğü personeli başarılı tatbikatla nefesleri kesti.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimliği tarafından düzenlenen beş günlük UMKE eğitimi, AFAD İl Müdürlüğü'nde enkaz alanında yapılan başarılı tatbikatla sona erdi. 28 Kasım'ta başlayan ve ilk 2 günü 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde yapılan teorik eğitimin, son üç günü arazide kamp ve tatbikatlarla devam etti. Planlanan eğitime çoğunluğu 112 Acil personeli olan 1'i doktor 28 sağlık gönüllüsü katıldı.
Eğitim boyunca gönüllü UMKE adaylarına afet ve afet ortamında stres altında çalışma, ekip olma ve farklı ekiplerle koordinasyonlu çalışma, temel ve ileri yaşam desteği, triaj çalışmaları, sıcak alanda enkaz altında çalışma, yaralı kurtarma, kampçılık ve zor şartlarda yaşamı idame ettirme eğitimleri verildi. Beş gün süren eğitimi başarıyla tamamlayan yeni UMKE personellerine sertifika verildi. UMKE çalışmaları ile ilgili genel değerlendirme yapan Erzurum İl Sağlık Müdürü Mahmut Uçar, 2003 yılında hayata geçirilen UMKE eğitimlerinin bugüne kadar başarıyla devam ettiğini söyledi. Mahmut Uçar, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde bilinçsiz şekilde enkaz altındaki vakalara yapılan yanlış müdahaleler sonucu ölümlerin ve sakatlıkların fazla olması nedeniyle, ülke genelinde enkaz altında profesyonel müdahalede bulunacak gönüllü sağlık personellerinden oluşan UMKE ekiplerinin kurulmasının düşünüldüğünü belirtti. Uçar, bu projenin 2003 yılında hayatiyete geçirilerek ilk eğitimlere profesyonel olarak başlandığını ve bu sayede görevinde uzman UMKE gönüllülerinin sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Mahmut Uçar Erzurum'da ilk olarak 2004 Ağustos ayında 24 kişi ile ilk UMKE eğitimine başlandığının altını çizerek şunları söyledi:
"Erzurum'la birlikte Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan ve Bayburt illerinden sorumlu, 1'nci Bölge Koordinatör ili olarak 2004 yılından bu güne kadar, bu son eğitimle beraber 19 eğitim yapılmış ve 408 UMKE personeline eğitim verilmiştir. Şuan ilimizde 8 Doktor, 111 Sağlık personeli olarak toplam 119 UMKE gönüllüsü personelimiz bulunmaktadır. Afet durumlarında sunulacak kurtarma ve sağlık hizmetlerinin kalitesini daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla personellerin bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik bu tip eğitimler devam edecek. Kurum olarak kapılarını UMKE gönüllülerine açan ve hertürlü desteği sunan AFAD İl Müdürlüğü'ne ayrıca teşekkür ediyor, işbirliği halinde beraberce çalışacak olan AFAD ve UMKE personellerine başarılar diliyorum."

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!