Büyükelçi Fries: 'Umarım finalde rakip Türkiye olur'

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Fries: Umarım finalde rakip Türkiye olur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 00:33

2016 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, “Milli Takımınızı, Türk ve Fransız polisi birlikte koruyacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan gelirse ağırlamak bizim için onur olur” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, turnuvanın sportif ve güvenlik boyutlarına ilişkin Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Türkiye ve Fransa’nın finalde karşılaşmasını istediğini belirten Fries, terör tehdidine karşı alınan güvenlik önlemlerini de anlattı. Büyükelçi’ye sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

- Euro2016 başlıyor. Fransa milli takımının yanında Türkiye milli takımı da şampiyonluk için mücadele edecek takımlar arasında. Türkiye’ye mesajınız ne olurdu ve final mücadelesi için bir tahmininiz var mı?

- İzin verirseniz, önce, Istanbul ve Midyat’ta kısa süre önce vuku bulan terör saldırılarının kurbanlarının ailelerine en içten taziyelerimi sunduğumu belirtmek isterim. Fransa, bu saldırıları şiddetle kınamıştır. Türk yetkililer ve halkını, Fransa’nın, terör ile mücadelede, kendileriyle tam bir dayanışma içinde olduğu konusunda temin ederim.

Haberin Devamı

Fransa, 24 ülkenin Nice, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Saint-Etienne, Lyon, Lens, Lille, Saint-Denis ve Paris olmak üzere 10 değişik şehirde toplamda 51 maç yapacağı Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyor. Mücadele edecek takımlar arasında Türkiye’nin olmasından çok memnunum ve umuyorum ki Fransa ve Türkiye finalde karşılaşabilmek için tüm maçlarını kazanırlar. Öyle bir karşılaşmada kimi tutacağımı tahmin edebiliyorsunuzdur...

Büyükelçi Fries: Umarım finalde rakip Türkiye olur
MİLLİLERİ, TÜRK VE FRANSIZ POLİSİ KORUYACAK
- Türk taraflar milli takımlarını desteklemek için Fransa’ya akın edeceklerdir mutlaka. Terör tehdidinin devam ettiği bu günlerde Fransa’ya ziyarete gelen Türklere önerileriniz var mı? Genel hatlarıyla, şampiyona için alınan güvenlik önlemleri neler? Özellikle Euro2016 arifesinde Türkiye ile ciddi bir işbirliği ya da karşılıklı istihbarat değişimi var mı?

- Bu şampiyona, sportif unsurların da ötesinde Fransa’ya dönük yoğun bir medya ilgisine mazhar olacak. Yaklaşık 2.5 milyon izleyici ve birkaç bin gazetecinin stadyumlarda yer alması bekleniyor. Takımların, yabancı heyetler ve halkın güvenliğinin sağlanması çok iddialı bir görev olacaktır. Bu yüzden hükümet ve organizatörler Euro 2016’nın sıkı güvenlik kontrolü altında düzenlenmesi için gerekli kaynakları sağlayacaklardır: Örneğin, stadyumlara yüksek sayıda steward (yardımcı) ve özel güvenlik birimlerinin yerleştirilmesi, taraftar bölgelerinin güvenliği için sistematik üstbaş arama ve geniş çaplı kamera izlemesi gibi kuvvetlendirilmiş güvenlik önlemleri bu sıkı önlemler içerisinde yer alıyor.

Haberin Devamı

İnsanların hareketleri, giriş-çıkışlarını kolaylaştırmak ve ana cadddelere taşmalarını engellemek amacıyla ön filtreleme önlemleri de belirlenmiştir. Toplamda neredeyse 90 bin kişi Euro 2016’da güvenlik sağlayacak.Bu bağlamda, Türk taraftarlarla iletişimi kolaylaştırmak, Fransız polisiyle işbirliği yapmak ve Türk takımını takip etmek amacıyla bazı Türk polisler de Fransa’ya davet edilmişlerdir.

Büyükelçi Fries: Umarım finalde rakip Türkiye olur
ERDOĞAN’IN FRANSA POLİSİNE ELEŞTİRİSİ
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa polisinin orantısız güç kullandığına ilişkin eleştirilerini nasıl değerlendirirsiniz?

- Fransa, hem kendi vatandaşlarının güvenliğinin teminat altına alınmasına hem de sivil özgürlüklerin korunmasına çok büyük önem atfetmektedir. 

Haberin Devamı

1.5 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ
- Fransa’nın turizm açısından beklentileri nelerdir Euro2016 şampiyonasında? Fransa fazladan ne kadar turist bekliyor ve bunun ekonomiyi nasıl etkilemesini bekliyor?

- 2015’te Fransa 84.5 milyon yabancı turist gibi rekor bir rakamla bir kez daha dünyanın en önde gelen turist istikameti oldu ve 2020 yılına kadar bu rakamın 100 milyon ziyaretçiye ulaşmasını bekliyor. Fransa’ya, Euro 2016 için, 1.5 milyondan fazla ziyaretçi bekleniyor. Bu turnuva, evsahipliği yapan ülkeler için turist ve yeni müşteri elde etme açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Türkiye ilk maçlarında birbirinden güzel olan Paris, Nice ve Lens şehirlerinde mücadele edecek. Eminim pek çok Türk taraftarı ülkemin başka bölgelerini de ziyaret etmek için seyahatlerini uzatacaklardır.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye milli takımının ilk maçını izleme niyetinde olduğu açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir buluşma planı var mı?
İkimizin de Cumhurbaşkanları büyük birer futbol hayranları. Böyle bir buluşmanın kesinliğini teyit edemem fakat Türkiye milli takımının bir maçı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamak bizim bir onurdur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!