Uluslararası yelken ehliyeti veren 16 yaşındaki İzmirli

Yedi yaşında yelkene başlayan İzmirli İdil Bayar, tecrübeli yelkencilerin uzak yol hikayelerini dinleyerek büyük denizleri hayal etmeye başlamış. Hayalini geçen yıl gerçekleştiren İdil, 16 yaşında Atlantik’i geçerek kırılması zor bir rekor elde etti. Takım sporu olan yelkenle kişiliğinin de geliştiğini söyleyen İdil’in şimdiki planı Pasifik Okyanusu’nu geçmek...

Haberin Devamı

? Yelken merakı ne zaman başladı?
? Dedem ve babam çocukluklarından beri denize meraklı olduklarından ben de denizde büyüdüm. Her hafta sonu tekneyle çıkardık. 7 yaşımda yelken yapmak istediğimi söyleyince beni Haluk Karamanoğlu’nun Karacasöğüt’deki okuluna yazdırdılar. 7 yaşımdayken 3 haftalık yatılı kampa gittim.
? Ailenden ayrı mı? 9 yaşındaki oğlum hala yanımızda uyuyor, biraz şaşırdım...
? Evet. Ailemden uzakta 3 hafta kurs aldım. Orada başlamam benim için şans oldu, yelkeni çok sevdim. Sonra her hafta sonu giderek eğitimlerime devam ettim. Dersler ağırlaşınca sık gidemedim. Hatta 13-14 yaşımda yelkenden sıkılmıştım.

Okluk Koyu’nda yelkencilerin uzak yol hikayelerini dinleyip hayal kuruyordum
? Atlantik’i geçmek nereden çıktı?
? Okluk Koyu’nda duran teknemize ne zaman gitsek Sadun Boro, Osman Atasoy gibi dünyayı dolaşan Türk ve yabancı yelkencilerin uzak yol hikâyelerini dinliyordum. Ben de hayaller kuruyordum ki Cumhur Hoca ile tanıştım.
? Cumhur Hoca kim?
? Atlantik’i geçtiğim takımın kaptanı Cumhur Gökova. Tüm dünyada geçerli olan ehliyet alabildiğiniz yelken kursları veriyor. 14 yaşımda, bir haftalığına kursuna gittim, 3 ay kaldım. Bu arada dünya turu planını duydum.
? Atlantik’ten önce nerelere gitmiştin?
? İki yıl Cumhur Hoca ile tüm eğitimleri aldım, Rodos Cup’a katılıp ‘Avrupa’nın en genç skipper’ı seçildim. Marmaris Yarış Haftası, Bodrum Yarışları gibi tüm etkinliklere katıldım.

Haberin Devamı

25 Yılın en kötü havasıydı, ya durgun ya fırtınaydı..
? Rotanız nasıldı?
? Kanarya Adaları’ndaki Las Palmas’tan Atlas Okyanusu’na açıldık ve hiç kara görmeden Karayip Adaları’ndan Santa Lucia’ya gittik.
? Hiç fırtınaya yakalandınız mı?
? Sık sık yakalandık, şanssızdık çünkü 25 yıllık ARC yarışları dahilinde en kötü hava şartları bu yıl yaşandı. Ya hiç rüzgâr yoktu, ya fırtına şeklindeydi. Çok zorlandık.
? Korktun mu peki?
? Apartman gibi dalgalar üzerimize kırılırken bile korkmadım. Cumhur Hoca’nın sakinliği ve duruşu hepimize müthiş güven veriyordu. Ama bıkkınlık hissettiğim oldu. Sırılsıklam, 3 gün doğru düzgün yemek yemeden seyir yaparken, “Ne işim var benim burada” dediğim oldu.

Haberin Devamı

Öğretmenlerim yöneticilerim çok destek oldu

? Bu geçiş size Atlantik’i geçen en genç yelkenci unvanı mı getirdi?
? Atlantik’i ailesi dışında bir takımla Yacht Master Ocean belgesi alarak geçen en genç Türk kızıyım. Ayrıca dünyada uluslararası ehliyet veren en genç hoca benim.
? Okulundan, derslerinden geri kalmadın mı?
? Okulum olmasa gidemezdim. 17 Kasım’dan 18 Aralık’a kadar yoktum. Okulum anlayış gösterdi, dönüşümde öğretmenlerim benim için özel ders ve sınav programları hazırladı, destekleriyle arayı kapattım. Tüm öğle teneffüslerinde ders çalışıyorum. Öğretmenlerim ve yöneticilerim çok destek oldu.


Birlikte yaşamayı tahammül etmeyi öğrendim

? Kaç kişiydiniz, tekne kaç metreydi?
? 9 kişiydik, teknemiz 12 metrelik bir yarış teknesiydi. Yani çok sıkışık bir yerde 9 kişi 20 gün yaşadık.
? Hani teknede 7 günden sonrası çok zor derler ya. Seni değiştirdi mi bu deneyim?
? Bir kere birlikte yaşama kültürünü, tahammül etmeyi öğrendim. Kızsan, sıkılsan gidemezsin. Bir kez başladın, 20 gün diğer kişilerle iyi, kötü geçinmek zorundasın. Sorumluluk almayı öğrendim, onlar uyurken ben dümen tutuyordum. Ben uyurken başkası tutuyordu.

Haberin Devamı

Bu yaz Pasifik Okyanusu’nu geçmek istiyorum

? İleride ne yapmayı düşünüyorsunuz?
? İş olarak seçersem bıkar mıyım diye korkuyorum. Diğer yandan da 16 yaşımda elimde bir mesleğimin olması beni mutlu ediyor. Dünyanın her yerinde geçen yelken ehliyeti verebiliyorum. Hatta Çimentaş Eğitim Sağlık Vakfı Başkanı Öner Akgerman okulun yelken takımını kurmamı istedi. Kulübümüz ve tüzüğümüz hazırlanıyor, en genç yelken takımını kurmayı hedefliyoruz
? Şimdi hangi denizleri geçmeyi planlıyorsun?
? Pasifik Okyanusu’nu geçmeyi planlıyorum. Cumhur Hoca yazın bu parkurda olacak. Ben de onları yakalamayı düşünüyorum.


Ailem Atlantik’i geçeceğimi duyunca kalp krizi geçiriyordu

Haberin Devamı

? Ailen Atlantik’i geçeceğini duyunca ne tepki verdi?
? Kalp krizi geçiriyorlardı, gözleri büyüdü. Sonra Cumhur Hoca ile yeterliliğim konusunu konuştular ve ikna oldular.
? Katıldığın nasıl bir yarıştı?
? Cumhur Hoca’nın ‘Dostlarla Devri Âlem’ dediği bir tur bu. Birbirini hiç tanımayan insanlar buluşuyor, Cumhur Hoca dünyayı bölümlere ayırmış, her parkuru farklı grupla geçiyor. Ben Atlantik geçişine katılmak istedim. ARC yarışları dahilinde Atlantik’i geçtik.


İdil ve Aslı eğitimleriyle şimdiden geleceklerini şekillendiriyor

İdil Bayar ve geçtiğimiz yaz Kösem Sultan adlı kitabı basılan öğrencileri Aslı Eke’nin başarılarından gurur duyduklarını söyleyen Işıkkent Eğitim Kampüsü Genel Müdürü Okan Sezer’e de görüşlerini sordum:
? Eğitim öğrencileri yaşama en iyi şekilde hazırlar. Bu nedenle öğrencilerimizin güçlü birer özgüven sağlamaları, kendilerini tanımaları, kendilerine hedefler belirlemeleri ve bu hedeflere ulaşmak üzere inisiyatif almalarının gerekliliğine inanıyoruz. Okuldaki güçlü akademik programı da içine alan bütün eğitim yaklaşımlarımız bu temel kurgu üzerine oturtulmuştur. İki farklı alanda, ilki ve zoru başaran öğrencilerimiz Aslı ve İdil söz etmiş olduğum eğitim yaklaşımlarının bizler için görünür meyveleridir. Işıkkent Eğitim Kampüsü olarak öğrencilerimize geleceği şekillendirmeleri için gerekli olan olumlu iklimi hazırlıyoruz onlar da aldıkları eğitimi kullanarak İdil ve Aslı’da olduğu gibi geleceği şekillendiren bireyler haline geliyorlar.

 

 


 

Yazarın Tüm Yazıları